Πε. Μαρ 28th, 2024

Σε τρία επίπεδα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στα 430 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος της επιδότησης ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον μήνα Νοέμβριο. Προτεραιότητα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς στόχος είναι να μειωθεί τους επόμενους μήνες η κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% τις ώρες αιχμής.

Στον ηλεκτρισμό οι επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών είναι κλιμακωτές αναλόγως της κατανάλωσης και αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις μη κύριες κατοικίες, ενώ ανακοινώθηκαν επιδοτήσεις για επαγγελματικές, αγροτικές και μη οικιακές καταναλώσεις. Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο είναι για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου και διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 238 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 98 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  • Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατωρών θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ ενώ μετά την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ (εξοικονόμηση 59,7 %).
  • Για κατανάλωση 700 κιλοβατώρες στο μήνα το κόστος χωρίς επιδότηση θα ήταν 278 ευρώ ενώ με την επιδότηση μειώνεται στα 121 ευρώ (-56,4%). Αν συνυπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας το κόστος μειώνεται περαιτέρω στα 111 ευρώ (όφελος 60 %).
  • Για κατανάλωση 1200 κιλοβατώρες το κόστος χωρίς την επιδότηση θα ήταν 476 ευρώ και μειώνεται στα 244 ευρώ (-48,7 %) ή 209 ευρώ με το μπόνους εξοικονόμησης (-56 %).

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Επαγγεματικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο  και  έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ.

ertnews.gr