Πα. Απρ 19th, 2024

Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επέμβαση στη Γάζα (video-εικόνες)

An Israeli artillery unit fires toward targets in Gaza Strip, at the Israeli Gaza border, Thursday, May 13, 2021. (AP Photo/Ariel Schalit)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Φουντώνουν οι φλόγες του πολέμου στη Μέση Ανατολή, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Συνεχίζονται οι επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ, ενώ αδιάκοπες είναι οι αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα, που συγκεντρώνουν δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και καταστρώνουν σχέδια για χερσαία επιχείρηση. Οι επιθέσεις μαίνονται για τέταρτη μέρα.Το σφυροκόπημα της Γάζας συνεχίζεται.
Η νύχτα γίνεται μέρα από τις αεροπορικές επιδρομές. Στη Γάζα καπνοί βγαίνουν από τα κτήρια, ενώ στο Ισραήλ ο κόσμος τρέχει να καλυφθεί σε κάθε ήχο σειρήνας. Οι δύο πλευρές δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης και δηλώνουν πως θα κάνουν τα πάντα για τους λαούς τους.

«Σε όλα τα επίπεδα ενεργούμε ανάλογα με τις ευθύνες μας ως έθνος, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε το λαό μας και να σταματήσουμε αυτή την επιθετική κατάληψη της χώρας και των ιερών μας» τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

«Συνεχίζουμε τα πλήγματα στη Χαμάς, υπερασπιζόμενοι τους πολίτες μας. Θα πάρει λίγο καιρό, αλλά με μεγάλη αποφασιστικότητα, αμυντική και επιθετική, θα επιτύχουμε το στόχο μας να επαναφέρουμε την ειρήνη στο κράτος του Ισραήλ» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

.

AP Photo/Ariel Schalit

Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Επιστράτευσε ήδη χιλιάδες εφέδρους και ανακάλεσε τις άδειες σε όλες τις μάχιμες μονάδες. Την ίδια ώρα, η Χαμάς φέρεται να κάνει χρήση στρατιωτικών Drones, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από τη χρήση τους. Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους της τονίζει πως το Ισραήλ δεν έχει δει τίποτα μέχρι τώρα…

Το Ισραήλ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «να καταδικάσουν απερίφραστα τις τυφλές επιθέσεις» από τη Λωρίδα της Γάζας. Η σχετική επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, μία ημέρα αφότου οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις.

Φόβους ότι η περιοχή οδηγείται σε πόλεμο ευρείας κλίμακας εκφράζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 17 παιδιά, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 400. Οι απώλειες για το Ισραήλ από τις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπέλυσαν Χαμάς και Τζιχάντ είναι 7 νεκροί, στους οποίους συγκαταλέγεται ένα 6χρονο αγόρι.

AP Photo/Hatem Moussa

Στη Μέση Ανατολή σπεύδει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Χάντι Αμρ, σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

AP Photo/Khalil Hamra

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει ή εκτρέπουν τις πτήσεις τους στην περιοχή, λόγω των εντεινόμενων εχθροπραξιών στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει την Παρασκευή, για τρίτη φορά από την περασμένη Δευτέρα. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, η συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι δημόσια και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Τη νέα συνεδρίαση ζήτησαν η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, χώρες με τις οποίες συντάχθηκαν επτά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Νίγηρας, το Βιετνάμ και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην έγκριση ψηφισμάτων που ζητούσαν τον τερματισμό των συγκρούσεων, κρίνοντάς τα «αντιπαραγωγικά».

Σοκάρουν οι εικόνες άγριων επιθέσεων σε πολίτες και από τις δύο πλευρές

Σε ένα νέο μέτωπο που προκαλεί έντονη ανησυχία, ακροδεξιοί Ισραηλινοί επιτέθηκαν άγρια σε Άραβα σε προάστιο του Τελ Αβίβ. Μάλιστα, οι εικόνες αυτές μεταδόθηκαν απευθείας από την ισραηλινή τηλεόραση. Εικόνες άγριας επίθεσης κατά Ισραηλινού από Άραβες καταγράφηκαν στην πόλη Άκρα στο βόρειο Ισραήλ.

Προσευχή στην Αγ. Σοφία: Με το οθωμανικό ξίφος του κήρυγμα του ανώτατου ιμάμη

Την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή επιχειρεί να εξαργυρώσει πολιτικά και διπλωματικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στρέφεται εναντίον της Ευρώπης και ταυτόχρονα αποπειράται να βγάλει την Τουρκία από την απομόνωση, υποδυόμενος τον προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του ανώτατου ιμάμη με το σπαθί του Μωάμεθ στην πύλη της Αγίας Σοφίας.

Ο Αλί Ερμπάς έκανε κήρυγμα υπέρ των Παλαιστινίων με αφορμή το μουσουλμανικό Μπαϊράμι.

«Η πόλη-σύμβολο των θρησκειών, των γλωσσών, της κουλτούρας και των πολιτισμών λεηλατείται. Οι αθώοι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές μας εκδιώκονται βίαια από τα σπίτια τους και υφίστανται σφαγές. Επομένως, κάθε γιορτή θα περάσει μέσα στη θλίψη, έως ότου η Παλαιστίνη και το Τέμενος Αλ Άκσα απελευθερωθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ήταν η πρώτη φορά που η προσευχή για το Μπαϊράμι πραγματοποιήθηκε μέσα στην Αγία Σοφία.

Με το πέρας της προσευχής, κρατώντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες πολλοί από τους προσκυνητές διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί απελπισμένα να εδραιώσει την εικόνα απόλυτου υπερασπιστή των Μουσουλμάνων. Βλέποντας παντού εχθρούς, μίλησε για ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και τα έβαλε και πάλι με τη Γαλλία με αφορμή νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του εξτρεμιστικού Ισλάμ.

«Η θέσπιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, το οποίο έρχεται σε άμεση αντίφαση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της πίστης και τις ευρωπαϊκές αξίες, θα αποτελέσει γκιλοτίνα στη γαλλική δημοκρατία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απείλησε πως εάν αυτό το νομοσχέδιο εφαρμοστεί, 35 εκατομμύρια μουσουλμάνοι που ζουν στην Ευρώπη, εκ των οποίων έξι εκατ. Τούρκοι, θα ξεσηκωθούν.

Και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τα τηλέφωνα σε ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε τα χτυπήματα του Ισραήλ εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι κάλεσε όλους τους Μουσουλμάνους να ενωθούν.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, The Associated Press, BBC