Σα. Απρ 20th, 2024

Σοκαριστικές εικόνες από τη φλεγόμενη Αυστραλία (video-εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έκτασης και σφοδρότητας που σαρώνουν ολόκληρες περιοχές της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ήδη 24 ανθρώπων και «σημαντικές υλικές ζημιές», ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη μιας νέας ημέρας που σημαδεύτηκε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Εκατοντάδες ιδιοκτησίες καταστράφηκαν και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι ενός φίλου, ενώ η χώρα γνώρισε το Σάββατο μια από τις χειρότερες ημέρες από τότε που άρχισαν οι πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο.

Στη νοτιοανατολική χώρα, ο ουρανός γέμισε μαύρους καπνούς και στάχτες έπεσαν σε απομακρυσμένες κατοικημένες περιοχές.

Καμένο καγκουρό ζητά νερό από ένα αγόρι

Eνα ανήμπορο καγκουρό φαίνεται να πλησιάζει ένα αγόρι, με εμφανή τραύματα στο σώμα του από τις πυρκαγιές που καίνε τους τελευταίους μήνες την Αυστραλία και εκείνο του δίνει νερό για να ξεδιψάσει. 

Είναι ένα από τα δισεκατομμύρια ζώα που έχουν τραυματιστεί στις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Αυστραλίας, οι οποίες συνεχίζουν να καίνε εκτός ελέγχου σε έκταση πάνω από το ένα τρίτο του μεγέθους της Αγγλίας.

Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ζώα εικάζεται ότι έχουν πεθάνει, ενώ πολλά ακόμα υποφέρουν από πείνα και αφυδάτωση.

Πολλά χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία για να μην υποφέρουν από τα σοβαρά εγκαύματα τους.

Αυστραλία: Καμένο καγκουρό ζητά νερό από ένα

Οι εικόνες του καγκουρό τραβήχτηκαν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πυρκαγιές έχουν κατακάψει περισσότερα από 40 εκατομμύρια τ.μ. δάσους, τα ανθρώπινα θύματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 18, ενώ περίπου 480 εκατ. ζώα έχουν βρει μαρτυρικό θάνατο και πολλά ακόμα υποφέρουν από την πείνα και την αφυδάτωση.

Γι’ αυτό και έχουν προκαλέσει συγκίνηση οι εικόνες από την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας όπου ένα τραυματισμένο καγκουρό πλησιάζει ένα αγόρι για να ζητήσει βοήθεια.

Η «καταιγίδα της φωτιάς»

Το Σάββατο μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Νότιας Ουαλίας (RFS) στην Αυστραλία προειδοποίησε ότι μια πυρκαγιά στην ακτή δημιούργησε το δικό της καιρικό σύστημα 287 χλμ νότια του Σίδνεϊ.

«Μία καταιγίδα που προκλήθηκε από την πυρκαγιά έχει σχηματιστεί πάνω από την εστία Currowan στο βόρειο άκρο της φωτιάς κοντά στο Nowra. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Παρακολουθήστε τις συνθήκες γύρω σας και προχωρήστε στις κατάλληλες ενέργειες», ανέφερε η RFS στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Αυτές οι καιρικές συνθήκες είναι τα αποτελέσματα του σχηματισμού σύννεφων φωτιάς που είναι γνωστά και ως σύννεφα Pyrocumulonimbus ή PyroCb και μπορούν να προκαλέσουν μια «ξηρή καταιγίδα» η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή.

Η υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο που καταγράφει το σχηματισμό του φαινομένου:

A fire-generated thunderstorm has formed over the Mines, Pilot Lookout and Nine Mile fires, south west of Thredbo and Ingebirah and west of Corrowong and Delegate. This is a very dangerous situation. Monitor the conditions around you and take appropriate action. #nswfires #nswrfs pic.twitter.com/2PpyCOGWGw

— NSW RFS (@NSWRFS) January 4, 2020

A time lapse of the pyrocumulous clouds forming above the Currowan fire this evening. It was recorded at around 7pm January 4 from Suttons Forest looking toward Bowral.
Thanks to Christopher Mortimer.#nswfires #nswrfs https://t.co/cW1VxtNI9c

— NSW RFS (@NSWRFS) January 4, 2020

Σύμφωνα με το Reuters, το καιρικό αυτό φαινόμενο έχει καταγραφεί σε όλο τον κόσμο αλλά, συχνότερα είναι τα περιστατικά στην Αυστραλία, σύμφωνα με το Συμβούλιο για το Κλίμα της χώρας και έκθεση του το 2019.

Τα σύννεφα pyrocumulonimbus είναι ουσιαστικά μια καταιγίδα που σχηματίζεται από την δίνη καπνού μιας πυρκαγιάς, καθώς η έντονη θερμότητα από τη φωτιά προκαλεί γρήγορη άνοδο αέρα, αντλώντας ψυχρότερο αέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αυστραλιανού Γραφείου Μετεωρολογίας.

Just seen these while descend into Sydney… Don’t know much about how clouds form, but I guess possibly related to the #firecrisis #NSWbushfirespic.twitter.com/9jjecp010B

— Aidan Morrison (@QuixoticQuant) January 4, 2020

Καθώς το σύννεφο ανεβαίνει και στη συνέχεια ψύχεται στις χαμηλές θερμοκρασίες της ανώτερης ατμόσφαιρας, οι συγκρούσεις σωματιδίων πάγου στα ψηλότερα τμήματα του νέφους δημιουργούν ένα ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο μπορεί να απελευθερωθεί ως αστραπή.

Αυτά μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες και απρόβλεπτες αλλαγές στη συμπεριφορά των πυρκαγιών, κάνοντας πιο δύσκολη την καταπολέμησή τους ενώ μπορεί να προκαλέσει αστραπές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες πυρκαγιές. Το φαινόμενο είναι κάτι που ανησυχεί τους Πυροσβέστες με τις αρχές να παρακολουθούν στενά την εξέλιξή του.

Με πληροφορίες από in.gr, huffingtonpost.gr