Πα. Μαρ 29th, 2024

Στο ΣτΕ τα αναδρομικά των συνταξιούχων (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αύριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αρχίζει η πιλοτική δίκη, που θα κρίνει την τύχη των αναδρομικών για περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Τα αναδρομικά αφορούν στις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων και στην κατάργηση δώρων και επιδομάτων. Η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί την άνοιξη, ενώ οι συνταξιούχοι χαρακτηρίζουν τη δίκη «μητέρα των μαχών».

Η υπόθεση εξετάζεται σε πιλοτική δίκη μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ τον περασμένο Νοέμβριο αναφορικά με την ομαδική αγωγή 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ οι οποίοι εγείρουν αξιώσεις από το 2013 ως το 2019 ζητώντας ποσά ως και 62.000 ευρώ από τις περικοπές συντάξεων λόγω μνημονίου και την κατάργηση δώρων- επιδομάτων (νόμοι 4051 και 4093 του 2012).

Σημειώνεται ότι οι περικοπές είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο Επικρατείας το 2015.

Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν 6.000 αγωγές, ενώ στην παλτφόρμα του ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί 1,6 εκατομμύριο αιτήσεις από συνταξιούχους που ζητούν πίσω τα αναδρομικά.

Για το διάστημα από 10/06/2015 ως 11/05 16, αν δοθούν αναδρομικά, το ποσό ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι θα γίνουν σεβαστές οι όποιες αποφάσεις του ΣτΕ και θα δοθούν τα αναδρομικά «χωρίς αιτήσεις και ταλαιπωρία».

«Το νέο Ασφαλιστικό για πρώτη φορά δίνει αυξήσεις μετά από 10 χρόνια», δήλωσε στο μεταξύ από τη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και κάλεσε όλους να το εμπιστευτούν ως «βιώσιμο και με ανταποδοτικότητα» σύστημα.

Οι συνταξιούχοι ανακοίνωσαν συγκέντρωη στις 8.30 αύριο έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Συνταξιούχοι, μέλη του σωματείου «Η Συσπείρωση», αναχωρούν από τη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθούν αύριο το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), και ως «διάδικοι» , όπως ανέφεραν.

«Ο ΕΦΚΑ, δηλαδή η κυβέρνηση, ζητάει από το ΣτΕ να ξανασυνεδριάσει, για να καταργήσει τη δική του απόφαση του 2015» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ο πρόεδρος του σωματείου «Η Συσπείρωση», Βασίλης Παρτάλης και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο να επανασυζητείται μια υπόθεση που έκλεισε με τις αποφάσεις του 2015 της ολομέλειας του ΣτΕ».

ΕΡΤ1