Σα. Απρ 20th, 2024

Συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για το άσυλο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες νομοθετικών τροποποιήσεων και πρωτοβουλιών με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, τη δημιουργία των κλειστών δομών στα νησιά, τη μεταφορά στην ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της αρμοδιότητας για τα ασυνόδευτα, την εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών ασύλου και τέλος τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη δομή του υπουργείου και την επικαιροποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης.

Περαιτέρω, προβλέπεται η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών με σκοπό την απλούστευσή τους, τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου εργασίας, την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και τη μείωση των δαπανών.

Επίσης, τροποποιείται σειρά διατάξεων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των υπηρεσιών του.

Το σωματείο συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι το νομοσχέδιο «κινείται στην ίδια κατεύθυνση καταπάτησης των δικαιωμάτων και διαδικαστικών εγγυήσεων που ορίζουν μια ορθή, δίκαιη και συμβατή με τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου». Επίσης, σημειώνει ότι «επιχειρείται η συνέχιση στελέχωσης του υπουργείου από σωρεία μετακλητών υπαλλήλων, την ίδια στιγμή που αποφάσισε αβάσιμα να στερήσει την εργασία από 17 συμβασιούχους εργαζόμενους».

Είκοσι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και νομικοί, σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν να καταψηφιστούν,  στη Βουλή διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο, που «θέτουν σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» τη στάση της κυβέρνησης για συστηματική κράτηση των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών σε συνθήκες πανδημίας. Επίσης, παρατηρεί ότι ο νόμος θα επιβάλλει νέους περιορισμούς στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων όπου οι προσφυγές εξετάζονται μόνο από ένα δικαστή και της κατάργησης της δυνατότητας υποβολής αίτησης για ανθρωπιστικούς λόγους.

Πηγή: ert.gr