Σα. Απρ 20th, 2024

Συμμαχία στον Ειρηνικό ανακοίνωσαν Μπάιντεν – Τζόνσον και Μόρισον – Πυρηνικά υποβρύχια στην Αυστραλία

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-09-04_21954_PROTYPH_1.jpg

Αλλαγή ισορροπιών στον Ειρηνικό ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Αυστραλίας, με κοινό μέτωπο για θέματα εθνικής ασφάλειας το οποίο διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ως συμμαχία έναντι της Κίνας.

H κοινή ανακοίνωση,  είχε προαναγγελθεί ως κρίσιμη για ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Tελικά οι Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον παρουσίασαν το σύμφωνο ασφαλείας (AUKUS) για χρήση προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αναπτύξει υποβρύχια πυρηνική δύναμη ενώ εικάζεται ότι θα προηγηθεί η απόρριψη συμφωνίας 90 δισεκατομμυρίων με τη Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων.

Το νέο αμυντικό σύμφωνο φέρεται να πρότεινε ο Αυστραλός πρωθυπουργός επικαλούμενος την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό.

Ωστόσο παίρνοντας τον λόγο ο Σκοτ Μόρισον τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι να γίνει η Αυστραλία πυρηνική δύναμη.

Ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει την τριμερή πρωτοβουλία ως χωρίς προηγούμενο. Επιδεικνύεται μάλιστα η πρόσκληση του Λευκού Οίκου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι στις 5 το απόγευμα, ώρα Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν θα συνδεθεί διαδικτυακά με το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού στο Λονδίνο και αντιστοίχως του Αυστραλού στην Καμπέρα για την ζωντανή μετάδοση.

Πηγή: ertnews.gr