Πα. Μαρ 29th, 2024

«συνΔΗΜΟΤΕΣ»: Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας – Άρθρο του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Φ. Ζάρκου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Του Φάνη Ζάρκου*

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κιάτο Κορινθίας το 1983 και έχω καταγωγή από το Κρυονέρι. Δραστηριοποιούμαι στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα στον τομέα της μαύρης, κορινθιακής, επιτραπέζιας σουλτανίνας και του ελαιόλαδου. Είμαι μέλος στο Δ.Σ. του ελαιουργικού συνεταιρισμού Κρυονερίου και του αθλητικού συλλόγου Κρυονερίου.

Αποφάσισα για πρώτη φορά να ασχοληθώ με τα κοινά, στο πλευρό του υπ. Δημάρχου Μάρκου Λέγγα, με τον συνδυασμό «συνΔΗΜΟΤΕΣ». Έναν συνδυασμό που δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι δήμαρχος ή αντιδήμαρχος, αλλά με το ότι θα είναι στην θέση αυτή οποιοσδήποτε δημότης. Όλοι μαζί, όλοι ενωμένοι, όλοι ίσοι.

Ζούμε μια κρίση, την οποία όλοι έχουν περιγράψει εκτός από οικονομική και ως κρίση θεσμών και αξιών. Ο κόσμος είναι θυμωμένος -όλοι είμαστε θυμωμένοι, κυρίως οι νέοι που πληρώνουν τα σπασμένα δεκαετιών. Σε αυτή, λοιπόν, την κρίση οφείλουμε να αντιδράσουμε, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που μας δίνονται χωρίς να χάσουμε ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα λεπτό. Να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Να στηρίξουμε ουσιαστικά αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Να καταστήσουμε τον δήμο μας έναν σύγχρονο οργανισμό που παράγει αποτελέσματα. Ακούμε τους δημότες κάνουμε διάλογο, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του δήμου
μας, βάζουμε ως προτεραιότητα το τρίπτυχο καθαριότητα, τάξη, αισθητική, με νέες καινοτόμες ιδέες και με καθαρότητα στις αποφάσεις.

Οι δεσμεύσεις μας αφορούν:
 την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται πλήρως με ψηφιακή πιστοποίηση και παραχώρηση ηλεκτρονικής υπογραφής σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους.Αυτές είναι καθημερινές πρακτικές σε δεκάδες δήμους σε
όλη την Ελλάδα και θα τις εφαρμόσουμε κι εμείς.
 το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη: Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Πρέπει να είναι καθαρό, αλλά πρέπει και να το χαιρόμαστε, να ζούμε μέσα σε αυτό ως κανονικοί άνθρωποι. Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να
καλύπτει τις ανάγκες μας, χωρίς να ξοδεύει το κεφάλαιοτων μελλοντικών γενεών.
 την διαχείριση των απορριμμάτων. Σωστός προγραμματισμός για την αποκομιδή των απορριμμάτων ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Να δώσουμε προτεραιότητα στην συμμετοχή μας στην ανάπτυξης του εθνικού προγράμματος ανακύκλωσης.
 την χωροταξία, την πολεοδόμηση και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν δήμο που θα γίνει πόλος έλξης για όλους: για εμάς, τα παιδιά μας και για κάθε άνθρωπο.
 την ενέργεια: δεσμευόμαστε να αποτυπώσουμε όλες τις ενεργειακές καταναλώσεις του δήμου ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα και να προχωρήσουμε στην μείωσή τους. Ο δήμος πρέπει να γίνει ενεργειακά αυτόνομος.
 την τρίτη ηλικία: οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στις ευπαθείς ομάδες και να κάνουμε πιο εύκολη και ποιοτική την ζωή τους. Να τους επιτρέψουμε να ζουν μια ανεξάρτητη ζωή μέσα στην δική τους κοινότητα, αντί να απ0κλείονται και αποκόπτονται από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

 την επιχειρηματικότητα και την ανεργία: υπήρχαν και υπάρχουν πολλά επιδοτούμενα προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό που αφορά την δημιουργία του “open mall” και πολλές καινοτόμες ιδέες που πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα, ώστε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να δώσουμε τελικά κίνητρα στους νέους να μείνουν στον τόπο τους, έχοντας ενεργό ρόλο στα δρώμενα.
 τον τουρισμό και την αγροδιατροφή: ο δήμος μας έχει δύο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης, την πεδινή και την ορεινή ζώνη. Στην πεδινή ζώνη τα τελευταία χρόνια έχουμε τουριστική ανάπτυξη, χρειαζόμαστε να γίνει το
ίδιο και στην ορεινή ζώνη. Αυτό που συναντά κανείς στην Λίμνη Δόξα είναι μοναδικό! Αποτελεί ένα ελβετικό τοπίο. Πιο κάτω έχουμε την λίμνη Στυμφαλία και το Κρυονέρι που είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου μας, με πολιτιστικό και αθλητικό σύλλογο πολλά αξιοθέατα, ένα αστεροσκοπείο που αποτελεί τουριστικό προορισμό εδώ και πολλά χρόνια για τους λάτρεις της αστρονομίας. Έναν ελαιουργικό συνεταιρισμό που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει πάρα πολλά στον τομέα του ελαιολάδου και
έχει μεγάλη παραγωγή. Αν καταφέρουμε να «παντρέψουμε» αυτά τα δύο στοιχεία, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας. Με όπλο το λιμάνι θα προωθήσουμε τα προϊόντα μας στις μεγάλες αγορές και θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Ο αγροτουρισμός έχει μεγάλες προοπτικές αρκεί να υπάρχει σχέδιο και να γίνουν μεθοδικά βήματα.
 τέλος, την ευφυή γεωργία που είναι μία σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ο Μάρκος Λέγγας είναι ένας από τους πρωτεργάτες στον τομέα αυτό, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει έναν
συνεταιρισμό που εκμεταλλεύεται τις καινοτόμες ιδέες, την σύγχρονη τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, ώστε να βελτιώσει την παραγωγή των μελών του συνεταιρισμού. Με το επιτυχημένο μοντέλο
που εφάρμοσε στην επαγγελματική του πορεία, με το ίδιο θα πορευτεί και στην αυτοδιοίκηση. Η εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών είναι άλλωστε συνήθης διαδικασία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλη αγροτική παραγωγή όπως η Ολλανδία. Μπορεί να φέρει σημαντική μείωση στο κόστος παραγωγής, αλλά και ποιοτική και ποσοτική βελτίωση με όφελος για το εισόδημά μας αλλά και το περιβάλλον.

Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας απέναντί σας. Με ανοιχτές συνεργασίες, συμμετοχή, καθαρό λόγο, διαφάνεια, αξιοκρατία, ξεκάθαρους στόχους και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό σχεδιάζουμε και τολμάμε με προσεχτικά βήματα, ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Μακριά από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και τοπικισμούς. Μοναδικός μας στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου δήμου που θα μας κάνει όλους περήφανους.

*Ο κ. Φάνης Ζάρκος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με
τους «συνΔΗΜΟΤΕΣ» δήμου Σικυωνίων