Πα. Απρ 19th, 2024

Συρία: H Τουρκία βομβάρδισε «κατά λάθος» αμερικανικά στρατεύματα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι και τις αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο κομμάτι της χώρας να επηρεάζονται από τα τουρκικά πυρά που έπεσαν, στον λόφο Mashtenour, κοντά στην πόλη Κομπάνι. Δεν υπάρχουν τραυματίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Την είδηση έφερε στη δημοσιότητα το αμερικανικό δίκτυο Newsweek επικαλούμενο Κούρδο αξιωματούχο όπως και υψηλόβαθμο μέλος του Πενταγώνου, σύμφωνα με τους οποίους η πόλη Κομπάνι, που στην πλειοψηφία της κατοικείται από Κούρδους, δέχθηκε πυρά τουρκικού πυροβολικού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που διεξάγεται κατά Κούρδων μαχητών.

Το CNN, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Newsweek, αναφέρει ότι τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη θέση των Αμερικανών, κοντά στο Κομπάνι. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, υποστηρίζει ότι στο σημείο βρίσκονταν από 15 μέχρι 100 στρατιώτες.

Όπως τόνισε, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί ήταν τόσο ισχυροί που οι Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν τη στιγμή που ήχησαν τα πυρά στον επίμαχο λόφο, σκέφτηκαν να απαντήσουν ως κίνηση αυτοάμυνας. Δεν προχώρησαν, ωστόσο, σε κίνηση απάντησης αλλά έφυγαν από το σημείο.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» στην Άγκυρα να προχωρήσει σε επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους «συμμάχους» να συμβάλλουν στις ενέργειες που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα στη Συρία.

Πηγή: protothema.gr