Πε. Μαρ 28th, 2024

Σ. Μουρίκης: H Δημοτική αγορά της Κορίνθου και πάλι, ως σημείο τριβής, αντιπαραθέσεων αλλά και διενέξεων στον δήμο Κορινθίων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πάλι στην επικαιρότητα η Δημοτική αγορά της Κορίνθου και πάλι, ως σημείο τριβής, αντιπαραθέσεων αλλά και διενέξεων στον δήμο Κορινθίων.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο η αγορά, είναι η γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα και θα μπορεί να είναι και για το αύριο.Εκεί είναι εικόνες και μνήμες από εποχές που η Κόρινθος προσπαθούσε να αναδειχθεί σε μία σύγχρονη πόλη και οι Κορίνθιοι επιχειρηματίες επένδυαν όνειρα ζωής.

Δυστυχώς από το 1985 και μετά η αγορά παρήκμασε και λίγο αργότερα εγκαταλείφθηκε οριστικά. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών αντικρουόμενων και συχνά αντιφατικών απόψεων και θέσεων για την αγορά.Πότε  γκρεμίζεται, πότε αναβαθμίζεται , πότε εκλαμπρύνετε αλλά πάντα είναι το κοινό σημείο, που όλοι σχεδόν διαφωνούμε με όλους, με αποτέλεσμα να μένει στάσιμη και παραδομένη στην φθορά του χρόνου.

Από όσα έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν κανείς δεν θέλει την αναβίωση της παλιάς αγοράς και όλοι προτείνουν κάτι «άλλο», το οποίο όμως είναι ασαφές και θολό με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στο τίποτα.!
Εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να ληφθεί μία απόφαση από την πόλη για το μέλλον της δημοτικής αγοράς της Κορίνθου. 

Το μέλλον ενός  κτιρίου  με ισχυρούς συμβολισμούς, δεν είναι απόφαση ενός ανθρώπου αλλά της ίδιας της πόλης. Οσες μελέτες και αν γίνουν, αν δεν έχουν ισχυρή κοινωνική αποδοχή πάλι σε αδιέξοδα οδηγούν. Και νέο κύκλο αντιπαραθέσεων.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι:Την θέλουμε ή δεν την θέλουμε την αγορά στο κέντρο της Κορίνθου. Απλή η ερώτηση και μονολεκτική πρέπει να είναι η απάντηση, μετά από σοβαρή συζήτηση.

Ο  δήμος, ο εμπορικός σύλλογος, το Επιμελητήριο, η ΟΕΒΕ και οι φορείς της πόλης, είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τελεσίδικα. Αν την θέλουμε την αγορά ,προφανώς με νέα μορφή και τρόπο λειτουργίας, τότε σταματά η  αμφιβολία για το μέλλον της και προχωρούν οι μελέτες για την αναβάθμιση της και φυσικά τα έργα για να είναι όμορφη, σύγχρονη και λειτουργική.

Αν δεν την θέλουμε ως αγορά, πάλι οι ίδιοι φορείς πρέπει τελεσίδικα να αποφασίσουν αν θα εκποιηθεί, θα ενοικιαστεί, θα λειτουργήσει ως κάτι άλλο πέρα από την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα και θα είναι η νέα ταυτότητα της;

Σήμερα ο καθένας μας έχει μία δική του ιδέα για την αγορά και το θέμα έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη Βαβέλ, βυθίζοντας στην απαξίωση όμως ένα μεγάλο κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα, οι εναλλαγές απόψεων και θέσεων, δεν οδηγούν πουθενά, όπως και πουθενά δεν οδηγεί η μετακύληση  ευθυνών για ευκαιριακούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς.Το επιμελητήριο Κορινθίας, ως ισχυρός θεσμικός παράγοντας, οφείλει πρώτο να απαντήσει στο κυρίαρχο ερώτημα και να καταθέσει ξεκάθαρη πρόταση για το μέλλον της Δημοτικής αγοράς Κορίνθου.

Οι στόχοι του Επιμελητηρίου, είναι ταυτισμένοι με τα όνειρα και τα σχέδια της πόλης, του δήμου και κύρια με αυτά των μελών του επιχειρηματιών και εμπόρων. Στο μέτρο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων μου στην διοίκηση του Επιμελητηρίου Κορινθίας, άμεσα  θα προκαλέσω συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο για το θέμα, που πάλι δείχνει να διχάζει την Κόρινθο.

Με δεδομένο ότι το Επιμελητήριο, είναι συνεργάτης του δήμου Κορινθίων και μοιραζόμαστε κοινά όνειρα, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον διάλογο και την λύση, που είναι πλέον επιτακτική.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ

Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας