Πε. Απρ 25th, 2024

Τα έλεγε πολλά χρόνια πριν ο γεωπόνος Θανάσης Περαχωρίτης για το νερό του ΑΟΣΑΚ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Διαβάστε με προσοχή τι έλεγε πριν από 6 χρόνια ο γεωπόνος Θανάσης Περαχωρίτης από το Ζευγολατιό, για το νερό του ΑΟΣΑΚ.

Ο γεωπόνος Θανάσης Περαχωρίτης από το Ζευγολατιό, ο οποίος πρώτος είχε αντιληφθεί, προβλέψει και προ- ειδοποιήσει τον κίνδυνο της απώλειας των νερών μας εξηγεί γιατί:
Το κανάλι του ΑΟΣΑΚ έχει κοπεί στη μέση
Εδώ και αρκετό νερό, λόγω έργων από την ΤΕΡΝΑ στην Ολυμπία οδό, στη θέση «Γέφυρα Μητσόπουλου» στο Ζευγολατιό το αρδευτικό κανάλι του ΑΟΣΑΚ παραμένει «ασυνεχές» αφού έχει κοπεί στη μέση. Στη θέση που προανέφερα, εξηγεί ο κ. Περαχωρίτης, έχει κατασκευαστεί σιφώνι το οποίο θα συνδέσει τα δύο άκρα του καναλιού, ωστόσο μέχρι σήμερα αυτή η σύνδεση δεν έχει γίνει.

Προσωπικά, συνεχίζει ο κ. Περαχωρίτης, έχω επισημάνει εδώ και καιρό το θέμα αυτό και το πρόβλημα που προκύπτει για τις καλλιέργειες του Ζευγολατιού και της ανατολικής Βόχας. Το υδρολογικό έτος ξεκινά κάθε Σε-
πτέμβριο και δυστυχώς φέτος ξεκίνησε χωρίς να μπορούν οι καλλιεργητές να εκμεταλλευτούν τις ποσότητες της βροχής που έπεσαν την περασμένη εβδομάδα. Ειδικά φέτος που η ανομβρία ήταν έντονη τους προηγούμενους μήνες και καλλιέργειες όπως ελιές, βερικοκιές,πορτοκαλιές, τρυγημένα αμπέλια και άλλα περιμένουν
με λαχτάρα μια σταγόνα νερό που θα τα ανανεώσει και αναζωογονήσει.

Ευθύνες, σημειώνει ο Θανάσης Περαχωρίτης, έχει η διοίκηση του ΑΟΣΑΚ και βέβαια ο δήμος που έχει την ευ-
θύνη της ευρύτερης περιοχής και οφείλει να προασπίζει τα συμφέροντα των δημοτών του. Εξάλλου στην δημο-
τική αρχή υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα ζητήματα του ΑΟΣΑΚ και όφειλαν να έχουν
πιέσει για την αποκατάσταση του έργου και τη σύνδεση των δύο άκρων της διώρυγας.
Το νερό στη θάλασσα. Και πού κατέληξε όλο αυτό το νερό; Θα αναρωτηθεί κανείς. Το νερό κατέληξε στη θάλασσα μέσω του Ζαπάντη, απαντά ο κ. Περαχωρίτης. Και συνεχίζει: Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τα πρώτα νερά κάθε υδρολογικού έτους δεν είναι αξιοποιήσιμα αρδευτικά. Όμως, αν δεχτούμε την απάντηση που έλαβα σε σχετική ανάρτησή μου στο facebook, το έργο χρειάζεται μήνες ακόμα για να ολοκληρωθεί και άρα κινδυνεύει να χαθεί όλο το υδρολογικό έτος! Και μάλιστα σε μια ξηρική χρονιά που χάθηκαν αγροτικά εισοδήματα από την έλλειψη νερού.

Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε και κάτι άλλο, επισημαίνει ο Θανάσης Περαχωρίτης. Τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Ο κάμπος της Βόχας έχει ένα θείο δώρο στο υπέδαφός του. Πρόκειται για το πέτρω-
μα κιμηλιά (μάργα) το οποίο είναι αδιαπέραστο από το νερό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ούτε το θαλασσινό
νερό μπορεί να εισχωρήσει ούτε το γλυκό υπόγειο νερό μπορεί να διαφύγει προς τη θάλασσα. Έτσι τα υπόγεια ύδατα της περιοχής προφυλάσσονται από την υφαλμύρωση. Άρα κάθε σταγόνα βροχής, κάθε σταγόνα νερού

που πέφτει ή μένει στην επιφάνεια του εδάφους της Βόχας είναι πολύτιμη και εμπλουτίζει τον υδροφόρο

ορίζοντα σημαντικά.

Στο Ζευγολατιό μάλιστα, υπογραμμίζει ο κ. Περαχωρίτης, τα παλιά χρόνια οι λεγόμενοι

«νερολόγοι» φρόντιζαν να εμπλουτίζουν την περιοχή μέσω ορυγμάτων ή πηγαδιών στα οποία έριχναν νερό.
Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και σήμερα, επισημαίνει, με το πλεονάζον νερό του ΑΟΣΑΚ. Δεν επιτρέπεται, τονί-
ζει με έμφαση, να αφήνουμε ούτε μια σταγόνα νερού ανεκμετάλλευτη. Γιατί νερό έχουμε, μυαλό δεν έχουμε,
καταλήγει!
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό δε συμβαίνει στις ανατολικότερες περιοχές της Βόχας (Περιγιάλι και Λέχαιο) όπου δυστυχώς οι υπόγειες γεωτρήσεις παρουσιάζουν ήδη προβλήματα υφαλμύρωσης.

Όφελος και για την ύδρευση. Εδώ ο κ. Περαχωρίτης τονίζει και μια άλλη διάσταση του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και της σημασίας και χρησιμότητάς του. Η ύδρευση, μας λέει, καλύπτεται από γεωτρήσεις που υπάρχουν στο κάμπο της Βόχας. Γεωτρήσεις του δήμου ή ιδιωτικές τις οποίες ακριβοπληρώνει. Αν ο υδροφόρος ορίζοντας είναι εμπλουτισμένος τότε θα έχουν νερό οι δημοτικές γεωτρήσεις και το όφελος θα είναι πολλαπλό για το δήμο: αφενός μεν οι βρύσες των δημοτών δεν θα στερεύουν, αφετέρου δε τα οικονομικά του δήμου δεν θα επιβαρύνονται με την αγορά νερού από ιδιώτες. Άρα για τη δημοτική αρχή αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω για τον οποίον θα έπρεπε να επιδιώκει μέτρα που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα της Βόχας.

Το φραγματάκι του Ζαπάντη.
Νότια του καναλιού του ΑΟΣΑΚ μέσα στην κοίτη του ποταμού Ζαπάντη έχει κατασκευαστεί εδώ και αρκε-
τά χρόνια (περίπου 15) φράγμα μικρών διαστάσεων, πολύ όμως ευεργετικό και σημαντικό στις φτωχές και

άνομβρες χρονιές όπως η φετινή. Το νερό που συγκεντρώνει, μας εξηγεί ο κ. Περαχωρίτης, διοχετεύεται στο κανάλι του ΑΟΣΑΚ και ποτίζει κυρίως το Ζευγολατιό αλλά και ανατολικά του, αλλά και εμπλουτίζει τοπικά τον υδροφόρο ορίζοντα.
Αυτό το φράγμα έχει την υποχρέωση να καθαρίζει η Π.Ε. Κορινθίας. Όμως είναι ένα έργο που εξυπηρετεί τους δημότες Ζευγολατιού, υπογραμμίζει ο Θανάσης Περαχωρίτης, και η συντήρησή του είναι εύκολη και χαμηλού κόστους, ενώ το όφελος που μπορεί να προκύψει πολύ σημαντικό. Το φράγμα αυτό έχει να συντη-
ρηθεί πολλά χρόνια, τονίζει και καταλήγει, είναι κρίμα που η δημοτική αρχή δεν αναγνωρίζει τη χρησιμότητα
τέτοιων έργων και δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίησή τους, παρά τα αφήνει να καταστρέφονται άχρηστα και αναξιοποίητα.

Ως υστερόγραφο

Ενώ γραφόταν αυτό το κείμενο με παρέμβαση δημοτικού συμβούλου ξεκίνησε η αποκατάσταση της διώρυγας. Εύχομαι, σημείωσε ο Θανάσης Περαχωρίτης, να ολοκληρωθεί εγκαίρως χωρίς άλλες καθυστερήσεις!

εφημερίδα Γνώμη πολιτών