Πε. Μαρ 28th, 2024

Τα γενετικά τροποποιημένα μωρά της Κίνας μπορεί να έχουν άγνωστες μεταλλάξεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ένα χρόνο μετά, μυστήριο καλύπτει ακόμα τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά της Κίνας. Τότε, ο Κινέζος βιοφυσικός He Jiankui αγνόησε τα ηθικά και επιστημονικά πρότυπα και δημιούργησε δύο δίδυμα κορίτσια, τη Lula και τη Nana, η γέννηση των οποίων τάραξε χωρίς προηγούμενο τον επιστημονικό κόσμο. Η γενετική τροποποίηση έγινε με σκοπό να τις παρέχει ανοσία στον HIV, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε και σε τολμηρές δηλώσεις πως θα “μπορεί να ελέγχει την επιδημία του HIV”.

Ειδικοί όμως στον τομέα θεωρούν πως το πείραμά του έχει αποτύχει και μάλιστα δημιούργησε μη αναμενόμενες μεταλλάξεις, σύμφωνα με δηλώσεις τους στο MIT Technology Review. Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων γεννιέται με ανοσία χάρη σε μια μετάλλαξη στο γονίδιο CCR5 και αυτό το γονίδιο ισχυρίζεται ο He πως στόχευσε με το CRISPR. Ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Ο ισχυρισμός πως έχουν αναπαράγει την επικρατούσα CCR5 εκδοχή είναι μία ξεκάθαρη παραπληροφόρηση των πραγματικών δεδομένων και μπορεί μόνο να περιγραφεί με μία έκφραση: ένα σκόπιμο ψεύδος. Η έρευνα δείχνει πως η ερευνητική ομάδα απέτυχε να αναπαράγει την σωστή CCR5 εκδοχή. Ενώ η ομάδα στόχευσε το σωστό γονίδιο, δεν αναπαρήγαγαν την “Delta 32” εκδοχή που απαιτούνταν. Αντίθετα δημιούργησαν νέες επεξεργασίες των οποίων οι επιπτώσεις είναι άγνωστες. – Fyodor Urnov, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Επιπλέον τονίζεται πως το CRISPR παραμένει ένα μη τελειοποιημένο εργαλείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επεξεργασίες, κάνοντας τη χρήση του στους ανθρώπους το λιγότερο αμφιλεγόμενη. Οι ερευνητές έψαξαν για ανεπιθύμητες επιπτώσεις όταν τα έμβρυα ήταν στην αρχή της ανάπτυξής τους, ωστόσο μία λεπτομερής μελέτη είναι αδύνατη χωρίς την επιθεώρηση κάθε κυττάρου του εμβρύου, κάτι που θα τα κατέστρεφε.

Που βρισκόμαστε λοιπόν; Καταρχάς είναι αδύνατον να επικοινωνήσει κάποιο μέσο με τον He. Το γραφείο Τύπου του He αρνείται να σχολιάσει την τοποθεσία του και όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί του αρνούνται να αποκαλύψουν οτιδήποτε σχετικά με αυτόν. Τελευταία φορά είχε θεαθεί τον Ιανουάριο σε ένα μπαλκόνι διαμερίσματος του Πανεπιστημίου στην Shenzen, με ένοπλους φρουρούς στις πόρτες. Μερικές εβδομάδες αργότερα η κινεζική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως έχει ξεκινήσει έρευνα και πως θα τιμωρηθεί αν παραβίασε κάποιο νόμο.

Η κινεζική κυβέρνηση αναγνώρισε και την ύπαρξη των δύο δίδυμων κοριτσιών των οποίων το DNA είχε μεταλλαχθεί και δήλωσε πως βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των αρχών υγείας του κράτους. Οι Αρχές κατέσχεσαν τα υπόλοιπα έμβρυα και όλα τα αρχεία από το εργαστήριο του He.

Πηγή: unboxholics.com