Πα. Μαρ 29th, 2024

Τα «κατεψυγμένα» ανοσοκύτταρα μπορούν να ενεργοποιηθούν ξανά και να καταπολεμήσουν τον όγκο του εγκεφάλου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ερευνητές από τη Γερμανία ανακάλυψαν τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι όγκοι του εγκεφάλου για να «παραλύσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα και ταυτόχρονα έμαθαν πώς να το ενεργοποιήσουν ξανά για να στοχεύσουν τον όγκο του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι τα θεραπευτικά εμβόλια (που ονομάζονται επίσης ανοσοθεραπείες) έχουν μεγαλύτερη επίδραση στους όγκους του εγκεφάλου εάν οι δραστικές ουσίες χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς τα γλοιώματα που περιέχουν καρκίνο «παραλύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα γλοιώματα είναι συνήθως ένας τύπος όγκου του εγκεφάλου που εξαπλώνεται γρήγορα. Επίσης, είναι αρκετά δύσκολο να αφαιρεθούν εντελώς μέσω χειρουργικής επέμβασης. Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία βοηθούν αλλά δεν αρκούν. Για αυτό  οι ογκολόγοι αναζητούν μη συμβατικές θεραπείες και προσεγγίσεις για την καταπολέμηση των γλοιωμάτων. Ωστόσο, τα γλοιώματα δεν αποτελούνται μόνο από καρκινικά κύτταρα, καθώς έως και το 50% της μάζας του αποτελείται από κύτταρα της μικρογλοίας, φαγοκύτταρα του ίδιου του εγκεφάλου, καθώς και των μακροφάγων που μετακινούνται στον όγκο μέσω αιμοφόρων αγγείων. Οι μακροφάγοι είναι επίσης «καθαριστές», αλλά δεν είναι πολύ καλοί στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

«Αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο στην ανάπτυξη ανοσοθεραπειών ή θεραπευτικών εμβολίων, θα πρέπει να κατανοήσουμε ακριβώς πώς συμπεριφέρεται το ανοσοποιητικό περιβάλλον κατά την ανάπτυξη όγκων», δήλωσε ο Μάικλ Πλάτεν, Διευθυντής του Τμήματος Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Μάνχαιμ και επικεφαλής στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ), καθώς και της παρούσας μελέτης. «Επιπλέον, μας ενδιέφερε να δούμε εάν τα ειδικά γενετικά χαρακτηριστικά των γλοιωμάτων έχουν ιδιαίτερη επίδραση στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων που σχετίζονται με το γλοίωμα».

Ο Πλάτεν και οι συνάδελφοί του, δημοσίευσαν μια ανάλυση της κατάστασης των ανοσοκυττάρων που σχετίζονται με το γλοίωμα, σε μια άλλη μελέτη, που μόλις δημοσιεύθηκε στο «Nature Cancer». Οι επιστήμονες μελέτησαν τα προφίλ των πρωτεϊνών και το RNA διαφόρων μικρογλοιακών κυττάρων και μακροφάγων και χρησιμοποίησαν μοντέλα όγκων σε ποντίκια και ανέλυσαν το περιβάλλον του ανοσοποιητικού συστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της νόσου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές είχε η «μετάλλαξη IDH» των όγκων, η οποία υπάρχει περίπου στο 70% όλων των γλοιωμάτων χαμηλού βαθμού. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ίδια μετάλλαξη που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο δομικό στοιχείο πρωτεΐνης που ανταλλάσσεται στο ένζυμο IDH.

Μια μετάλλαξη στα γλοιώματα τους επιτρέπει να προστατευθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα

Λόγω της μετάλλαξης IDH, τα κύτταρα γλοιώματος απελευθερώνουν ένα μεταβολικό προϊόν που ονομάζεται (R) -2-HG, το οποίο προάγει τον καρκίνο και χειρίζεται τα μακροφάγα που εισβάλλουν. Εν ολίγοις, τα κύτταρα «καθαριστές» επαναπρογραμματίζονται και εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αμυνθεί έναντι του όγκου. «Τελικά, η μετάλλαξη IDH επιτρέπει στα γλοιώματα να προστατευθούν από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο ερευνητής του DKFZ Μίρκο Φρίντριχ, ο οποίος είναι επίσης γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Χάρη σε αυτή τη νέα έρευνα, κάποια μέρα πιθανώς να είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα επανενεργοποιώντας το. Και αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής ή θανάτου για τους καρκινοπαθείς.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering, ertnews.gr