Σα. Απρ 20th, 2024

Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια Υποψήφια στα Education Leaders Awards 2020

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τα Education Leaders Awards 2020 αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη πρωτοβουλιών, δημιουργικότητας και καινοτομίας, για κάθε είδους εκπαιδευτικό οργανισμό της πατρίδας μας καθώς επίσης και εξαιρετικών εκπαιδευτικών. Απονέμονται για 5η συνεχή χρονιά και καθώς η διαδικασία αξιολόγησης έχει ήδη ξεκινήσει, καλό είναι να δούμε μια υποψηφιότητα από την περιοχή μας και βέβαια αναφερόμαστε στα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Κορινθίων, τα οποία είναι υποψήφια στην κατηγορία Α.6 Εξάλειψη Διακρίσεων & Ανισοτήτων στην Εκπαίδευση. Ακολουθεί το κείμενο που υποβλήθηκε και εξετάζουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τα οποία είναι Πανεπιστημιακοί , Στελέχη της Εκπαίδευσης και της Επιχειρηματικότητας. Το κείμενο υποψηφιότητας έχει ως ακολούθως:
Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Κορινθίων είναι μια άτυπη δομή που δημιουργήθηκε το 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, στην Κόρινθο και με στόχο την υποστήριξη μαθητών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (Μετανάστες, Άνεργοι, Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα κ.α). Ήταν μια πρωτοβουλία συνταξιούχων εκπαιδευτικών η οποία σύντομα πλαισιώθηκε από νέους άνεργους καθηγητές καθώς και καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης. Το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κορινθίων και ο Δήμος Κορινθίων, αγκάλιασαν αμέσως την προσπάθεια αυτή, παρέχοντας σαν έδρα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου τις εγκαταστάσεις του 1ου Δημοτικού σχολείου στην Κόρινθο και καλύπτοντας τις λειτουργικές δαπάνες της Δομής. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα Κοινωνικά Φροντιστήρια όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλές και ποικιλόμορφες. Πρώτη ήταν η οργάνωση και λειτουργία της δομής, τα Κοινωνικά Φροντιστήρια είναι ένα μεγάλο σχολείο με μέσο όρο πλέον των 200 μαθητών κάθε χρόνο, οποία αντιμετωπίστηκε χάριν στην εμπειρία των συνταξιούχων εκπαιδευτικών, πολλοί από τους οποίους είχαν διατελέσει διευθυντές σχολείων. Άλλη σημαντική πρόκληση ήταν η εύρεση εθελοντών εκπαιδευτικών, η οποία λύθηκε με τη πλαισίωση της δομής από νέους πτυχιούχους άνεργους εκπαιδευτικούς καθώς και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μια τρίτη πρόκληση είναι ότι κάθε Σεπτέμβρη όλα τα παραπάνω πρέπει να αντιμετωπισθούν από την αρχή και η λύση σε αυτό είναι η ισχυρή δέσμευση των εθελοντών μας.
Κάποια στατιστικά στοιχεία από της λειτουργία των Κοινωνικών Φροντιστηρίων από το 2012 έως σήμερα. Αριθμός μαθητών Γυμνασίου- Λυκείου 1900 περίπου, αριθμός εθελοντών εκπαιδευτικών 320, μέσος όρος επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις 65%, συνολικός αριθμός άμεσα και έμμεσα ωφελούμενων Γονέων , μαθητών και καθηγητών περισσότεροι από 5,500 πολίτες του Δήμου Κορινθίων και των γειτονικών Δήμων. Επιπλέον στα Κοινωνικά Φροντιστήρια και στην προσπάθεια ενίσχυσης και εξέλιξης τους από το 2018 λειτουργεί Γραφείο Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Σταδιοδρομίας. Το Γραφείο πέραν της υποστήριξης των μαθητών με δράσεις κοινωνικής αγωγής και επαγγελματικού προσανατολισμού, υποστηρίζει τους Γονείς των παιδιών σε θέματα εκπαιδευτικά και συμβουλευτικής Γονέων, καθώς και τους Καθηγητές της δομής. Το Γραφείο Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Σταδιοδρομίας έχει επίσης κάνει ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία της Κορίνθου με εκδηλώσεις δια βίου μάθησης, σεμινάρια, υποστήριξης σε διαφορετικούς φορείς, όπως ενδεικτικά: To Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής), τον αντίστοιχο Σύλλογο Φοιτητών, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Άσσου-Λεχαίου, το σωματείο Γονέων Φάσμα, το σύλλογο Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου και άλλους. Όλες αυτές τις δράσεις τις εντάξαμε σε αυτό που ονομάσαμε ”Ανοιχτό Κοινωνικό Σχολείο”. Κείμενο για το ”Ανοιχτό Κοινωνικό Σχολείο” υπάρχει στο βιβλίο ”Πόλεις που Μαθαίνουν”, εκδόσεις Γρηγόρη, 2019. Δύο σημαντικές στιγμές τέλος για τα Κοινωνικά Φροντιστήρια ήταν η συνδιοργάνωση με την Μονάδα Μεθοδολογίας Πολιτικών και Πρακτικών Επιμόρφωσης Ημερίδας για τις ”Άτυπες Μορφές Εκπαίδευσης” τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Κόρινθο και δεύτερη η πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την εξέταση της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, την άνοιξη του 2019.
Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Κορινθίων, αποτελούν μια ξεχωριστή περίπτωση στο Εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της περιοχής μας και η λειτουργία τους όλα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης ανθρώπων που ασχολούνται με την Εκπαίδευση, την Κοινωνική Πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν διπλωματικές εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών σε σχέση με την λειτουργία τους και βέβαια αναγνώριση από Πανεπιστημιακούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όλα αυτά αποτελούν και μια σημαντική ενίσχυση του έργου των εθελοντών μας.

Νίκος ΞένοςΕθελοντής Σύμβουλος Κοινωνικών Φροντιστηρίων