Πα. Μαρ 29th, 2024

Τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Φεβρουαρίου, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Αρχηγίας του Πυροσβεστικού Σώματος, από τον απερχόμενο Αρχηγό του Π.Σ. Στρατηγό ΠΣ ε.α. Βασίλειο Ματθαιόπουλο, στον νέο Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο ΠΣ Στέφανο Κολοκούρη, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στην Κάτω Κηφισιά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος.
Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ως εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. ο Βουλευτής Επικρατείας Γεώργιος Καμίνης, ως εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. ο Ιωάννης Ντουνιαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος Μάριος Καραγιάννης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Στρατηγός ΠΣ ε.α. Βασίλειος Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι, Εθελοντές του Π.Σ., εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Φορέων, Συλλόγων και Οργανισμών, καθώς και πλήθος πολιτών.
Κατά την ομιλία του ο απερχόμενος Αρχηγός του Π.Σ. Στρατηγός ΠΣ ε.α. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε:
« […] Στα τριάντα πέντε αυτά χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα έζησα δύσκολες και καλές στιγμές, αισθάνθηκα τεράστια ικανοποίηση, προσφέροντας στον συνάνθρωπο βγαίνοντας νικητής από τη μάχη με δεκάδες φυσικές καταστροφές, αλλά  βίωσα και ανείπωτη  θλίψη, όταν, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές μας, έχαναν τη ζωή τους συμπολίτες μας ή συνάδελφοι, στην εκτέλεση του καθήκοντος. Σε κάθε περίπτωση,  πορεύτηκα με πιστή στις αρχές μου, με αφοσίωση στο καθήκον, με αγάπη και αλληλεγγύη για το συνάνθρωπο, με συνέπεια, αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα και  διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτές τις προτεραιότητες πορεύτηκα και ως Αρχηγός του Σώματος, με σεβασμό στην Ιστορία του, έχοντας πλέον την ακλόνητη πεποίθηση ότι επιτέλεσα στο ακέραιο το καθήκον μου. […] Αποχωρώντας σήμερα από το ένδοξο Πυροσβεστικό Σώμα, θέλω να ευχαριστήσω, τους άξιους συνεργάτες μου, τους Επιτελείς και όλο το προσωπικό του Σώματος, μόνιμους – πενταετούς υποχρέωσης – εποχικούς – εθελοντές, για τους οποίους αισθάνομαι περήφανος που υπήρξα Αρχηγός τους. Ότι καταφέραμε ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Επιτρέψτε μου να τους συγχαρώ έναν – έναν για το έργο τους στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ενεπλάκησαν κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο. […] Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  στη δασοπυρόσβεση, την Πολεμική Αεροπορία, τους πιλότους των Canadair και PZL, τους πιλότους των ελικοπτέρων Chinook και Super Puma, τους πιλότους των ιδιόκτητων και μισθωμένων ελικοπτέρων που επιχείρησαν, τον Στρατό Ξηράς, την Ελληνική Αστυνομία, το  Λιμενικό Σώμα, την Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις πάντα αξιόμαχες εθελοντικές οργανώσεις που και φέτος μας συνέδραμαν με ανιδιοτέλεια.  […] Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδίας μου, τη σύζυγό μου Γεωργία Νιάρρου και τα τρία μου παιδιά Σωτηρία, Κωνσταντίνο και Βασίλη, που, παρά το γεγονός ότι στερήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τον σύζυγο και πατέρα τους,  επέδειξαν αξιοθαύμαστη κατανόηση και μου παρείχαν πολύτιμη υποστήριξη για όλα τα χρόνια της θητείας μου και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι υποχρεώσεις μου στο Σώμα με εμπόδισαν να ζήσω πολύτιμες οικογενειακές στιγμές μαζί τους. […]Αρχηγέ, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για την επιλογή σου. Το έργο σου θα είναι δύσκολο και γεμάτο εμπόδια. Εντούτοις, γνωρίζοντας το ήθος και τις ικανότητες σου, αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που τίθεται υπό τις διαταγές σου, εκτιμώ ότι θα φέρεις εις πέρας με επιτυχία την δύσκολη αποστολή σου, πράγμα που στο εύχομαι ολόψυχα. Κλείνοντας, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής, σε όλους τους ηρωικούς συναδέλφους που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος, για χάρη του κοινωνικού συνόλου. Η σκέψη μου θα είναι πάντοτε μαζί τους. Σας ευχαριστώ από καρδίας, εύχομαι, σε όλους σας, υγεία, τύχη  και δύναμη[…].».
Κατά την ομιλία του, ο νέος Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης ανέφερε:
« […] Αναλαμβάνω  την  ηγεσία  του  Πυροσβεστικού  Σώματος, με πλήρη συναίσθηση  των  ευθυνών  και  των  υποχρεώσεων που  καλούμαι  να  αντιμετωπίσω. Αισθάνομαι  επιτακτική  την  ανάγκη, να εκφράσω  την βαθιά  μου  ευγνωμοσύνη  στην  κυβέρνηση  της  χώρας  μας, στον  Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον  Υπουργό  Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για  την  εμπιστοσύνη  που επέδειξε στο πρόσωπό μου και με πρότεινε, καθώς και όλα τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για την εξαιρετική τιμή να με επιλέξουν Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. […] Το πυροσβεστικό σώμα αποτελεί εργαλείο αποτροπής, επιχειρησιακό πλεονέκτημα, για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας τον πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος, έναντι φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. […] Οι σημερινές συνθήκες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διακλαδικής συνεργασίας και επιχειρησιακής δράσης ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα, υπεύθυνα, και με συνέπεια,  στις προσδοκίες  των Ελλήνων πολιτών. […]Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Πυροσβέστες συνάδελφοι, παραμείνετε πιστοί στις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις, και στην ένδοξη ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος. Υποκλίνομαι με ευλάβεια και αποτίνω φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς Πυροσβέστες που θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό, την ζωή τους  προασπίζοντας την ανθρώπινη ζωή και περιουσία. Το παράδειγμα και η θυσία τους, αποτελούν αιώνιους οδοδείχτες του καθήκοντος και του χρέους προς την πατρίδα μας, καθορίζουν διαχρονικά τη διαδρομή και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος. […]Απευθυνόμενος στον απερχόμενο Αρχηγό Αντιστράτηγο Βασίλη Ματθαιόπουλο  εκφράζω το σεβασμό και τις ευχαριστίες μου για την άριστη συνεργασία μας και να του εύχομαι υγεία και οικογενειακή ευτυχία στον ιδιωτικό βίο. […] ».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
« […]Κύριε παραδίδοντα Αρχηγέ, οφείλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία, να σας συγχαρώ για το έργο σας και να σας τιμήσω για την πολυετή προσφορά σας στο Πυροσβεστικό Σώμα και θέλουμε τα επόμενα χρόνια να είσαι κοντά μας. […] Κύριε παραλαμβάνοντα Αρχηγέ, είμαι βέβαιος ότι αναλαμβάνοντας την Αρχηγία του Π.Σ θα δώσετε μια νέα πνοή, ένα νέο άλμα στο Πυροσβεστικό Σώμα, κι αυτό γιατί διαθέτετε εμπειρία έχοντας διοικήσει υπηρεσίες όπως η 1η ΕΜΑΚ και έχετε ηγηθεί σε πλήθος συμβάντων για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.[…]Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως κύριος βραχίονας Πολιτικής Προστασίας είναι καταξιωμένο στη συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μας υποχρεώνουν να εφαρμόζουμε την αξιοκρατία στις επιλογές μας και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη προετοιμασία των φορέων αντιμετώπισης των καταστροφών.[…] Αρχηγέ, όλοι μαζί, οφείλουμε να διατηρήσουμε πρωτοπόρο στην αποστολή του το Πυροσβεστικό Σώμα, με εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και επαγρύπνηση, για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, καθώς και του δασικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και επιπρόσθετα, αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση στους Πυροσβέστες που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος. Αρχηγέ, για το υψηλό έργο που έχεις να επιτελέσεις θα είμαστε δίπλα σου και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη. […]».
Μετά την λήξη της τελετής έγινε επίδοση αναμνηστικών δώρων στο απερχόμενο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στρατηγό ε.α. Βασίλειο Ματθαιόπουλο.