Πα. Μαρ 29th, 2024

Την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων ζητούν οι εισαγγελείς

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων ζητάει με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, (με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Αφορμή στάθηκε πως διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό δικαστικός υπάλληλος ερχόμενος λόγω της υπηρεσίας του σε επαφή με το κοινό.

Οι εισαγγελείς επισημαίνουν πως με τη ΚΥΑ που εκδόθηκε δεν περιορίζεται η προσέλευση στους χώρους των δικαστηρίων πολιτών, διαδίκων, δικηγόρων, αστυνομικών, δικαστικών υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας και προβλημάτων υγείας.

Γι’ αυτό το λόγο, και σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και το αγαθό της δημόσιας υγείας ως υπέρτερο όλων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος :

– Αιτείται μετ’ επιτάσεως από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για την πλήρη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία και την καθολική απαγόρευση εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες.

– Η εξαίρεση στην ως άνω απαγόρευση να εξαντλείται στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα, κρατούμενοι, δικαστικά συμβούλια), τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος κάθε δικαστική υπηρεσία.

Στο μεταξύ, τη διάθεση των συνεργείων της Περιφέρειας Αττικής για την απολύμανση των χώρων της πρ. Σχολής Ευελπίδων μετά από αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αποφάσισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Οι εργασίες απολύμανσης θα ξεκινήσουν το πρωί της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020.