Σα. Απρ 20th, 2024

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία – πώς θα λειτουργήσουν

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, όμως  ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση, τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία παρουσίασε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, το πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των σχολείων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19.

Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου.

Πάντως, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Το ενδεχόμενο παράτασης παραμένει ανοιχτό, καθώς στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς.

Η Υπουργός εξειδίκευσε αναλυτικά όλα τα μέτρα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στις σχολικές δομές όλων των βαθμίδων – Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις βιβλιοθήκες.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στις τάξεις, στα σχολικά, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός. Το μέτρο αφορά όλες τις ηλικίες, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού.

Η κα. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή «σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας.

Χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας «ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας». Εξήγησε ότι «αυτό τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της, και εκθέτει όλους τους λόγους για τους οποίους η μάσκα είναι και απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των παιδιών μας».

Ειδικότερα, η χρήση μάσκας στα σχολεία θα είναι υποχρεωτική:

  • Σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού)
  • Στα μέσα μεταφοράς μαθητών
  • Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται χρήση μάσκας στα διαλείμματα (προβλέπονται διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων για αποφυγή συγχρωτισμού), ούτε στη γυμναστική

Θα διανεμηθούν δωρεάν μάσκες στους μαθητές, ενώ θα υπάρξουν ενημερωτικά βίντεο για γονείς και μαθητές.

Για τους εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή προμετωπίδας σε ειδικές περιπτώσεις.

Η υπουργός τόνισε ότι «πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας: για να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και για να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να είναι στο σχολείο με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου».

Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν με:

  • όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση,
  • μέσο όρο μαθητών ανά τάξη τα 17 άτομα,
  • αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης τα οποία θα ελέγχονται.

Οι σχολικοί εορτασμοί θα γίνονται με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος.

Τη νέα σχολική χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και συνέδρια,
ενώ θα γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) ανά τμήμα.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ενώ θα συγκροτηθούν μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Δεν θα διεξαχθούν σχολικά πρωταθλήματα.

Απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών

Αν νοσεί από Covid-19 μαθητής ή εκπαιδευτικός ή κάποιος στο σπίτι τους, είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Σε περίπτωση που μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα είναι αναγκαία η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, θα υπάρξουν επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Άδειες εργαζόμενων γονέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Τα μέτρα για τα ολοήμερα σχολεία

  • Όμοια λειτουργία
  • Σημαντική οικονομική πρόβλεψη άνω των 100 εκ. ευρώ για επέκταση του θεσμού
  • Περισσότεροι μαθητές θα μένουν στο σχολείο μέχρι τις 4 μ.μ. – περιορισμός επαφής μαθητών με ευάλωτες ομάδες.

Η κα. Κεραμέως κάλεσε τους γονείς να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνουν τα ολοήμερα σχολεία.

Για τα φροντιστήρια, θα ισχύσουν όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία.

Σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο, θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση, ενώ τα μαθήματα θα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση.

Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020

  • Από 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του εξωτερικού
  • Από 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα πανεπιστήμια τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, ενώ στις διαλέξεις ανώτατο αριθμός θα είναι τα 50 άτομα.

Η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για ενίσχυση της διδασκαλίας με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.

Στα ΙΕΚ, στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε:

«Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις. Μελετάμε όλες τις πτυχές του προβλήματος, πορευόμαστε βήμα – βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε, αναθεωρούμε αν χρειαστεί τις όποιες αποφάσεις. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είναι στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, η γόνιμη αντιπολίτευση μας βελτιώνει, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε γνώμη και κριτική. Ωστόσο, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας μόνο βλάπτει. Αύριο θα ενημερώσουμε από κοινού με τον Υπουργό Υγείας τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού στους επί μέρους τομείς ευθύνης μας, πάντοτε με σεβασμό στους θεσμούς και συναίσθηση της ευθύνης μας».