Πε. Μαρ 28th, 2024

Τι αλλάζει με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης – Ποιες οι αλλαγές για ενίσχυση του εισοδήματος πολιτών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πρόσθετα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, κόντρα στο ράλι των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Μεταξύ αυτών η αύξηση της έκπτωσης του φυσικού αερίου και οι μεγαλύτερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από το Δεκέμβριο. Επίσης, σε ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών για τη νέα χρονιά με μέτρα σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές προχωρά η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2%, ενώ νέα αύξηση θα υπάρξει στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου.

Ειδικότερα, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα στήριξης και αφορούν σε:

* επιπλέον αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα στα 49,5 € ανά μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση ανέρχεται σε 55,5 ευρώ ανά μήνα.

* έκπτωση 40% στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

* επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς ενέργειας των αγροτών από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή, για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη μετάθεση της πληρωμής της 1ης δόσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στις 30 Ιουνίου, και την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τις 31 Μαρτίου.

 

Αύξηση 2% από 1/1/22 για τον κατώτατο μισθό ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα δοθεί και νέα αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα αποφασιστεί μέχρι και τον Ιούνιο και θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% παρατείνεται καθ’ όλο το 2022. Επίσης εξαιρούνται από την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και οι αγρότες.
Σε ότι αφορά στην απασχόληση, ιδιαίτερα σημαντικό το Πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» με εξάμηνη επιδότηση συνολικά 1.200 ευρώ (600 για τον εργοδότη και 600 για τον εργαζόμενο) για την πρόσληψη νέων εως 29 ετών, που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στην επόμενη χρονιά, σημειώνοντας ότι «σημαντικά ποσά στο αποθεματικό του επόμενου προϋπολογισμού θα δοθούν για την κάλυψη των προβλημάτων που είναι σε εξέλιξη όπως η ακρίβεια και η πανδημία, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα που ακόμη δεν γνωρίζουμε και θα εξειδικευτούν στη διάρκεια του επόμενου έτους. Επίσης, ανέφερε ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης προφανώς και θα δώσουν πίσω ένα μέρος της ανάπτυξης, εφόσον επενδυθούν σωστά, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «το «Ελλάδα 2.0» είναι ένα πρόγραμμα αυστηρά επενδυτικό». Σημείωσε δε ότι «το Ταμείο έχει ένα κομμάτι που αφορά σε δημόσια έργα και ένα άλλο κομμάτι για κοινωνικές υποδομές. Είναι προφανές, ότι τα δημόσια έργα αφορούν πλήθος κόσμου».

ertnews.gr