Πα. Απρ 19th, 2024

Τι είναι τα ΚΔΑΠ (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών);

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία απευθύνονται σε παιδιά / εφήβους / νέους ηλικίας από 5 έως 25 ετών, αλλά και σε ενήλικες με αναπηρία άνω των 50 ετών λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στις οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Δεν αποτελούν δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Εκτός από τα ειδικά σχολεία, τα ΚΔΑΠμεΑ αποτελούν πανελλαδικά τις μόνες δομές παιδαγωγικού χαρακτήρα που φιλοξενούν παιδιά και άτομα με αναπηρίες αποτρέποντας την ιδρυματοποίηση αυτών των ατόμων.
Στη χώρα μας έκαναν την εμφάνισή τους πρώτα τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) το 1996 και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν και τα ΚΔΑΠ μεΑ.

Πρωτοσυστάθηκαν το 2000 με σκοπό να απασχολήσουν παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Σε ένα ΚΔΑΠ μεΑ εργάζονται κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί φροντιστές,ψυχολόγοι, γυμναστές ειδικής αγωγής, καθηγητές μουσικής,καθηγητές εικαστικών, καθηγητές πληροφορικής, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί και άλλες ειδικότητες.

Κύριος στόχος είναι να προσφέρουν γνήσια αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά και άτομα  με αναπηρία 35% και άνω είτε σε πρωινό ωράριο για όσους δε φοιτούν σε ειδικά σχολεία είτε σε απογευματινό ωράριο για τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολεία γενικού πληθυσμού μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου.

Οι δραστηριότητες μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές και ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύει τη δημιουργικότητα, που είναι τόσο ανεκτίμητη στη ζωή όλων μας.

Μέσα από ψυχαγωγικά και καλλιτεχνικά παιχνίδια, με τη συμμετοχή σε Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες και διεθνείς αθλητικές οργανώσεις, όπως τα special Olympics.

Τα ΚΔΑΠμεΑ εξυπηρετούν περιπτώσεις όπως: σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση όλων των βαθμίδων, εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, αυτισμό, ψυχιατρικές παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας, κινητική αναπηρία και διαφόρων ειδών σύνδρομα με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω.

Επίσης, στόχος  των ΚΔΑΠμεΑ είναι η κοινωνική ένταξη των εξυπηρετούμενων ατόμων, η υποστήριξη της οικογένειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής  των παιδιών και των οικογενειών τους και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Νίκος Ξένος
Επαιδευτής Ενηλίκων
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

ΠΗΓΗ:Schooling.gr