Πε. Απρ 25th, 2024

Τι Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Ευελιξία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ευελιξία είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά σε ασκήσεις εκγύμνασης. Πολλές φορές όμως, χρησιμοποιούμε τον όρο χωρίς να γνωρίζουμε τη πραγματική σημασία του. Η ευελιξία αφορά στο βαθμό κίνησης των αρθρώσεων ή στο πόσο μακριά μπορούν να κινηθούν οι αρθρώσεις σου. Όσο πιο εύκαμπτοι είναι οι μύες σου, τόσο μεγαλύτερο εύρος κίνησης μπορούν να επιτύχουν, χωρίς πόνο ή δυσκαμψία. Ωστόσο, η ευλυγισία δεν συμβαίνει από μόνη της – πρέπει να τη χτίσεις! Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε τι είναι η ευελιξία, πώς την επηρεάζουν οι μύες και πώς μπορείς να τη βελτιώσεις μέσα από ασκήσεις γιόγκα.

Τι είναι η ευελιξία;

Η ευελιξία ορίζει το εύρος κίνησης που μπορούν να κάνουν οι αρθρώσεις σου, χωρίς να σου προκαλέσουν πόνο. Όταν οι μύες σου δεν είναι ευέλικτοι και προσπαθείς να κάνεις μια πιο έντονη κίνηση, μπορεί να νιώσεις πόνο, ακριβώς επειδή ο μυς που προσπαθείς να ασκήσεις είναι σφιγμένος.

Ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες ευελιξίας;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ευελιξίας:

·          Δυναμική ευελιξία: Η δυναμική ευελιξία επικεντρώνεται περισσότερο στα αθλήματα σε σύγκριση με άλλα είδη κινητικότητας.

·          Στατική ενεργητική ευελιξία: Η στατική ενεργητική ευελιξία αφορά κυρίως την ευκαμψία ενός μυός

·          Στατική παθητική ευελιξία: Η στατική παθητική ευελιξία χρησιμοποιεί μια εξωτερική δύναμη για να διατηρήσει την ευκαμψία

Πώς οι μύες επηρεάζουν την ευελιξία;

Οι μύες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευελιξία, επειδή καθορίζουν το εύρος κίνησης στο οποίο μπορεί να κινηθεί μια άρθρωση.

Οι περισσότεροι γυμναστές – φυσιολόγοι πιστεύουν ότι η αύξηση της ελαστικότητας των μυϊκών ινών δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση της ευλυγισίας. Σύμφωνα με τον Michael Alter, συγγραφέα του Science of Flexibility (Human Kinetics, 1998), οι τρέχουσες έρευνες αποδεικνύουν ότι μεμονωμένες μυϊκές ίνες μπορούν να τεντωθούν περίπου κατά 150% προτού σχιστούν-τραυματιστούν. Αυτή η επέκταση επιτρέπει στους μύες να κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα κινήσεων, επαρκές για τις περισσότερες διατάσεις

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξήσεις τη δύναμη καθώς γίνεσαι πιο ευέλικτος. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι μύες σου θα είναι αρκετά δυνατοί για να υποστηρίξουν εσένα και τις κινήσεις σου, επιτρέποντάς σου να γίνεις πιο γυμνασμένος.

Ασκήσεις γιόγκα για ευελιξία

Η γιόγκα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσεις την ευλυγισία σου. Η ενίσχυση της δύναμης του σώματος σου και η απόκτηση περισσότερης ευελιξίας είναι μόνο δύο από τα πολλαπλά οφέλη που έχει να προσφέρει η γιόγκα στους ασκούμενους της.

Μέσα από διαφορετικές ασκήσεις γιόγκα θα μπορέσεις να χτίσεις την ευλυγισία σου και να διαπιστώσεις πως νιώθεις πιο άνετα να κάνεις ασκήσεις που προηγουμένως ήταν δύσκολο να εκτελέσεις. Αν και μπορεί να σου φανεί δύσκολο στην αρχή, οι περισσότεροι ασκούμενοι διαπιστώνουν ότι είναι σε θέση να διατηρήσουν την ευλυγισία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της γιόγκα.

Οι στάσεις της γιόγκα στοχεύουν σε συγκεκριμένους μύες, ώστε το σώμα να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για διάφορες καταστάσεις ή κινήσεις, όπως το τρέξιμο ή το σχοινάκι! Επιπλέον, η γιόγκα μπορεί να είναι ευεργετική για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης – αρχάριο ή προχωρημένο. Η ελληνική ιστοσελίδα της Coya είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σε όλα τα θέματα που αφορούν τη γιόγκα. Αν θέλεις λοιπόν να μάθεις περισσότερα, επισκέψου την!