Πα. Μαρ 29th, 2024

Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Κορινθίων για τον Προϋπολογισμό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου είναι μια από τα ίδια. Συνεχίζει στην κατεύθυνση της φορομπηξίας και της αφαίμαξης του λαού και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει καν υπόψη της καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία.
Νομιμοποιεί πλήρως το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε το οποίο είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, από την πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά. Δεν βάζει σημαντικούς στόχους, όπως είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, τα επαρκή σχολεία, η ανακούφιση των εργατικών-λαϊκών οικογενειών από σημαντικά προβλήματα.
Από την ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε δεν έχει να κερδίσει τίποτα ο λαός. Θα βάζει συνέχεια το χέρι στην τσέπη ενώ θα κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, θα προχωράει η ιδιωτικοποίηση, θα φορτώνεται η λαϊκή οικογένεια με περισσότερα βάρη και θα πληρώνει για βασικές ανάγκες, την παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.
Στην ίδια λογική της ανάπτυξης για λίγους και στην εμπορευματοποίηση της γης είναι και η ΣΜΠΕ μιας και το ανοίξατε, η οποία για παράδειγμα αναφέρει τη δημιουργία ΒΙΠΕ στον όμορο χώρο του πεδίου βολής, αλλά αγνοεί τις ανάγκες για χώρους υποδομής για προστασία από Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης σε μια περιοχή με τεράστιες βιομηχανικές μονάδες χωρίς σχέδια αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων. Ως Λαϊκή Συσπείρωση την καταψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Για μας στον προϋπολογισμό θα έπρεπε να υπάρχουν μέτρα τα οποία θα ανακουφίζουν το λαό. Θα έπρεπε να γίνει δραστική μείωση των τελών σε λαϊκές οικογένειες και μικρούς επαγγελματίες. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ανέργους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
Για τους μικρομαγαζάτορες που πλήττονται και έχουν υποστεί σοβαρή ζημία χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα στοιχειώδους ανακούφισης. Για παράδειγμα για μικρούς επαγγελματίες που έχουν εισόδημα κάτω των 12000 ευρώ θα πρέπει:
⦁ Να σταματήσουν καταρχάς όλες οι διαδικασίες για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο (κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών κλπ)
⦁ Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη και τους φόρους μέχρι 30/6
⦁ Για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων μέχρι 30/6 και για όσο είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στηρίζεται στη φορολογία του λαού, πάλι η λαϊκή οικογένεια θα πληρώνει τα σπασμένα της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, της κρατικής χρηματοδότησης που πετσοκόβεται συνεχώς. Ο λαός πληρώνει το 93% της κρατικής φορολογίας και, στον τόπο κατοικίας του, καλείται να ξαναπληρώσει στους δήμους για υπηρεσίες που θα έπρεπε να έχει δωρεάν πρόσβαση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό των ΚΑΠ και άλλων κρατικών επιχορηγήσεων στον προϋπολογισμό είναι πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τα τέλη, τη φορολογία και το ματωμένο αποθεματικό του Δήμου, αποτέλεσμα της άγριας φορολογίας των προηγούμενων χρόνων.
Τα έσοδα από τους ΚΑΠ δεν αρκούν καν για να καλύψουν τη μισθοδοσία των εργαζόμενων του Δήμου. Την ίδια στιγμή, μεγάλα ποσά από τη τσέπη του λαού δίνονται σε ιδιωτικές εταιρίες για μελέτες, ενώ ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες που θα μπορούσαν να καλυφθούν με προσλήψεις και επαρκή στελέχωση του δήμου, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υπονόμευση των υπηρεσιών του δήμου, είναι βούτυρο στο ψωμί των εργολάβων. Προωθείται η ιδιωτικοποίηση, η διασύνδεση της τοπικής διοίκησης με τις μεγάλες επιχειρήσεις, η εξασφάλιση των κερδών για τους λίγους.
Για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως είναι πχ η καθαριότητα των σχολείων, αντί να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα βλέπουμε την επέκταση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων. Πάλι προβλήματα υπάρχουν με τις σχολικές καθαρίστριες, πάλι δεν επαρκούν και οι συμβάσεις τους είναι συμβάσεις πείνας.
Ο προϋπολογισμός δεν είναι ξεκομμένος από την πολιτική που αποδέχονται στηρίζουν και υλοποιούν η τωρινή Δημοτική Αρχή αλλά και όλες οι προηγούμενες. Είναι αποτέλεσμα στρατηγικής που χαράσσει η ΕΕ και υλοποιεί η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παλαιότερα.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από τις δικαιολογίες τύπου αυτός είναι ο νόμος δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Εναρμονίζεται με την κεντρική πολιτική. Αποδέχεται την μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, την μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων. Αποδέχεται τη μεθοδευμένη ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση των υπηρεσιών δήμου που προκύπτει από την αναστολή των προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα. Οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι έβαλαν σαν επιχείρημα την υποστελέχωση των υπηρεσιών για την αδυναμία να επιτελέσουν οι υπηρεσίες το έργο τους. Μαζί με τη δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις που στηρίζουν την τωρινή ή τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Χρειάζεται διεκδίκηση και αγώνας, για να μην πληρώνει τα σπασμένα ο λαός ξανά και ξανά. Χρειάζονται προσλήψεις με μόνιμη απασχόληση και πλήρη δικαιώματα. Χρειάζεται αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των βασικών υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας-Παιδείας, της Άθλησης και του Πολιτισμού. Σχεδιασμός και υλοποίηση από κρατικό φορέα μηχανισμών προστασίας από φυσικές καταστροφές και ατυχήματα, απαραίτητων έργων και υποδομών.
Ο προϋπολογισμός και η μιζέρια που προσπαθείτε να μας πείσετε ότι είναι μονόδρομος και η μόνη ρεαλιστική λύση, απέχει πολύ από την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Με βάση τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σήμερα, οι λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν και θα ικανοποιηθούν όταν ο λαός πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.