Πε. Απρ 25th, 2024

Το σχέδιο του Μαξίμου για την εγκατάσταση μεταναστών – O στόχος είναι να μεταφερθούν στην περιφέρεια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της μεταφοράς μεταναστών από τον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, η οποία όμως συναντά αρκετά βασικά εμπόδια. Στόχος είναι οι πολυάριθμοι μετανάστες που έχουν «εγκλωβιστεί» στη Λέσβο να μεταφερθούν στην περιφέρεια. 

Το Μαξίμου δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει στη μεταφορά προσφύγων κυρίως από τα νησιά, ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει -σε δεύτερο όμως χρόνο- και τη μεταφορά μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο και για όσο θα περιμένουν την επιστροφή σε «ασφαλείς χώρες» σε κλειστές δομές ανά την επικράτεια.Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει τη συνέχιση και επέκταση του χρηματοδοτούμενου με κοινοτικά κονδύλια προγράμματος επιδότησης στέγης «Ξενία»

Σε σύσκεψη την οποία είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι 13 περιφερειάρχες (εκ των οποίων οι 12 προέρχονται από τη ΝΔ) ζήτησαν την ισόνομη και όχι ισόποση κατανομή, δηλαδή αναλογικά με τον πληθυσμό που έχει κάθε περιφέρεια. 

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου «στρατοπέδων συγκέντρωσης». «Τέτοιες δομές προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, αφού η διαχείριση του προσφυγικού χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια. Θα πρέπει να ζητηθεί από την Ε.Ε. η χρηματοδότηση κοινωνικής πρόνοιας μόνο για Έλληνες».

Πλην της Αττικής αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας που δείχνουν πως «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, σε κάθε περιφέρεια σχεδιάζεται να εγκατασταθούν περί τα 500 με 600 άτομα, τα οποία θεωρούνται ευάλωτα (οικογένειες, γυναίκες και παιδιά).

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητεί ξενοδοχεία και κτήρια για τη μετεγκατάσταση μεταναστών

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και το οποίο συζητήθηκε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, όσοι μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν σε κλειστά κέντρα με σκοπό να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Εν τω μεταξύ, μειώνονται τα βήματα εξέτασης ασύλου και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησής του.

Ο νόμος αλλάζει και για τους μετανάστες οι οποίοι δεν θα συμμορφώνονται ως προς τις εντολές για τη στέγασή τους ή τη μεταφορά τους, με κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα διεκδίκησης ασύλου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η αίτησή τους θα εξετάζεται εντός τριών ημερών.

Ακόμη, θεσπίζονται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία θα ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο για την πορεία της αίτησης ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο ο αιτών θα γνωρίζει σχετικά γρήγορα εάν θα του χορηγηθεί ή όχι άσυλο.

Το νέο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει και το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων, με την πρόβλεψη αυτές να γίνονται δεκτές μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς.

Τέλος, η προσφυγή των μεταναστών στις Επιτροπές θα προϋποθέτει δικόγραφο στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι της αίτησης ασύλου, ενώ δεν θα αναγνωρίζεται η κατάθεση ενός απλού εγγράφου, όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Πηγή: zougla.gr