Πα. Απρ 19th, 2024

Τ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΚΕ: Προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα ο τραγικός θάνατος της ανασφάλιστης εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα ο τραγικός θάνατος της ανασφάλιστης εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου!

     Μία ακόμη εργαζόμενη σε Δήμο έχασε την ζωή της την ώρα της δουλειάς! Αυτοκίνητο «έπεσε» χθες 8-1-2023, στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου στο Δήμο του Ξυλοκάστρου την ώρα που γινόταν αποκομιδή, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο μιας εργαζόμενης μητέρας 5 παιδιών!

     Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες της ΔΑΣ ΟΤΑ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, η εργαζόμενη ήταν ανασφάλιστη,  δηλαδή  παρείχε «μαύρη» εργασία, ενώ οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι και ο οδηγός του απορριμματοφόρου όπως και ο δεύτερος συνοδός ήταν επίσης ανασφάλιστοι εργαζόμενοι!

     Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές κάτω από τέτοιες συνθήκες! Συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών όπως και η Δημοτική Αρχή Ξυλοκάστρου που δεν είναι μια θλιβερή εξαίρεση σ αυτή την άθλια κατάσταση!

      Στην πράξη έχουν παραμερίσει ως “κόστος” τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις ημέρες και ώρες ανάπαυσης ενώ δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και  «μαύρη – ανασφάλιστη» εργασία όταν θέλουν κάνουν τη δουλειά τους για να ξεπερνούν προβλήματα που η ίδια η πολιτική που υπηρετούν έχει δημιουργήσει.

 Είναι τεράστια η ευθύνη τους αφού δεν διεκδικούν στην πράξη μόνιμο απαραίτητο προσωπικό στις υπηρεσίες των δήμων, μεθοδεύοντας μέσα από την απαξίωση, την εκχώρηση υπηρεσιών όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων στους εργολάβους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δημοτική Αρχή Ξυλοκάστρου έφερε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για την εκχώρηση υπηρεσιών αποκομιδής σε ιδιώτη εργολάβο!

     Ανερυθρίαστα και χωρίς καμία ντροπή όταν έρχεται «το μοιραίο»,  μοιράζουν απλόχερα λόγια συμπόνιας μιλώντας για την «κακιά στιγμή»!

     Όμως δεν μπορεί για τα 60 και πλέον θανατηφόρα δυστυχήματα και για άλλα τόσα ατυχήματα να φταίει η κακιά η ώρα, να είναι κακιά η στιγμή. Δεν φταίει η κακιά στιγμή που στους περισσότερους περιφερειακούς δήμους δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην έχει περάσει ούτε μια ώρα εκπαίδευσης. Δεν φταίει η κακιά η ώρα που υπάρχουν εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, χωρίς συμβάσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα! Δεν φταίει η κακιά στιγμή που τα περισσότερα οχήματα ιδιαίτερα τα απορριμματοφόρα είναι ακατάλληλα για τους δρόμους!

     Η Τ.Ε. Κορινθίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της εργαζόμενης και απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαλευκανθούν  πλήρως οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να διερευνηθούν οι καταγγελίες για την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων στην καθαριότητα. Να τιμωρηθούν όσοι έχουν ευθύνη! Να μην τολμήσουν να κουκουλώσουν αυτό το έγκλημα!

     Καλεί τους εργαζόμενους αγωνιστικά να  διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου απαραίτητου προσωπικού, την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για να μπορούν να επιστρέφουν ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι και τις οικογένειές τους!