Πε. Απρ 18th, 2024

Υποχωρεί ο καύσωνας- Kαταιγίδες στα βόρεια και μποφόρ στο Αιγαίο (video)

ÁÑÃÏËÉÄÁ - ÁÍÏÄÏÓ ÈÅÑÌÏÊÑÁÓÉÁÓ - ÇËÉÏÓ. ( Eurokinissi-ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Άλλαξε το σκηνικό από το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς την αποπνικτική ζέστη διαδέχτηκαν καταιγίδες στη Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ οι βοριάδες που εκδηλώθηκαν ήδη στο Αιγαίο, θα ρίξουν από 4 ως 6 βαθμούς τη θερμοκρασία. Το Σάββατο πέρασε όμως στα χρονικά ως η πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού, και ο υδράργυρος στη Θεσσαλία σκαρφάλωσε στους 42βαθμούς, στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα τους 40 έως 41, ενώ στην Ανατολική Πελοπόννησο και στην Αττική τους 37 με 39.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 23 έως 33 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 35 βαθμούς Κελσίου), 17 έως 34 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (στη Νότια Κρήτη έως τους 35 βαθμούς), 23 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και τα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μπόρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα εξασθενήσουν, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ.

Στη διάθεση των πολιτών στην Αθήνα αλλά και άλλους Δήμους υπάρχουν κλιματιζόμενες αίθουσες, ενώ σε ισχύ βρίσκεται και η τηλεφωνική γραμμή 1595.

Μεγάλη η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, με απόπλου συνολικά 92 πλοίων για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Αργοσαρωνικό.

Ο φετινός Ιούλιος ήταν για ολόκληρο τον πλανήτη ο θερμότερος μήνας στην καταγεγραμμένη ιστορία του και κάθε μήνας φέτος συγκαταλέγεται στους τέσσερις θερμότερους όλων των εποχών, τονίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή «Κοπέρνικος».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δεδομένα αυτά αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η Γη βιώνει μία άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση και προειδοποιούν για «κλιματική καταστροφή».

www.ert.gr