Σα. Απρ 20th, 2024

Φάρος Ηραίον, το στολίδι του Κορινθιακού

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου υπάρχει ένας φάρος, στολίδι για ολόκληρη την Πελοπόννησο. 

Πρόκειται για το φάρο στην  Άκρα Μελαγκάβι, γνωστόν και ως «Φάρος Ηραίον» (από τον αρχαίο ναό της Ηρας που βρίσκεται κοντά του). 

n.p. production

Ουσιαστικά ο φάρος χωρίζει τη βόρεια  είσοδο του όρμου της Κορίνθου  από τον κόλπο των Αλκυωνίδων βόρεια. Ο φάρος, που οδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου πρωτολειτούργησε το 1897.
Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε, ενώ το 1982  ηλεκτροδοτήθηκε (ως τότε λειτουργούσε με πετρέλαιο). 

Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί σήμερα τον εκπληκτικό αυτό φάρο μπορεί να πάει εκεί οδικώς από το Λουτράκι προς την λίμνη της Βουλιαγμένης.

Για να προσεγγίσει κανείς τον φάρο πρέπει να αφήσει το Ι.Χ και να ακολουθήσει βατό μονοπάτι περίπου 300 μ. Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός.