Πε. Απρ 25th, 2024

Φοιτητικός ξεσηκωμός για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Αντιδρούν και οι αστυνομικοί

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πορείες και συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου

Κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, της θέσπισης πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ και των διαγραφών φοιτητών αναμένεται να διαδηλώσουν οι φοιτητές στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα alfavita.gr, οι κινητοποιήσεις καλούνται την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις εξής πόλεις:

ΑΘΗΝΑ, στις 12:00 στα Προπύλαια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

ΧΑΝΙΑ, στις 12:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, στις 12: 00 στην πλατεία Ελευθερίας

ΠΑΤΡΑ, στις 12:00 στην πλατεία Γεωργίου

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων

Στη Θεσσαλονίκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Κτηνιατρικής , Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και του ΣΟΦΕΘ προχωρούν σε σύσκεψη – μπροστά στο συλλαλητήριο στις 21/1 Πέμπτη στις 17.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου – στο Αμφιθέατρο Β της Ιατρικής Σχολής στις 12.00.

Όπως αναφέρουν, στόχος των φοιτητών είναι η ανταλλαγή πείρας και ο σχεδιασμός της δραστηριότητας του επόμενου διαστήματος ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Βουλή.

Κινητοποιήσεις και στην Πάτρα

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ, Διοίκησης Επιχειρήσεων και ΣΟΦΕΠΠ της Πάτρας, αντιδρούν με τη σειρά τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για αστυνόμευση στα πανεπιστήμια (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου), αλλά και το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΣΤΕΦ, Μηχανολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Η/Υ, καλούν σε συλλαλητήριο μαζί με τους εργαζόμενους και τους μαθητές την Πέμπτη 21/1 στις 18:00 στην πλατεία Γεωργίου, ενώ πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής.

Παράλληλα ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΣΤΕΦ καλεί τους υπόλοιπους Συλλόγους σε συντονισμό την Παρασκευή 22/1. Μέχρι στιγμής στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί: Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Μηχανικοί Η/Υ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί και Μαθηματικό.

Πειθαρχικό δίκαιο

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, όπως έγινε γνωστό από ανακοινώσεις και συνεδριάσεις με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, είναι, πέρα από την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η θέσπιση νέου πειθαρχικού κώδικα για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, στο πειθαρχικό δίκαιο ως αδικήματα θα λογίζονται πράξεις όπως οι αντιγραφές, η λογοκλοπή, η καταστροφή περιουσίας και η «παρεμπόδιση λειτουργίας» των ΑΕΙ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ως «παρεμπόδιση λειτουργίας» μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να εκληφθούν μια σειρά από συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις των φοιτητών, όπως οι συνελεύσεις, οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις.

Οι τιμωρίες για τους φοιτητές ξεκινούν από την απλή επίπληξη και μπορούν να φτάσουν ως τη στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική, ακόμα και τη μερική ή συνολική διαγραφή τους από τα μητρώα του πανεπιστημίου και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Τι ισχύει για τις πρώτες 1.000 προσλήψεις αστυνομικών στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161).

 Οι προσλήψεις του προσωπικού θα γίνουν κατά τα πρότυπα των προκηρύξεων των Ειδικών Φρουρών.

– Για την εκπλήρωση της αποστολής των Ο.Π.Π.Ι. το προσωπικό της είναι αρμόδιο για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων και ιδίως για:

α) την αποτροπή τέλεσης αδικημάτων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.,

β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,

γ) την πραγματοποίηση περιπολιών,

δ) την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

– Για την πρόσληψη των αστυνομικών, μόρια δίνουν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας και η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά προτίμηση ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης

Οι προσλαμβανόμενοι Ειδικοί Φρουροί υφίστανται βασική εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.

Διαφωνούν… και οι αστυνομικοί

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) τοποθετείται κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, υπαγόμενου άμεσα στην ΕΛΑΣ.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ τονίζει πως το υπό ίδρυση σώμα δεν θα πρέπει να σχετίζεται με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά «πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση της».

«Τα δε στελέχη της, δεν πρέπει να οπλοφορούν ούτε με τη δράση τους να δημιουργούν ψευδεπίγραφη εικόνα αστυνομικής λειτουργίας», προσθέτει, ενώ το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών κατηγορεί την κυβέρνηση πως «τεμάχισε κατά το δοκούν τις αστυνομικές λειτουργίες και αρμοδιότητες και διέσπασε το ενιαίο υπηρεσιακό δόγμα που χαρακτήριζε έως τώρα την αποστολή της (σ.σ της ΕΛΑΣ) σε όλη τη χώρα».

Η ΠΟΑΣΗ «καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Αστυνομία με τις υπό ίδρυση Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» και προειδοποιεί πως «με την επικείμενη νομοθέτηση των προτεινομένων ρυθμίσεων, είναι βέβαιο ότι αντί να μειωθούν οι εντάσεις, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι και μάλιστα με θύματα πρώτους τους αστυνομικούς που θα κληθούν να στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες».