Πα. Μαρ 29th, 2024

Φωτιά στο Μάτι: Το μνημόσυνο για τα 102 θύματα – Πέτσας: Έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες διαστάσεις (video)

Απανθρακωμένα αυτοκίνητα διακρίνονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφι, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία που σημειώθηκε στο Μάτι οι μνήμες παραμένουν ζωντανές για τους συγγενείς και τους φίλους των 102 θυμάτων. Από το πρωί στον Ι.Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι Αττικής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς.
 Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στην Αργυρά Ακτή, όπου πραγματοποιήθηκε Tρισάγιο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:»Η πυρκαγιά στο Μάτι υπήρξε τραγωδία αδιανόητη για μια σύγχρονη ευνομούμενη πολιτεία. Δυο χρόνια αργότερα δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεχάσουμε. Κάθε φορά που φέρνουμε στο νου μας τις τραγικές εκείνες ημέρες της πυρκαγιάς, νιώθουμε οδύνη γι’ αυτούς που χάθηκαν και, ταυτόχρονα, βαθύτατο σεβασμό για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν απλοί πολίτες την απώλεια των ανθρώπων τους, το ρήμαγμα των σπιτιών τους, το σάρωμα της καθημερινότητάς τους. Και νιώθουμε βαθύτατα την ευθύνη απέναντί τους.Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πυρόπληκτους,να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για ουσιαστική περιφρούρηση του φυσικού και αστικού μας περιβάλλοντος από τις φυσικές καταστροφές, αλλά κυρίως, πρώτιστα, για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών που χάθηκαν τόσο άδικα. Δεν είναι πια κοντά μας, μα είναι ριζωμένοι στη μνήμη μας».

Την ίδια ώρα, αίσθηση, προκαλεί δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής πίεσε τον πραγματογνώμονα να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει τη φωτιά στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, και την άναρχη δόμηση, ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.

«Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του.

Η Όλγα Γεροβασίλη διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας πως «επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της», ενώ και ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής -μιλώντας στην ΕΡΤ– αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα.

Πέτσας: Έγκλημα συγκάλυψης

Ως «έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις» χαρακτηρίζει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας «τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι», που έρχονται  στο φως από την «Καθημερινή».

Σύμφωνα με αυτά, όπως αναφέρει:
«- Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
– Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος,
– Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και
– Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα.

Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα.

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι.

Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.

Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».

Τι απαντά η Όλγα Γεροβασίλη

«Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι.Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας» απάντησε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η κυρία Όλγα Γεροβασιλη.

«Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» ζήτησε η Φώφη Γεννηματά. «Να λογοδοτήσουν οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι και να θωρακιστεί το κράτος», ζητά o Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ