Πε. Μαρ 28th, 2024

Χιονίζει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και στην Κορινθία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι έντονες χιονοπτώσεις, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Πολλές περιοχές της Κορινθίας, Αττικής και της Εύβοιας έχουν καλυφθεί από το χιόνι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στα οδικά δίκτυα και να εγκλωβιστούν αρκετοί άνθρωποι στα οχήματα που επέβαιναν.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και συγκεκριμένα λόγω των ισχυρών ανέμων, σημειώθηκαν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής 28/12 η κακοκαιρία Ζηνοβία αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας έως την Τρίτη 31/12, ημέρα κατά την οποία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές.

Τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία θα χτυπήσει στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με χιόνια στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θράκης και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 9 βαθμούς στην Ήπειρο, από -4 έως 7 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 8 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα βόρεια πελάγη και στη θάλασσα των Κυθήρων στα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και από τις απογευματινές ώρες με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και στα δυτικά.

Από το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ιδιαίτερα στα βόρεια, στα δυτικά και κοντά στους ορεινούς όγκους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με τη Ζηνοβία και τα φαινόμενα που θα το συνοδεύουν, καθώς και προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) υψηλότερης ανάλυσης.

Τη Δευτέρα 30/12 το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Πού έφτασε τους -10 βαθμούς το θερμόμετρο

Πολύ χαμηλές σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ιδίως στο Βορρά, κι ενώ η κακοκαιρία «Ζηνοβία» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Ανήλιο Μετσόβου (-10,1 βαθμοί Κελσίου), στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας (-8,6), στην Κοιλάδα Κοζάνης (-7,1), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-6,9), στο Νευροκόπι (-6,8) και στο Παρανέστι Δράμας (-6,6 βαθμοί).

Σε σταθμούς που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και σε ορεινά καταφύγια, ο υδράργυρος έπεσε αρκετά χαμηλότερα, όπως στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν (-13,3 βαθμοί), στο Σέλι (-11,1 βαθμοί) και στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στα 1.950 μέτρα (-9,4 βαθμοί).

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες είχαν ως αποτέλεσμα να χιονίζει από το βράδυ στην Καστανιά Κορινθίας, όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί χωρίς αλυσίδες.
Εξάλλου, στους δρόμους της ορεινής Κορινθίας, βρίσκονται σε επιφυλακή 5 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες για παν ενδεχόμενο.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων -Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο.

Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα.

Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους στην Ορεινή Κορινθία,

ωστόσο, δεν έχουν να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Στα μαγευτικά Τρίκαλα Κορινθίας το χιόνι έφτασε τους 15 πόντους.