Πε. Μαρ 28th, 2024

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ, ΔΟΞΑΣΑΤΕ! γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΥΚΗ

Κοινοποίηση ειδήσεων

ΠΟΥ ΕΣΤΙΝ Ο ΤΕΧΘΕΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ;” Που βρίσκεται ο Χριστός του 21ου αιώνα; “Είναι μεθ’ ημών πάσας της ημέρας της ζωής ημών”. Αλλά είναι εκεί που δεν τον υποπτεύεστε. Είναι εκεί που δεν έχει θόρυβο. Είναι στις καρδιές που αγαπάνε μέχρι θυσίας. Είναι στους πεινασμένους και διψασμένους για Δικαιοσύνη και Ελευθερία. Είναι στις συνειδήσεις που προβληματίζονται για την ύπαρξη τους και την αποστολή τους. Είναι εκεί που διώκεται. ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

Ας πορευτούμε λοιπόν προς την Βηθλεέμ, προς την Φάτνη, για να δούμε “ΠΑΙΔΙΟΝ ΝΕΟΝ” που χαρίζει ΝΕΑ ΖΩΗ. Ας ακολουθήσουμε την πορεία των Μάγων, την πορεία των Σοφών προς τον Χριστό. Οι Σοφοί ξέρουν να βρίσκουν την Αλήθεια πιο κάτω από τα φαινόμενα… Είναι σκόπιμο σήμερα να σταθούμε κι εμείς, έστω για λίγο, μπροστά στους μάγους και τους ποιμένες. Δείχνουν και διδάσκουν στους αιώνες δυο μεγάλα πράγματα. Ότι η Θεότητα κρύβεται κάτω από την Απλότητα, και ότι η συνάντηση με τον Θεό απαιτεί κόπους και θυσίες. Κάθε τι μεγάλο κατακτιέται με μεγάλες θυσίες.

Οι ποιμένες, άνθρωποι απλοί όπως ήταν, μόλις άκουσαν το αγγελικό μήνυμα, έτρεξαν αμέσως στη φάτνη και προσκύνησαν τον Χριστό. Οι απλοί βρήκαν αμέσως τον Θεό. Οι μάγοι, άνθρωποι Σοφοί, καταρτισμένοι επιστημονικά και φιλοσοφικά, έκαναν μια δύσκολη πορεία για την εποχή τους, προκειμένου να συναντήσουν τον Χριστό. Όποιοι πήγαν κοντά Του, όπως οι μάγοι και οι ποιμένες, με διάθεση και πνεύμα Ταπεινοφροσύνης βρήκαν τον Χριστό. Οι άλλοι, οι εγωιστές, ακόμη ψάχνουν.

Θα είναι Τιμή για όλους μας να μιμηθούμε τους μάγους και τους ποιμένες στην ειλικρινή και ταπεινή αναζήτηση τους για τον Χριστό. Ας μη ξεχάσουμε αυτά τα Χριστούγεννα να Του πάμε και εμείς δώρα. ΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑΠΕΙΝΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΩΣΕΙ.

Η ζωή μας ας γίνει ένα λαμπερό αστέρι που θα οδηγήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα την ανθρωπότητα προς το Θείο βρέφος. Γιατί να ταλαιπωρούμεθα μέσα στο σκοτάδι, ενώ υπάρχει το φως; ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ, ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.

Ο Ιακώβ προφήτευσε τον ερχομό του Μεσσία τον 18ο π.χ. “Ουκ εκλείψει άρχων εξ Ιούδα και ηγούμενος εκ των μηρών αυτού, έως αν έλθη ω απόκειται και αυτός προσδοκία εθνών” (Γενες. μθ’ 10). Ο Σωκράτης στην απολογία του λέει: “… μετά τον Θάνατόν μου προβλέπω, ότι βαθύ πνευματικόν σκότος θα καλύψη την πόλιν σας. Σεις και οι απόγονοί σας θα κοιμάσθε, έως ότου ο Θεός σας λυπηθή και αποστείλη κάποιον, όστις θα έχη δύναμιν να σας εξυπνήση και να σας διδάξη όποιος είναι ο αληθινός προορισμός του ανθρώπου”. (Πλάτωνος Απολογία Σωκράτους 18 [31α]).

Ο Αισχύλος, ο μεγάλος ο τραγικός ο Ποιητής, στον Προμηθέα Δεσμώτη λέει: “Τοιούδε μόχθον τέρμα μη τι προσδόκα, πριν αν Θεών τις διάδοχος των σών πόνων φάνη, θέληση τ’ εις αναύγητον μολείν άδην, κνεφαία τ’ αμφί ταρτάρου βάθη” (στ. 1025-1028). Δηλαδή: Ω Προμηθέα καταλαβαίνω τα πάθη σου. Αλλά μην περιμένεις εύκολη λύση στα δεινά σου. Θα είσαι καρφωμένος επάνω στους βράχους και το απαίσιο όρνεο θα καταβροχθίζει τις σάρκες σου, έως ότου κάποιος, που δεν θα είναι απλός άνθρωπος, αλλά Θεός, θα σε ευσπλαχνισθεί, θα γίνει διάδοχος των πόνων σου, θα αναλάβει όλο το δικό σου φορτίο, θα κατέβει έως τον άδη, θα παλέψει, θα νικήσει και θα σε ελευθερώσει.

Αυτοί οι στίχοι του Αισχύλου προφητεύουν τον Σωτήρα Χριστό. Πόσοι Προμηθείς δεσμώται υπάρχουν άραγε ανάμεσα μας; Το ψέμα, η απάτη, η κλοπή, η μοιχεία, η πορνεία, η αδικία, τα εγκλήματα κατά της ζωής, της τιμής και της περιουσίας των άλλων έχουν πολλαπλασιασθεί.

Γι’αυτό δεν μπορούμε μόνοι μας να απελεθερωθούμε από τα δεσμά μας. Παρά μόνο αν στρέψουμε τα βλέμματα μας προς το ΦΩΣ, την ΒΗΘΛΈΕΜ και εάν προσκυνήσουμε Εκείνον ο οποίος είπε: “ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ” (Ιωαν. 14,6).

Ο χρόνος που διάλεξε για να γεννηθεί ο Χριστός, ο χρόνος που χώρισε την Ιστορία στα δύο και σήμανε τον χρόνον 0 για τον κόσμο δεν ήταν τυχαίος. Ο Απόστολος Παύλος τον ονομάζει “ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ” (Γαλ. 4, 4-5) και εννοεί τον κατάλληλο καιρό, που η Ανθρωπότητα ήταν έτοιμη να δεχθεί στα άδεια χέρια της το δώρο του Ουρανού. Τη στιγμή που οι άνθρωποι αναζητούσαν τον Θεό και δεν τον έβρισκαν, αναζητούσαν άνθρωπο και δεν έβρισκαν, την στιγμή εκείνη ο Θεός έγινε Άνθρωπος για να μας υιοθετήσει και να μας κάνει κατά χάριν Θεούς.

Να ποια είναι η μεγάλη σημασία των Χριστουγέννων! Αλλά ενώ η υιοθεσία του Θεού, είναι ένα αγαθό που δίνεται απλόχερα σε όλους μας, δεν το απολαμβάνουμε όλοι αν δεν το βιώσουμε στην προσωπική μας ζωή.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

“Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΡΞ ΕΓΕΝΕΤΟ ΚΑΙ ΕΣΚΗΝΩΣΕΝ ΕΝ ΗΜΙΝ” (Ιων. 1, 14) . Ο Λόγος έγινε άνθρωπος και κατοίκησε ανάμεσα μας, κηρύττει ο Ιωάννης. Και ο Απόστολος Παύλος διδάσκει: “ΘΕΟΣ ΕΦΑΝΕΡΩΘΗ ΕΝ ΣΑΡΚΙ” (Α Τιμ. 3, 16).

Με πνεύμα άγιο γεννήθηκε ο Χριστός μέσα στην κοιλιά της Μαρίας, με πνεύμα άγιο μπορούμε κι εμείς να Τον συλλάβουμε και να Τον κυοφορήσουμε μέσα μας. Ολοζώντανο παράδειγμα μιας τέτοιας Αναγέννησης είναι ο Απόστολος Παύλος. Αυτός κατόρθωσε να συλλάβει τον Χριστό και να τον γεννήσει πρώτα μέσα του ώστε να λέει “Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοι Χριστός” (Γαλ. 2,20). Τα σπλάχνα του ήταν, σπλάχνα Χριστού, ο νους του, νους Χριστού, η καρδιά του, καρδιά Χριστού. Γι’ αυτό και μπόρεσε ύστερα να τον γεννήσει και στις ψυχές των άλλων ανθρώπων. “Τεκνία μου, ους πάλιν ωδίνω, άχρις ου μορφωθή Χριστός εν υμίν” (Παιδάκια μου, που σας κοιλοπονώ μέχρι να γεννηθεί μέσα σας ο Χριστός) (Γαλ. 4,19)

Αυτά τα Χριστούγεννα, ας νιώσουμε βαθιά μέσα μας ότι η γέννηση του Χριστού είναι το πιο μεγάλο γεγονός όχι μόνο της Ιστορίας, αλλά και της δικής μας ζωής!

ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ, διότι ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΟ.

Ο ερχομός Του δεν χώρισε μόνο την Ιστορία στην προ Χριστού και μετά Χριστόν, αλλά χώρισε και την Ανθρωπότητα ΣΤΗΝ ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΡΑ. Η Γέννηση Του είναι ένα κάλεσμα μετανοίας. ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ και να γεμίσει το κενό με την ζεστασιά της Αγάπης Του και να φωτίσει το σκοτάδι με την λάμψη της Αλήθειας Του.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ “ΤΗΝ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ” (Μεγ. Βασίλειος) προσφέροντας του δώρα σεμνά: “ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ, ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΒΑΝΙ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΘΥΜΙΑΜΑ. ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΜΥΡΝΑ, ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ” (Ιωάννης Χρυσόστομος).

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΥΚΗ