Πα. Μαρ 29th, 2024

Χρονογράφημα της φωτιάς στην Κορινθία (ΧΑΡΤΕΣ)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε δασική περιοχή στις Κεχριές του νομού Κορινθίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις έχουν εκκενωθεί 4 οικισμοί. Η εταιρία ΣΤΡΑΒΩΝ έχει εγκαταστήσει μετεωρολογική κάμερα κοντά στο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στο Λουτράκι, η οποία κατέγραψε την εξέλιξη της φωτιάς από νωρίς το απόγευμα, την οποία και μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί.

Πυρκαγιές σε Κορινθία (Κεχριές) και Μεσσηνία (Πεταλίδι) – Ενεργοποιήσεις του προγνωστικού συστήματος IRIS

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 Ω/16:50

Το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ ενεργοποιήθηκε σήμερα, 22 Ιουλίου 2020, για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίς το μεσημέρι και βρίσκονται σε εξέλιξη στις Κεχριές Κορινθίας και το Πεταλίδι Μεσσηνίας. Η ενεργοποίηση του συστήματος έγινε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων(ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ). Οι συνολικές ενεργοποιήσεις του IRIS έφτασαν τις 16 για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.  

Στις επόμενες δύο εικόνες δίνεται η πρόγνωση του IRIS για τα δύο περιστατικά, κάποιες ώρες μετά την έναρξη τους. Τα ακριβή στοιχεία είναι στη διάθεση του ΕΣΚΕ και θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα.

Εικόνα 1. Προβλεπομένη εξάπλωση για την πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας. 
Εικόνα 2. Προβλεπόμενη εξάπλωση για την πυρκαγιά στο Πεταλίδι Μεσσηνίας.

Η πυρκαγιά στις Κεχριές είναι επίσης ορατή και μέσα από την κάμερα που λειτουργεί η ΣΤΡΑΒΩΝ, συνεργάτης του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στον επόμενο σύνδεσμο: https://stravon.gr/meteocams/geraneia

Στο παρακάτω στιγμιότυπο, φαίνεται μάλιστα και η δημιουργία νέφους pyrocumulus (πυρό-σωρείτης). Τα συγκεκριμένα νέφη δημιουργούνται εξαιτίας της ισχυρής θέρμανσης του αέρα πάνω από την πυρκαγιά και η παρουσία τους είναι δηλωτική υψηλού θερμικού φορτίου και αστάθειας της ατμόσφαιρας, στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν μία πυρκαγιά ανεξέλεγκτη. Τα νέφη αυτά, αποτελούν επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μία πυρκαγιά μπορεί να δημιουργήσει το δικό της καιρό.  

Πηγή: meteo.gr