Πα. Μαρ 29th, 2024

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, με θετική ψήφο από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Από 288 παρόντες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 187 και κατά οι 101.

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Απείχαν από την ψηφοφορία ο Γ. Παπανδρέου και ο Χ. Καστανίδης. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συγκαλεί την Παρασκευή 10/7 στις 14:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με αντικείμενο συζήτησης την επιλογή αποχής του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Χ. Καστανίδη από τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

«Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έκανε ένα ακόμη βήμα προς την αγκαλιά του Μητσοτάκη» σχολίασε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», για την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει, επί της αρχής, το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις συναθροίσεις.

H εκλογική στάση της αντιπολίτευσης

«Όχι» ψήφισαν 101 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 12 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης οι οποίοι είχαν εκφράσει βασικές αντιρρήσεις για την ουσία του νομοσχεδίου. Απουσίαζαν επίσης, έχοντας στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης και του ΣΥΡΙΖΑ Βαγενά, Μιχαηλίδης, Παπαδόπουλος, Λάππας και Βαρεμένος, καθώς και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, Βαρουφάκης, Λογιάδης και Αρσένης.

Η πολιτική αντιπαράθεση

Το νομοσχέδιο δεν περιορίζει, αλλά θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα εδώ και ενάμισι αιώνα. Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες δικαιοσύνης και λογικής, που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στον δημόσιο χώρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμα, χαρακτήρισε φασισμό τις πρακτικές τυφλής βίας και καταστροφής, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεχνά πως επί διακυβέρνησής του επικαλέστηκε το υφιστάμενο χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσει διαδηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιστρέφει τη θρασύτατη κριτική από εκείνους που συστηματικά αποδήμησαν τους θεσμούς».

Για αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια την δημοκρατία και το κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαναφορά διαταγμάτων της Χούντας λόγω φόβου απέναντι στις αντιδράσεις της κοινωνίας που έρχονται από το φθινόπωρο, ενώ επιτέθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής για την στήριξη που προσφέρει στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι κάνει παράλογη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ντροπή γιατί δεν έχετε το θεσμικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο», απάντησε η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά, υποχωρήσεις στους δανειστές και στα εθνικά θέματα, καθώς και για παραμάγαζα. «Ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου διαφοροποιήθηκε και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Γελιέστε αν νομίζετε ότι θα εφαρμοστεί αυτό το τερατούργημα, που προβλέπει πιο επικίνδυνους μηχανισμούς κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο είναι απόδειξη πως η αντιλαϊκή πολιτική θα ενταθεί.

Αυστηροποίηση των ποινών για όσους έχουν μολότοφ και όσους συλλαμβάνονται σε επεισόδια, ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Το συλλαλητήριο

Το απόγευμα της Πέμπτης 9/7 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, φορέων, φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της Αριστεράς στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Με κεντρικά συνθήματα «το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων» και «Κανένας Μόνος του, Καμία ανοχή στα σχέδια τους».
Στο συλλαλητήριο συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης συλλαλητήριο «με κεντρικό σύνθημα η φωνή των εργατών δεν φιμώνεται, η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει», πραγματοποίησαν  εργατικά σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Μικρής έκτασης επεισόδια με ρίψη μολότωφ και χρήση χημικών, σημειώθηκαν στο Σύνταγμα μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προχώρησαν σε 15 προσαγωγές. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί, ο ένας σοβαρότερα με εγκαύματα από μολότοφ, ενώ συνελήφθησαν εννέα άτομα από τους προσαχθέντες. Η συγκέντρωση των συνδικάτων συνεχίστηκε και μετά τα επεισόδια και ολοκληρώθηκε το βράδυ χωρίς προβλήματα.

Kριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα