Πα. Μάι 20th, 2022

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η ρύθμιση των 120 δόσεων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Νέα ανάσα στους οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων θα φέρει η νέα ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά και αφορά στη ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
Το νέο μέτρο θα αφορά όλους τους μη μισθωτούς και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του χρέους:

– Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις αναμένεται να είναι 36.
– Για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ οι δόσεις αναμένεται να είναι 120.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση που είχε με άλλους υπουργούς και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρείχε λεπτομέρειες για το νέο σχήμα ρύθμισης.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει σημαντικό «κούρεμα» μέσω επανυπολογισμού της βασικής οφειλής καθώς και περικοπές των προσαυξήσεων.

«Η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη προς τα Ταμεία θα αφορά τους πάντες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας ότι για τα χρέη πριν από τις 31/12/2016 θα υπάρξει επανυπολογισμός με βάση το νέο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΟΓΑ και του πρώην ΕΤΑΑ. Οι παλιές οφειλές που έχουν καταλογιστεί με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα θα επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα και έτσι αναμένεται να υπάρξει κούρεμα των οφειλών ως και 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με το «Έθνος» το νέο μέτρο θα αφορά και οφειλές του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό, αφού προ διετίας ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος.

Συνολικά 958.000 μη μισθωτοί αναμένεται να επωφεληθούν από τη ρύθμιση εκ των οποίων οι 584.000 ανήκουν στον πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 στον πρώην ΟΓΑ και 18.000 στο πρώην ΕΤΑΑ.
 
Απώτερος στόχος είναι, μεταξύ άλλων να απεγκλωβιστούν 70.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξη λόγω των οφειλών τους, ενώ η λογική είναι να ενταχθούν ομάδες ασφαλισμένων που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό.
 
Το σχήμα θα περιλαμβάνει ελάχιστο πλαφόν δόσης και η ένταξη θα γίνεται κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη.