Tue. Oct 19th, 2021

Χωρίς τραυματίες ο ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο (video)

Αναστάτωση στους κατοίκους της Ζακύνθου που διανυκτέρευσαν έξω από τα σπίτια τους, προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 2 τα ξημερώματα, με επίκεντρο 55χιλ. Ν.Α. του νησιού και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, ωστόσο υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτήρια σε όλο το νησί.

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία. Είχε προηγηθεί δόνηση 4,9 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Για εκτόνωση του φαινομένου, μίλησε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας. Ευτυχώς η απόσταση από νησί είναι μεγάλη. Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά θα είχαμε μεγάλα προβλήματα»!
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι αυτό το λόγο έγινε αισθητός μέχρι τη Μάλτα.

Είμαστε σε επιφυλακή για το μετασεισμό. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκωτσάς, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία.
Οπως είπε σήμερα οι υπηρεσίες θα ελέγξουν τη στατικότητα των κτιρίων, ενώ  δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Μικρές ζημιές υπέστη μέρος του λιμανιού της Ζακύνθου, αλλά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά. Στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο. Στην κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.
Κλειστά και τα σχολεία στον Πύργο.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική, καθώς και σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Ιταλία.

«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου.

Υλικές ζημιές

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει πλέον αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Πάτρα Ηλίας Κάνιστρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο.