Πε. Απρ 25th, 2024

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που αποτελεί κομβική ημερομηνία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και

το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, που θα εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές τη Δευτέρα και ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα τροφοδοτηθούν από την προβλεπόμενη περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, ρυθμοί ανάπτυξης από 1,8 έως 2,4%, ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας, 32.760 προσλήψεις στο Δημόσιο έναντι κατά τι λιγότερων αποχωρήσεων, και δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας και κοινωνικές δράσεις, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022.

Φορολογικές ρυθμίσεις για χαμηλά εισοδήματα, περιστασιακά απασχολούμενους και νέους επαγγελματίες
Στις 42.521 οι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο έως το 2022
Αποτυπώνονται επίσης τα ψηφισμένα αντίμετρα, που αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020, καθώς και του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά (video)
Στο πολυνομοσχέδιο, που αποτελείται από 121 άρθρα, δίνεται έμφαση στα εργασιακά, προβλέποντας μεταξύ άλλων, ενίσχυση της μεσολάβησης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, φοροαπαλλαγές για εργοδότες που θα εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας, επίδομα στέγασης για την πρώτη κατοικία από το 2019, κατάργηση του φόρου υπεραξίας ακινήτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε νέες μικρές επιχειρήσεις να υπαχθούν στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

Επεκτείνεται και για χρέη του 2017 η ρύθμιση των 120 δόσεων (video)
Επίσης, απλοποιείται η διαδικασία για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τη ρύθμιση να αφορά πλέον περισσότερες επιχειρήσεις, οι 120 δόσεις επεκτείνονται και στα χρέη του 2017, και αυξάνεται το ύψος των οφειλών που ρυθμίζονται, ενώ στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προωθείται η επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών και η αποτρεπτική λειτουργία του πλαισίου για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Το σύνολο σχεδόν των μεταποιητικών επιχειρήσεων θα ξεκινά τη λειτουργία του με απλή γνωστοποίηση
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα προνοιακά επιδόματα
Με άλλη διάταξη, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπαίνει ως εγγυητής μέχρι του ποσού των 25 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν καταφέρει να αποπληρώσει το δάνειο του 3ου προγράμματος, ενώ η ρύθμιση για την αναπροσαρμογή του  ΕΝΦΙΑ αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας.

Το πολυνομοσχέδιο  είναι ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο που διατηρεί εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους και νέα μέτρα-φωτιά, σχολίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα