Τε. Οκτ 4th, 2023

Οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 – Καμία παράταση στην εφαρμογή του μέτρου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μέχρι και δύο συντάξεις θα χάσουν το 2019 οι συνταξιούχοι, καθώς χθες έπεσαν τίτλοι τέλους  στα σενάρια που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα και ήθελαν την κυβέρνηση να συζητά αλλά και να παζαρεύει με τους δανειστές το «πάγωμα» για έξι μήνες της μείωση κατά 18% των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται κατεβάζοντας παράλληλα και τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο μέτωπο των συντάξεων ο προγραμματισμός δεν αλλάζει. Το υπουργείο Εργασίας θα κρατήσει «κρυφές» τις περικοπές μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο επανυπολογισμός, αν και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%, δεν θα αποκαλυφθεί στους συνταξιούχους παρά μόνον όταν στα τέλη του χρόνου θα εισπράξουν τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019.

Εκατοντάδες χιλιάδες θα υποστούν πολύ μεγάλο αιφνιδιασμό, καθώς οι περικοπές θα φτάσουν στο 18%. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν μέχρι και δυο συντάξεις. Αυτή τη φορά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα τη γλιτώσουν, καθώς το ανώτατο πλαφόν μείωσης μπορεί να εφαρμοστεί και σε συνταξιούχους με σημερινό ατομικό εισόδημα της τάξεως των 700-750 ευρώ τον μήνα.

Στους 100 συνταξιούχους μείωση θα υποστούν οι 80, περίπου οι 7-8 θα έχουν μια αύξηση στις αποδοχές τους, η οποία όμως δεν θα καταβληθεί παρά σε πέντε ετήσιες δόσεις, ενώ περίπου 12-13 στους 100 θα διαπιστώσουν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους θα παραμείνει αμετάβλητο.

Newsbeast.gr