Wed. Jan 19th, 2022

Έδρες και ανατροπές στην Ευρώπη-Έκτακτη σύνοδος αύριο (video)

Europaliament-graf-1021x579
Κοινοποίηση ειδήσεων

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) παραμένει, με 182 έδρες (από 216) στις 751, η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (147 έδρες από 185) μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις προβολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11:18 ώρα Ελλάδας.

Από τους ευρωσκεπτικιστές, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENL, μετέχουν ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι) αυξάνει τις έδρες της από 37 σε 58, ενώ η λαϊκιστική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), στην οποία μετέχει το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και πρόκειται να ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, αυξάνει τη δύναμή της από 42 σε 54 έδρες.

Τα αποτελέσματα περιπλέκουν τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.
Η Μαρί Λεπέν έχει παγιωθεί ως μεγάλη πολιτική δύναμη στη Γαλλία και μετά τα αποτελέσματα ζήτησε την προκήρυξη προώρων εκλογών ενώ οι Γάλλοι πολίτες δεν είπαν ξεκάθαρο ναι στις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος Μακρόν για την Ευρώπη.

Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει, μαζί με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη Βρετανία το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit,  εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Γερμανία οι Πράσινοι θεωρούνται οι θριαμβευτές των ευρωεκλογών που επιβεβαιώνουν την ανοδική τους πορεία. Έχουν σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό τους καθώς έχουν φτάσει στο 20,5% και περνούν στη δεύτερη θέση και οι Σοσιαλδημοκράτες υποχώρησαν στο 15%. 

Όμως και για το πρώτο κόμμα των εκλογών, την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλύτερα, αφού οι απώλειες από το 35,3% στο 27,9%, οι οποίες βαρύνουν κυρίως το CDU, προκαλούν και εδώ εσωκομματική «γκρίνια», με την αρχηγό ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να στρέφει τα πυρά της ήδη προς την συγκυβέρνηση, αλλά και πολλά στελέχη να ασκούν πλέον ανοιχτά κριτική προς την ίδια την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ. Σχετικά ικανοποιημένοι, αφού ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με 5,4% (από 3% το 2014) εμφανίζονται οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι αυτοανακηρύχθηκαν «μικροί νικητές» της χθεσινής αναμέτρησης, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) μπορεί να ανέβηκε από το 7,1% του 2014 στο 11%, αλλά έμεινε χαμηλότερα από τα ποσοστά των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017 (12,6%).

Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία έμειναν αλώβητες από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών παρατάξεων.

Στη Ρουμανία, η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κέρδισε τις ευρωεκλογές, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, η οποία επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

Στην Αυστρία, πρόταση μομφής κατά του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και της κυβέρνησής αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες. Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) θα ενώσει τις ψήφους του με αυτές της αριστεράς για να ανατρέψει σήμερα με κοινοβουλευτική πρόταση μομφής τον συντηρητικό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε ο νέος ηγέτης αυτού του κόμματος, ο Νόρμπερτ Χόφερ.

Στην Κροατία σύμφωνα με τα -μέχρι στιγμής- αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, τις περισσότερες έδρες (τέσσερις έκαστο) καταλαμβάνουν η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ)και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ο μόνος σοσιαλιστής που βγήκε νικητής των χθεσινών εκλογών σε μεγάλη χώρα.

Νικητής των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία, το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, έχει προσωρινά τεθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω των αντιευρωπαϊκών του παρεκτροπών.

Τα μηνύματα της κάλπης αποτελούν προαναγγελία σημαντικών εξελίξεων. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν δημοσκόπηση που είχε γίνει κατά την έξοδο από τις κάλπες, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίς χθες το βράδυ.

Αύριο στις Βρυξέλλες Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την αποτίμηση του αποτελέσματος και θέμα τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Πηγή: ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ