Wed. Jan 19th, 2022

Το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό του Μοριά που για χρόνια ήταν απομονωμένο (εικόνες – video)

kiparissi1
Κοινοποίηση ειδήσεων

Είναι κρυμμένο πίσω από τεράστιους βράχους, μέσα σε πυκνή βλάστηση, εκεί που, όμως, σκάει το κύμα. Είναι το Κυπαρίσσι, ένα παραθαλάσσιο και γραφικό χωριό της Λακωνίας, που για πολλά χρόνια ζούσε στην… απομόνωση.

Με τον Πάρνωνα να υψώνεται επιβλητικά από πάνω του και την άκρη του να βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος, το Κυπαρίσσι και τη δεκαετία του ’70 ήταν απομονωμένο οδικά, αφού δεν υπήρχε δίκτυο. Ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε σε αυτό το σημείο και είναι αθέατο από την παραλία, είχε να κάνει με την προστασία από τους πειρατές, που λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου. Όταν πέρασε ο κίνδυνος, οι κάτοικοι προχώρησαν στη δημιουργία κι άλλων παραθαλάσσιων οικισμών, όπως της Παραλίας και της Μητρόπολης.

Το Κυπαρίσσι πήρε τη σημερινή ονομασία του, λόγω των πολλών κυπαρισσιών, που βρίσκονται στην περιοχή. Είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Κύφαντα, γνωστή για τα πηγαία νερά της. Μάλιστα, ήταν ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια της αρχαιότητας και λέγεται ότι οι ασθενείς έμπαιναν σε γούρνες που ήταν λαξευμένες στο βράχο, οι οποίες γέμιζαν με ιαματικό νερό που ανάβλυζε από το βουνό. Στην περιοχή σώζονται μέχρι σήμερα σπουδαία αξιοθέατα, όπως το Ασκληπιείο στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό Κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, αλλά και η αρχαία πόλη των Κυφάντων.

Το γραφικό αυτό χωριό διαθέτει όμορφες παραλίες. Η πιο γνωστή είναι η Μεγάλη Άμμος, με λευκό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, ενώ λίγο πιο βόρεια βρίσκεται η Αγία Κυριακή, μία σχεδόν ερημική παραλία. Στον οικισμό της Παραλίας θα δείτε τα κουκλίστικα ασβεστωμένα παραδοσιακά σπίτια, που ακουμπούν στη θάλασσα.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της ιστορίας του, είναι ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε σε αυτό το σημείο. Το Κυπαρίσσι είναι αθέατο από την παραλία και κτίσθηκε έτσι για λόγους ασφάλειας από τους πειρατές, την περίοδο κατά την οποία λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου.

Αργότερα, βέβαια, κι όταν πέρασε ο κίνδυνος, οι κάτοικοι προχώρησαν στη δημιουργία κι άλλων παραθαλάσσιων οικισμών, όπως της Παραλίας και της Μητρόπολης. Αυτή του η απομόνωση και η γαλήνη, είναι που έχει προσελκύσει κατά καιρούς ουκ ολίγους επιχειρηματίες και διασημότητες όπως το ζεύγος Μπους και τη Νταϊάνα.

Η ιστορία του χωριού χάνεται στους αιώνες καθώς κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «Κύφαντα», όνομα που πήρε λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής με απότομες χαράδρες και καμπύλες βουνών και λόφων. Αργότερα βέβαια επικράτησε η ονομασία Κυπαρίσσι με την οποία είναι γνωστό το χωριό σήμερα.

Τη σπουδαία σημασία της ιστορίας της περιοχής αποκαλύπτουν και τα σημαντικά αξιοθέατα που σώζονται μέχρι σήμερα όπως το Ασκληπιείο στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό Κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, αλλά και η αρχαία πόλη των Κυφάντων που ήταν ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια του αρχαίου κόσμου. Λέγεται ότι οι ασθενείς έμπαιναν σε γούρνες που ήταν λαξευμένες στο βράχο οι οποίες γέμιζαν με ιαματικό νερό που ανάβλυζε από το βουνό.

Εάν επιλέξετε να αποδράσετε στο Κυπαρίσσι καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου θα απολαύσετε απάτητες ακτές και βοτσαλωτές παραλίες, ενώ όλο το χρόνο η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορίες και περιπάτους σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Μια παραθαλάσσια βόλτα είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και προσφέρει μοναδική θέα. Επιπλέον υπάρχουν πολλές κοντινές διαδρομές και στα γύρω χωριά που αξίζει να γνωρίσετε.

Κατά τη διαμονή σας θα μείνετε πολύ ικανοποιημένοι από τα περιποιημένα καταλύματα, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες που φροντίζουν για την ευχάριστη διαμονή σας.

lakwnia1
lakwnia2
lakwnia3
lakwnia4
lakwnia5
lakwnia7

Πηγή: newsbeast.gr

Video: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΗΣ