Tue. Aug 4th, 2020

Νέα Ζηλανδία: Πέντε οι νεκροί από έκρηξη ηφαιστείου- Θρίλερ με τους αγνοούμενους (εικόνες)

Πέντε νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι και πολλοί τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός από την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ στη Νέα Ζηλανδία.

Ήταν 14:11 το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) όταν το ηφαίστειο Ουακατάνε, το πιο ενεργό στη Νέα Ζηλανδία, εξερράγη. Την ώρα της έκρηξης κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου, περπατούσαν δεκάδες τουρίστες, Νεοζηλανδοί αλλά και ξένοι, όπως έχει καταγραφεί και από κάμερες ασφαλείας.

Νέα Ζηλανδία

Το νησί Γουάιτ αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στη Νέα Ζηλανδία, εξαιτίας της παρουσίας του ηφαιστείου Ουακατάνε.

Τον νεότερο απολογισμό της τραγωδίας που βυθίζει στο πένθος τη Νέα Ζηλανδία έδωσε στη δημοσιτόητα ο αναπληρωτής αστυνομικός επιθεωρητής Τζον Τιμς. Επιβεβαίωσε πως από τους 23 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από το νησί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, που πέντε είναι νεκροί και οι υπόλοιποι 18 έχουν υποστεί εγκαύματα.

Ο ίδιος δεν έκρυψε πως ακόμη οι αρχές δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί και η τύχη τους αγνοείται. Ακόμη πιο σοκαριστική είναι η παραδοχή του πως “δεν ξέρουμε” αν οι άνθρωποι που αγνοούνται είναι ακόμη ζωντανοί!

Μάλιστα, υποστήριξε πως τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να πάνε στο νησί, καθώς η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και απαγορεύονται οι πτήσεις!

Σύμφωνα με το 9News, 23 Αυστραλοί βρίσκονταν στο νησί Γουάιτ όταν έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου. Εκεί βρίσκονταν και τουρίστες από το κρουαζιερόπλοιο Ovation of the Seas, όμως οι εθνικότητές του δεν είναι ακόμη γνωστές.

Η κάμερα κατέγραψε τα πάντα

Διαδικτυακή κάμερα, η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας δείχνει ότι τουλάχιστον μια ομάδα τουριστών βρισκόταν μέσα στον κρατήρα λίγα λεπτά πριν σημειωθεί η έκρηξη και την περιοχή να έχει καλυφθεί από ηφαιστειακή σκόνη.

Η κάμερα, η οποία ήταν τοποθετημένη στον κρατήρα και την οποία διαχειριζόταν η υπηρεσία γεωλογικών κινδύνων της Νέας Ζηλανδίας GeoNet, δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να περπατά κοντά στο χείλος του κρατήρα, όπου η παρουσία λευκού καπνού σε χαμηλό επίπεδο είναι διαρκής, λίγο προτού σημειωθεί η έκρηξη στις 14:11.

Αυτός ο τύπος κάμερας, μαζί με τρεις ακόμη που ήταν τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία με καλή οπτική, καταγράφει και μεταδίδει στο διαδίκτυο εικόνες του ηφαιστείου (που στη γλώσσα των Μαορί είναι γνωστό και ως Γουακαάρι) ανά δεκάλεπτο.

Νέα Ζηλανδία

Στις 14:00 η κάμερα αυτή κατέγραψε μια ομάδα ανθρώπων, που φαίνονται σαν κουκίδες μπροστά στο τεράστιο ηφαίστειο, ακριβώς στην άκρη του κρατήρα. Στις 14:10, μόλις ένα λεπτό πριν από την έκρηξη, η ομάδα απομακρύνεται από τον κρατήρα ακολουθώντας ένα μονοπάτι κατά μήκος του.

Νέα Ζηλανδία

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα, η οποία φαίνεται να περιλάμβανε περίπου 12 ανθρώπους, κλήθηκε να απομακρυνθεί ή απλώς συνέχισε την περιήγησή της αγνοώντας τον κίνδυνο που πλησίαζε.

Το επόμενο πλάνο που κατέγραψε η κάμερα είναι στις 14:20 και δείχνει ένα κομμάτι εξαρτήματος σαν να έχει πέσει ή να έχει καταστραφεί η κάμερα.

Οι άλλες τρεις κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο ηφαίστειο δείχνουν μια παρεμφερή αλληλουχία εικόνων με εκείνη που έχει καταγραφεί στις 14:20. Η κάμερα από τον πυθμένα του ηφαιστείου γίνεται μαύρη, η κάμερα από το δυτικό χείλος του κρατήρα δείχνει μια πελώρια στήλη μαύρου και γκρίζου καπνού.

Μια κάμερα που δείχνει ολόκληρο το νησί από την ανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, σε απόσταση περίπου 50 χλμ, κατέγραψε την στήλη καπνού να υψώνεται χιλιάδες πόδια προς τον ουρανό.

Εικόνες σοκ από τη Νέα Ζηλανδία

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από τη Νέα Ζηλανδία προκαλούν σοκ και δέος.

Τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί Γουάιτ λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου έχουν καταγράψει τις πρώτες σοκαριστικές στιγμές.

Μέσα σε ένα από τα πλοιάρια που μεταφέρει τουρίστες, κάποιος καταγράφει τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη και ο πανικός είναι διάχυτος. Κάποιος φωνάζει «μπείτε μέσα, μπείτε μέσα» στους τουρίστες για να τους προστατεύσει.

Μέσα σε ένα από τα πλοιάρια που μεταφέρει τουρίστες, κάποιος καταγράφει τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη και ο πανικός είναι διάχυτος. Κάποιος φωνάζει «μπείτε μέσα, μπείτε μέσα» στους τουρίστες για να τους προστατεύσει.

Ο Michael Schade ήταν στο νησί Γουάιτ μαζί με την οικογένειά του 20 λεπτά πριν την έκρηξη του ηφαιστείου. Ήταν ένας από τους τουρίστες που κατέγραψαν σοκαριστικές εικόνες!

Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter

Ο Schade ήταν ένας από τους τουρίστες που περπάτησαν στην άκρη του κρατήρα του ηφαιστείου λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη. Στεκόταν εκεί και κοιτούσε μέσα στον κρατήρα 30 λεπτά πριν από την τραγωδία. Εκείνος και η οικογένειά του πρόλαβαν να φύγουν πριν συμβεί το οτιδήποτε και κατέγραψε τα πάντα μέσα από πλοιάριο που μετέφερε τουρίστες από το νησί.

Νέα Ζηλανδία
Νέα Ζηλανδία

Οι πρώτοι που έσπευσαν να απομακρύνουν ανθρώπους που βρίσκονταν στο νησί την ώρα της έκρηξης ήταν οι τουριστικοί πράκτορες που μεταφέρουν τουρίστες στο νησί Γουάιτ.

Νέα Ζηλανδία

Πυκνή λευκή στήλη ηφαιστειακής τέφρας, καπνού και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων ήταν ορατή σε μεγάλη απόσταση από το νησί. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Είχαν προειδοποιήσει!

Πριν από μια εβδομάδα, το GeoNet είχε προειδοποιήσει πως υπήρξαν ενδείξεις πως μπορεί το ηφαίστειο να έμπαινε σε περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητά του και το ενδεχόμενο έκρηξης ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη Νέα Ζηλανδία. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016.

Φέτος μεταφέρθηκε στο νησί αεροπορικώς ένα κοντέινερ 2,4 τόνων που θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για τους επισκέπτες σε περίπτωση έκρηξης.

Με πληροφορίες και από stuff.co.nz