Mon. Jul 6th, 2020

Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (εικόνες-video)

Τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη σύζυγό του υποδέχτηκαν στην είσοδο της αμερικανικής προεδρικής κατοικίας ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ

Εξαιρετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είχαν μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε μία εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ κατά την οποία αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους. Σημειώθηκε δε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνάντησης ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά.

Από τον Πρωθυπουργό τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Ρητή υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους δύο αυτούς εταίρους μας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.

Τηρώντας «κατά γράμμα» το πρωτόκολλο το αμερικανικό προεδρικό ζεύγος, Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ, υποδέχτηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην είσοδο της αμερικανικής προεδρικής κατοικίας.

Στην είσοδο του Λευκού Οίκου και υπό βροχή, Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ, με τις απαραίτητες ομπρέλες, καλωσόρισαν τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του και στήθηκαν για την καθιερωμένη φωτογραφία.

22098724
4999903

Στη συνέχεια πέρασαν στο εσωτερικό με κατεύθυνση το Οβάλ γραφείο και πήραν θέση μπροστά από το τζάκι.

4999900_2
4999901_2

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, που είχαν γεμίσει το προεδρικό γραφείο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος «ήρθε αντιμέτωπος» μαζί τους για πρώτη φορά μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.

4999932_2
4999928-_1_

Μαρέβα Γκραμπόφσκι και Μελάνια Τραμπ φωτογραφήθηκαν οι δυο τους χωρίς τους συζύγους τους.

22097827
4999902
22097825

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν αποχωρίσει από το Λευκό Οίκο άφησε το μήνυμά του στο βιβλίο επισκεπτών.

Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την τιμή του να επισκέπτεται τις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, η διαρκής φιλία ΗΠΑ – Ελλάδας μαρτυρά ότι μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες για τις δύο χώρες.

22097833
22097834

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε βίντεο από τη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram.

Πηγή: ert.gr, protothema.gr