Fri. Nov 27th, 2020

Σε επαγρύπνηση και επιφυλακή για τον κορονοϊό-Τρεις ακόμη θάνατοι (video)

Στη φάση του μετριασμού βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά στην πανδημία, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των περιοριστικών μέτρων για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις. Εν τω μεταξύ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή, δύο σε νοσοκομεία της Αθήνας και ένας στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Μάκη Νασιάδη ένας 79χρονος από την περιοχή της Εορδαίας ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας κατέληξε.

Θετικός βρέθηκε ένας εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας Εχίνου ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με ασθενή του κορονοϊού. Το Κέντρο Υγείας έκλεισε και οι 33 εργαζόμενοι τέθηκαν σε καραντίνα.

Στη Λέσβο, μετά το κλείσιμο των δυο Κέντρων Υγείας άνοιξε σήμερα ιατρείο στην Καλλονή για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων. Συνεργεία του δήμου απολυμαίνουν όλους τους χώρους στα χωριά που εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού.

Καμπανάκι και στη Χίο, όπου έχουμε το πρώτο θετικό δείγμα σε κορονοϊό. Πρόκειται για 37χρονο στρατιωτικό, που παρουσίασε τα συμπτώματα και από το Σάββατο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Χίου.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 56 νέα κρούσματα από τον κορονοϊό, και έφτασαν συνολικά τα 1.212. Καταγράφηκαν 5 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 43. Μέχρι χθες, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 72 ασθενείς, εκ των οποίων οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών είναι 65 ετών και πάνω από τους μισούς έχουν υποκείμενο νόσημα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι από τις ΜΕΘ έχουν πάρει εξιτήριο πέντε ασθενείς.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνει πως αυτό που βλέπουμε σήμερα, αντανακλά τη διασπορά της νόσου, πριν από 12 έως 18 μέρες. Την έναρξη της λοίμωξης σε όσους πάσχουν, πριν από 7 έως 14 μέρες και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, πριν από 1 έως 7 μέρες.
Αναφερόμενος στα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, σημειώνει πως έχουμε περάσει πλέον από την ανάσχεση της νόσου στον μετριασμό της διασποράς, ενώ η επόμενη μέρα αναφέρεται στην καταστολή. Τα διαγνωστικά τεστ χρησιμοποιήθηκαν για την επιβεβαίωση νοσούντων και φορέων και την ιχνηλάτηση των επαφών.

«Τώρα είμαστε στη φάση του μετριασμού, με την εφαρμογή μέτρων φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης. Και ο μετριασμός της διασποράς μιας νόσου που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι ούτε εύκολος ούτε ρητά προβλέψιμος», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος και προσθέτει ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση, η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ». Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, χωρίς αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή ή εμβόλιο, η φάση του μετριασμού θα παραταθεί, καθώς και το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Μέχρι εδώ τα έχουμε πάει πολύ καλά βάσει στοιχείων και όχι εκτιμήσεων. Δεν έχει κερδηθεί ο πόλεμος, αλλά μία μάχη και αν δεν συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Ν. Παπανδρέου: Οι σοβαρές ελλείψεις στο υγειονομικό υλικό προκαλεί στρες στο νοσηλευτικό προσωπικό

Για τη δύσκολη μάχη που δίνουν με την πανδημία του κορονοϊού μίλησε ο πρόεδρος Νοσηλευτών Αττικής Νίκος Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε υγειονομικό υλικό δημιουργούν έντονο στρες στους εργαζόμενους και δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ωστόσο -όπως είπε- είμαστε σε ένα καλό επίπεδο γιατί πήραμε έγκαιρα μέτρα, αν και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να είμαστε σε επαγρύπνηση.
Ο κ. Παπανδρέου τέλος ζήτησε από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τον κλάδο στα βαρέα ανθυγιεινά.

ert.gr