Thu. Jan 21st, 2021

«Μικρά σημάδια αισιοδοξίας»-59 οι θάνατοι-Νέο πειραματικό φάρμακο-Νέα Κέντρα Υγείας-Περιοριστικά τοπικά μέτρα (video)

Συγκρατημένα αισιόδοξος, εμφανίστηκε σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας που μίλησε για μικρά σημάδια αισιοδοξίας. 59 θάνατοι 92 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 99 νέα κρούσματα 1613 συνολικά εκ των οποίων τα 119 στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος 11 πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Από τους 92 διασωληνωμένους, οι 23 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Από τους θανάτους το 95% είναι 71 ετών και άνω. Τα εργαστηριακά τεστ που έγιναν ήταν 22437. ο κ. Τσιόρδας μίλησε και για ένα πειραματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού που φέρνει πολλές ελπίδες, λέγοντας ότι είναι «ένα φάρμακο πολύ πιο αποτελεσματικό απ όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα έως σήμερα». Ο περιορισμός κίνησης στην παραλία της Πάτρας στο ύψος του Νοτίου Πάρκου και  στην Πλάζα Αγιάς. Ο περιορισμός τίθεται σε ισχύ για 14 ημέρες από τη Δευτέρα 2 το μεσημέρι ως τις 8 το πρωί και το Σαββατοκύριακο καθ ‘ όλο το 24ωρο. Επίσης στην παραλία Βόλου από τη Δευτέρα 6 Απριλίου και τις καθημερινές έως την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι και καθ΄όλο το Σαββατοκύριακο. Επίσης ιδρύονται στην Αττική 5 Κέντρα Υγείας προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες της χώρας. Σε ό,τι αφορά τα ζώα συντροφιάς ο κ. Τσιόρδας καθησύχασε για τις γάτες αλλά και για τους σκύλους τονίζοντας ότι δεν προκύπτει καμιά εμπλοκή τους στην πανδημία. Απευθυνόμενος στην Ιταλία ο κ. Τσιόρδας απήθυνε το συγκινητικό μήνυμα «Θα ξαναγεννηθούμε όλοι μαζί μέσα από αυτή την επώδυνη εμπειρία«.

Remaining Time-0:30FullscreenMute

Χτες αποφασίστηκε από τον προϋπολογισμό της Βουλής να δοθούν 8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία.

«Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική ικανότητα» τόνισε ο κ. Τσιόρδας μιλώντας  ακόμη για «προσβολή εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, είμαστε στο τέλος της αρχής. Θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια όλοι μαζί» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δανειζόμενος τη σχετική φράση του πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή. Είπε ακόμη ότι «κάνουμε στοχευμένο έλεγχο στον πληθυσμό, ο ευρύς έλεγχος είναι σπατάλη σε αυτή τη φάση».

Οχι στη μάσκα εκτός κι αν είναι άρρωστοι όσοι την φορούν, όχι και στη διακοπή των εμβολίων στα παιδιά είπε ακόμη ο κ. Τσιόρδας. Ακόμη, αναστέλλονται οι εργασίες στη μονάδα 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα. Η κατάσταση είναι ρευστή, και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, είπε ο Ν. Χαρδαλιάς ο οποίος είπε ότι η κατάσταση με τις ουρές έξω από τις τράπεζες ήταν καλύτερη σήμερα απ’ ό,τι χθες. Ανεστάλησαν δύο λαϊκές αγορές, ενώ εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να λειτουργήσουν δύο λαϊκές στην ίδια περιοχή αν αυτό κρίνεται είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας που ανακοίνωσε την καραντίνα Φούστανη στην Εδεσσα από χτες στις 8 το βράδυ μετά την προχτεσινή στην Μεσοποταμιά Δ. Καστοριάς. Επίσης για 14 ημέρες απαγόρευση κυκλοφορίας στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος Ξάνθης και Μύκης. Συνολικά σε 5 δήμους, 3 της Καστοριάς και 2 της Ξάνθης. Πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και ασθενοφόρα θα σταλούν στους Δήμους αυτούς. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμη ότι η αυστηρότητα αφορά τους αδιάφορους. Είπε ακόμη ότι στον κάθε δήμο δημιουργείται τηλεφωνικό κέντρο για βοήθεια.

Στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας, σε σχέση με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ. Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ακέραιη η ελπίδα  είπε ο Σωτήρης Τσιόρδας. Σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα, υπάρχει μια σταθερή τροχιά χωρίς εκπλήξεις, μέχρι τώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας. Στην ενημέρωσή του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η χώρα βρίσκεται στο καλό σενάριο, όχι σε αυτό της Ιταλίας,  προειδοποίησε όμως παράλληλα, ότι αν χαλαρώσουν τα μέτρα, ο ιός θα επιτεθεί και πάλι με μανία. Να αποφεύγουμε την παραπληροφόρηση. Δεν παίρνουμε καμιά ουσία αν προηγουμένως δεν μιλήσουμε με το γιατρό μας. 

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι στις 15 Απριλίου θα γνωρίζουμε κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει και νέες ανάσες ρευστότητας, στην οικονομία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη διακοπή πτήσεων έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία, και σημείωσε ότι επιστροφές γίνονται  μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους. Δεν  κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας, εκείνοι που θα επαναπατριστούν είναι αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη, πρόσθεσε.

Και οι 2 επανέλαβαν την ανάγκη απόλυτης τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί.Η πλειονότητα των πολιτών που νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το 85% περνάει τον ιό με ήπια συμπτώματα, το 10% με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα που απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενημερώνει τους παιδιάτρους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειρίζονται τα περιστατικά τα οποία αφορούν παιδιά και εφήβους.

«Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα γιατί η καμπύλη δεν έχει σημειώσει έκρηξη» είπε ο κ. Τσιόρδας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κερδίζουμε χρόνο». Ανέφερε ότι περιμένει να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εκτίμησε ότι ο αριθμός των νοσούντων στην Ελλάδα θα φθάσει τις 8-10.000. 

Ο κ. Τσιόρδας τόνισε πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και απαιτείται τεράστια εθνική προσπάθεια για την επιβράδυνση της επιδημίας. Αισιόδοξο νέο, πως  παρατηρείται μείωση των θανάτων και κρουσμάτων στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στην Κίνα αρχίζουν να αίρονται τα μέτρα περιορισμού. Ζήτησε επαγρύπνηση γιατί μπορεί να υπάρξει «αναζωπύρωση» κρουσμάτων όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα.

Η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη, είπε ο κ. Τσιόδρας και επέστησε την προσοχή στους ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό περιπτώσεων της νόσου για την ανάγκη της αυστηρής καραντίνας.

Κανείς δεν έχει ανοσία από τη νόσο, σιγά-σιγά κάποιοι θα αποκτούν και φυσικά η επιστροφή στην πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του.

Σχετικά με τα τεστ, σε αυτήν τη φάση επιδημίας στη χώρας μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα, ενώ ένα αρνητικό τεστ στη οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι και μετά να υιοθετήσεις ανεύθυνη συμπεριφορά.

Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου και τι θα βλέπαμε αν δεν εφαρμόζαμε καθόλου μέτρα. Τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση αλλά όχι σε διακοπή της μετάδοσης και σε υπερφόρτωση συστήματος υγείας μιας χώρας. Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατομμύρια ζωές.

Σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το ΗΒ, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα.

Σήμερα, πέραν της ηλικίας 101 ετών Ιταλού που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1919 και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από αρκετές μέρες πάλης με τον ιό, πήρε εξιτήριο και η πρώτη μητέρα μαζί με το μωρό της από το Αττικό Νοσοκομείο.

Ν. Χαρδαλιάς: Κανείς εφησυχασμός

Η μάχη εναντίον της νόσου του κορονοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό, με ένδειξη διαταραχές στην όσφρηση και την γεύση.

Ο ίδιος προέβη σε διευκρίνιση σχετικά με όσους φροντίζουν ζώα είτε εντός του δήμου τους είτε εκτός αυτού. Για την περίπτωση που κάποιος φροντίζει ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας του, είπε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτισή τους μέχρι την άρση του περιορισμού της μετακίνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως η συντριπτική πλειοψηφία ακολουθεί τις οδηγίες, ζήτησε να συνταχθούμε όλοι απέναντι στον αόρατο εχθρό και να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στους μαχητές της πρώτης γραμμής μένοντας σπίτι μας.

Η ιστοσελίδα forma.gov.gr περιέχει αναλυτικές οδηγίες για το πως θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις για όσο διαρκούν τα μέτρα. Διαμήνυσε ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Τόνισε πως επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των πτήσεων από ορισμένους προορισμούς, καθώς όπως αποδείχθηκε, 21 από τα 45 νέα κρούσματα, ανιχνεύτηκαν σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων που προέρχονταν από την Ισπανία. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτοί οι άνθρωποι συνέχιζαν να κυκλοφορούν ανάμεσα στις οικογένειές τους και τον γενικό πληθυσμό» ειπε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Για τα μέτρα περιορισμού κίνησης διευκρίνισε πως η Φόρμα Τύπου Α θα πρέπει να φέρει την σφραγίδα του εργοδότη, αλλιώς θα θεωρείται άκυρη. Επίσης όσοι παραδίδουν κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του εργοδότη που θα περιλαμβάνει και το ωράριο εργασίας τους και τις δ/νσεις των πολυκατοικιών τις οποίες θα επισκεφθούν. Κλειστά παρέμειναν σήμερα Κυριακή 29 Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ, ενώ το εργάσιμο ωράριό τους θα είναι Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-21:00 και Σάββατο 07:00-20:00.

Την επιβολή απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας από τη περασμένη Δευτέρα το πρωί στις 6 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες. Τα μέτρα συνεχίζονται μέχρι τις 11 Απριλίου.

Την εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς τον τρόπο που θα διασφαλίζεται η υλοποίηση τους παρουσίασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε κοινή υπουργική συνέντευξη Τύπου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για τα μέτρα αλλά και να λάβουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για την μετακίνησή τους στον ιστότοπο forma.gov.gr. Επίσης δίνεται και ο πενταψήφιος αριθμός –13033– όπου θα μπορούν να αποστέλλουν δωρεάν μήνυμα-sms- γράφοντας το όνομα και τη διεύθυνση τους και αφού επιλέξουν από το 1 ως το 6 το λόγο μετακίνησής τους.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς. #COVID19greece

Ξεκίνησε η παραγωγή χλωροκίνης – φαρμάκου για τον κορονοϊό – στην Ελλάδα, σε ποσότητες που είναι ικανές για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας ανακοίνωσε στην ΕΡΤ, ο  πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

Έκλεισαν εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κέντρα αισθητικής, εκπτωτικά χωριά, κουρεία, κομμωτήρια, μασάζ, χιονοδρομικά κέντρα, οργανωμένες παραλίες., μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα σούπερ μαρκετ και τα φαρμακεία. Αναστέλλεται η λειτουργία για ένα δεκαπενθήμερο, δικαστηρίων, παιδότοπων, θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρων διασκέδασης. Επίσης δήλωσε ότι σε 2-3 εβδομάδες θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνονται αυτή την περίοδο. Χαρακτήρισε τα νοσοκομεία «εμπροσθοφυλακή» στη μάχη αυτή και τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί το προσωπικό τους για να μην μεταφέρει τον κορονοϊό και σε άλλους ασθενείς.

Αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1135, και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές.