Thu. Jul 9th, 2020

Ενημέρωση ΓΓΠΠ-ΕΟΔΥ: Έξι νέα κρούσματα-Σύνολο: 2.632-Σύνολο θανάτων: 146-Τις επόμενες 15 μέρες κρίνεται η προσπάθεια όλων (video)

Η καθημερινή ενημέρωση για την ποεία του κορονοϊού πό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: Έξι μόνο νέα κρούσματα σήμερα με σύνολο τα 2.632. Μόνον δύο νέοι θάνατοι, με σύνολο 146. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 35 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Ογδόντα ένας ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020. Η υλοποίηση έχει ως στόχο την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του COVID-19.

Το σχετικό πρόγραμμα βασίζεται εξ ολοκλήρου σε στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΟΔΥ και έχει ως αφετηρία κλειστές δομές με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως δομές αστέγων, κέντρα ημέρας ή υπνωτήρια αστέγων, οίκους ευγηρίας κ.α.

Όσον αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις για τον ιό, τα εμβόλια είναι στο προσκήνιο της καθημερινής συζήτησης, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι περισσότερες από 100 ομάδες ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μελέτες που περιλαμβάνουν φάσεις 1 και 2 στρατηγική.

Στη φάση 1 στρατηγική έχουμε μελέτες που αφορούν πληθυσμό εθελοντών οι οποίοι παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου με σκοπό να ανιχνευθούν αντισώματα ή παρενέργειες από την χορήγηση των εμβολίων και όταν οι φάσεις 1 και 2 προχωρήσουν περνάμε στη φάση 3 μελέτη.

Στη φάση 3 μελέτη που γίνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εξετάζουμε τη χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Σ’ αυτές τις μελέτες, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, η οποία δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, αλλά συνένωσης για τον κοινό στόχο που είναι να βρεθεί ένα κατάλληλο εμβόλιο.

Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους, πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί αφήσαμε πίσω μας 42 ημέρες πρωτόγνωρων διαδικασιών και περιορισμών και μπήκαμε στη δεύτερη φάση της νέας μας προσπάθειας, στη φάση της σταδιακής επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παίρνοντας τη σκυτάλη της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, με έμφαση στο επιχειρησιακό σκέλος, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως ιός είναι ακόμα εδώ και δεν πρέπει λανθασμένα να θεωρήσουμε ότι το τέλος της πρώτης φάσης σημαίνει ότι πλέον έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε ότι κλειδί για την επιτυχία, όπως και στην πρώτη φάση, θα είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα, η πειθαρχία και η εμπιστοσύνη μας στις υποδείξεις των ειδικών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε Fake News, όπως είπε, που κυκλοφορούν και αφορούν στα μέτρα καθευατά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών και σημείωσε ότι υπάρχει σύσταση να μετακινούνται όσο το δυνατό λιγότερα για τη δική τους προστασία. Επίσης, είπε πως δεν ισχύει ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ έως τις 06:00.

Ενημέρωσε ότι από αύριο εξαιρούνται από την απαγόρευση του κατάπλου σκαφών που ισχύει σε όλη τη χώρα, τα μικρά σκάφη έως εφτά μέτρα.

Διευκρίνισε ότι δεν επιτρέπεται και η λειτουργία και η χρήση πισίνας σε συγκροτήματα πολυκατοικιών.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι σήμερα το βράδυ σταματούν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία πολιτών στον δήμο Ερμιονίδας, ωστόσο ταυτόχρονα παρατείνεται η καραντίνα που έχει επιβληθεί στη δομή στο Κρανίδι για επτά ημέρες.