Sat. Jan 29th, 2022

16 νέα κρούσματα-Δύο θάνατοι-Από 18/5 διεύρυνση μετακινήσεων-Ελπίδες από νέα φάρμακα (video)

covid19
Κοινοποίηση ειδήσεων

Η τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: Δύο νέοι θάνατοι σήμερα, με σύνολο τους 153. Δεκαέξι νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 σχετίζονται με κλειστή δομή. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 32 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Έχουν ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Infographic: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Αναφερόμενος σε θεραπευτικές εξελίξεις ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουμε κάποια αισιόδοξα νέα τις τελευταίες μέρες. Υπάρχουν ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ πως κάποιες θεραπείες, περίπου 4-5, μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες. Μάλλον περιορίζουν την βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή να εξαφανίζει τον ιό, επεσήμανε.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτούς που δεν είναι στον αναπνευστήρα, ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμη διασωληνωμένοι, που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς που στηρίζεται η αναπνοή με άλλα πλην του αναπνευστήρα μέσα.

Η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά με βάση τα νεότερα δεδομένα θα μπορεί κατ’αρχάς να είναι πέντε αντί για δέκα μέρες, είπε ο κ. Τσιόδρας. «Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη, και σε άλλους ασθενείς. Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται. Είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών», τόνισε.

Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν κυρίως τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές σχολίασε ο κ. Τσιόδρας σημειώνοντας ότι είναι ακόμη νωρίς και ότι «σιγά σιγά θα δούμε περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα αυτό».

Μια πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ.

Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων – ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιϊκές ιδιότητες – έδειξε πως είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό. Εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες μέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο. Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες, και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε σοβαρά ασθενείς, επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας. Σίγουρα όμως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, τόνισε.

Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, 8 υποψήφια βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη φάση κλινικών δοκιμών.

«Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. «Χρειάζεται προσοχή. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί το Κογκρέσο για την ανάγκη για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιοριστικών μέτρων. Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στο Γουχάν, παρατηρούν τις πρώτες μικροεπιδημίες. Στην Κορέα έκλεισαν χώρους εστίασης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στη Γερμανία έχουν σταδιακή άνοδο των αριθμών και μάλιστα υπάρχει σημαντική άρνηση από κάποιες επαρχίες να παρθούν περαιτέρω μέτρα. Παντού πρωταγωνιστής η ευθύνη και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, όχι μόνο από τον ιό αλλά και από το ίδιο το πιθανό νέο ή συνεχιζόμενο απαγορευτικό», πρόσθεσε.

O κ. Τσιόδρας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά, και με συνεχή καταγραφή των δεδομένων μας να προσπαθούμε να επανέλθουμε στην μερική κανονικότητα με κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης. «Αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι σαν κάποιο απαγορευτικό, αλλά σαν μια συνεχής υπενθύμιση του πώς απλά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν, του πόσο ευγνώμονες πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ο ένας προς τον άλλο, γιατί συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια για μια ηπιότερη και όχι καταστροφική πορεία του ιού στην πατρίδα μας. Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα παρακολουθούμε τα δεδομένα προσπαθώντας να σβήσουμε μικρές φωτιές, να αποτρέψουμε σοβαρές αναζωπυρώσεις που δεν θέλουμε να μας ανατρέψουν την έως τώρα προσπάθεια», σημείωσε.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Όλο αυτό δηλώνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αν δεν συμπεριφερθούμε σωστά. Είναι κρίσιμο αυτήν την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμη η πάλη με τον ιό» επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται η προσοχή μας σε μερικά πολύ απλά πράγματα:

1) Να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα ΜΜΜ όταν είναι δυνατόν
2) Όταν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ, να το κάνουμε με τους κανόνες: δηλαδή, την χρήση μάσκας και την προσεκτική υγιεινή των χεριών. Αλλά η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. «Δεν μπορεί να μην έχουμε μαζί μας ένα αντισηπτικό αλκοολούχο, ένα αντισηπτικό μαντηλάκι, να πλένουμε τα χέρια μας όταν βγάζουμε ή πριν βάλουμε τη μάσκα, ένα σακουλάκι να βάζουμε τη μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα, κακό κάνει και όχι καλό. Και φυσικά δεν είναι για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή μικρά παιδάκια κάτω της ηλικίας των 2 ετών. Θέλει προσοχή στις οδηγίες των ειδικών».
3) Επίσης, χρειάζεται πολύ προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Αυτόν τον καιρό, δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό μας χώρο όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην έχουμε δει για πολύ καιρό. Οτιδήποτε ακουμπούμε, π.χ. πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές είναι δυνητικά μολυσμένα με το νέο ή και άλλους ιούς.
4) Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστροφή σε αυτό, και οιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον. Και φυσικά πριν αγγίξουμε τις περιοχές του προσώπου μας.
5) Οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω για να χαλαρώσουμε, να αποφεύγουμε χώρους όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Πολλές μελέτες – και ελληνικές – δείχνουν μια αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεπτόμαστε χώρους με συχνό συγχρωτισμό. Ακόμη και ανοιχτούς. Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής την οποία κατανοούμε αλλά δείχνουν ταυτόχρονα και μια υποεκτίμηση της κατάστασης και σε κάποιες περιπτώσεις άγνοια κινδύνου.
6) Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε αυτόν τον καιρό τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε ένα στενό, «δικό μας» κύκλο επαφών, να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Η προστασία τους την περίοδο αυτή της άρσης του απαγορευτικού εξακολουθεί να είναι μέλημά μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
7) Τέλος, η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός, συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωσή μας, η επικοινωνία με το γιατρό μας και φυσικά η θεραπεία όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη. Παρόμοια απλά μέτρα και θα μας προστατέψουν περισσότερο και θα κάνουν πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών αν έχουμε θετικό περιστατικό στο χώρο μας.

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, είπε τελειώνοντας ο κ. Τσιόδρας. Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών.      «Όπου θυμόμαστε μαζί με την πρωτεργάτη Φλόρενς Νάϊτινγκεϊλ, όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην παροχή υγείας, και στο νοσοκομείο και στην κοινότητα. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι περίπου το 50% των υγειονομικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα όμως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλά και μέσα εισοδήματα» τόνισε.

«Χωρίς αυτούς τους αφανείς ήρωες, εμείς οι γιατροί και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό δεν υπάρχουμε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε στο βαθμό που πρέπει. Κάποια στιγμή, σαν κοινωνία, νομίζω πρέπει να τους επιβραβεύσουμε ακόμη περισσότερο γι’αυτόν τους το ρόλο, και να τους δίνουμε ταυτόχρονα εφόδια και κίνητρα να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν. Εγώ από την καρδιά μου, τις, τούς ευχαριστώ, και μαζί με αυτούς και όλους εσάς», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ομαλά εξελίσσεται και η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων και η γενική εικόνα είναι ότι τηρήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπογράμμισε, όμως, ότι η σημερινή εικόνα θα αποτυπωθεί σε αριθμούς την επόμενη εβδομάδα, διότι οι αριθμοί που βλέπουμε τώρα αποτυπώνουν τη συμπεριφορά μας πριν 10 με 14 μέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή 17 Μαΐου, επιτρέπονται οι λειτουργίες σε χώρους λατρείας, αλλά και τα μυστήρια με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά, με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Για χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Από Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ δηλαδή νομών, αλλά και στην Κρήτη. «Υπάρχει υποδομή για την αντιμετώπιση περιστατικών αν τυχόν προκύψουν», είπε ο υφυπουργός.

Τόνισε ότι πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά, και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Η απόφαση, είπε θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της άλλης εβδομάδας και με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Υπενθύμισε τη σημασία τήρησης των αποστάσεων, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και αρκετοί ίσως πάνε στις παραλίες.

«Τα περιοριστικά μέτρα της πρώτης φάσης σταματούν σταδιακά να ισχύουν και διαμορφώνεται η νέα καθημερινότητα, όπου το τρίπτυχο Χέρια, Αποστάσεις, Μάσκα αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο προστασίας, την δικλείδα ασφαλείας που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια χωρίς πιθανότητα πισωγυρίσματος», είπε ο κ.Χαρδαλιάς.

Όποτε χρειάστηκε επιχειρησιακά να μιλήσουμε με δημάρχους ή περιφερειάρχες για ζητήματα διαχείρισης το πράξαμε, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση για συνεργασία με δήμους στην Αττική που παρουσίαζαν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ξεκαθάρισε ότι αυτός ο αριθμός αφορούσε τις πρώτες μέρες της πρώτης φάσης.

Μίλησε για την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικών δεδομένων και μάλιστα αποκάλυψε και φαινόμενα πανικού και στιγματισμού. Οπως είπε, υπήρξαν περιοχές που διέρρευσε ότι υπήρχε κρούσμα και δημιουργηθήκαν καταστάσεις πανικού. «Υπήρξε περιοχή που με εντολή του δημάρχου έξω από συγκεκριμένο ασθενή τοποθετήθηκε περιπολικό».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε με έμφαση, απαντώντας εμμέσως σε δημάρχους, ότι «αντί να κάνουμε δηλώσεις άπαντες το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αυτοκριτική για το τι κάναμε, όχι αφού παρουσιάστηκαν τα κρούσματα, αλλά για να μην παρουσιαστούν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα».

Ανακοίνωσε τέλος ότι παρατείνονται μέχρι 21 Μαΐου, τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τους νοσηλευτές «για όσα προσφέρουν στην παρούσα υγειονομική κρίση, αλλά και καθημερινά, για όλες τις μάχες που δίνουν στο πλευρό των ασθενών. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και με αυταπάρνηση έχει συμβάλλει αποφασιστικά στα θετικά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Αναφέρθηκε επίσης στο Πυροσβεστικό Σώμα που σήμερα γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυση του. Ευχαρίστησε τους πυροσβέστες «για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Η συμβολή τους είναι καθοριστική, τόσο σε επίπεδο ιχνηλάτησης στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και επιτήρησης της καραντίνας και απομόνωσης κατ΄οίκον. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι παντού, καταθέτει ψυχή καθημερινά στην πρώτη γραμμή, με αυταπάρνηση σώζει ζωές, προστατεύει περιουσίες, διαφυλάσσει το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ