Thu. Jul 29th, 2021

Μόσιαλος: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τη νέα γρίπη των χοίρων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Ηλίας Μόσιαλος προχώρησε σε εκτενή ανάρτηση στο Facebook εξηγώντας πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τη νέα γρίπη των χοίρων.

Να απαντήσει στο ερώτημα εάν πρέπει να ανησυχούμε για δεύτερη πανδημία από τη νέα γρίπη των χοίρων επιχειρεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με εκτενή του ανάρτηση στο Facebook, μέσα από ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται σε δημοσιεύματα για στον ιό πανδημικής γρίπης που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για νέο ιό, αλλά για ιό που «μολύνει πολύ συχνά τους χοίρους ήδη από το 2016».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, το επιστημονικό άρθρο για τον νέο ιό «αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί και εξετάζει στελέχη γρίπης σε χοίρους στην Κίνα από το 2011-2018».

«Ένα νέο στέλεχος της γρίπης H1N1, γνωστό ως G4, εμφανίστηκε κάποια στιγμή, και μέχρι το 2016 έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στους χοίρους. Οι ερευνητές εκφράζουν την ανησυχία πως θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω και να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν αξιολογείται ως άμεσο πρόβλημα, αλλά συστήνεται στενή παρακολούθηση και εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο του ιού στους χοίρους, καθώς και στενή παρακολούθηση των χοιροτρόφων και των εργαζομένων στα εργοστάσια συσκευασίας χοιρινού κρέατος» προσθέτει ο ειδικός.

Στο ερώτημα αν πρόκειται για νέο ιό, ο κ. Μόσιαλος απαντά:

«Όχι, πρόκειται για έναν ιό που σύμφωνα με τη μελέτη, μολύνει πολύ συχνά τους χοίρους ήδη από το 2016. Επίσης να υπογραμμίσουμε πως ενώ στη δημοσίευση αναφέρεται πως είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος, το δείγμα πληθυσμού χοίρων που εξετάστηκε περιλάμβανε 10 από τις 22 επαρχίες της Κίνας».

Αναφορικά με το γιατί εκφράστηκε ανησυχία ότι μπορεί να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο ειδικός αναφέρει τα εξής: ©

«Καταρχήν, όταν πολλά στελέχη ιών της γρίπης μολύνουν τον ίδιο χοίρο, μπορούν να ανταλλάξουν γονίδια μεταξύ τους, με τυχαίο γενετικό ανασυνδυασμό. Μια γρίπη μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους εάν μετά από τέτοιο τυχαίο γενετικό ανασυνδυασμό, δημιουργηθεί ένας νέος ιός, που φέρει στοιχεία γονιδίων από μια γρίπη των χοίρων και μιας ανθρώπινης γρίπης. Το στέλεχος G4 της γρίπης H1N1, στο οποίο αναφερόμαστε, έχει προκύψει ως μείγμα τριών στελεχών με στοιχεία από ιούς της γρίπης των πτηνών, των ανθρώπων και των χοίρων. Δηλαδή, το ανησυχητικό σημείο εδώ είναι πως μεταξύ γονιδιακών στοιχείων από στελέχη γρίπης θηλαστικών, υπάρχουν στοιχεία ενός ιού της γρίπης των πτηνών, στον οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία».

Στο ερώτημα πόσο ανησυχητική είναι η εξέλιξη, ο ίδιος συνιστά «ηρεμία» και επισημαίνει:

«Το νέο στέλεχος μοιάζει με τη γρίπη των χοίρων του 2009 και όπως θυμόμαστε, αυτή η πανδημία ήταν λιγότερο θανατηφόρα από ότι αρχικά φοβόμασταν, κυρίως επειδή πολλοί ηλικιωμένοι είχαν κάποια ανοσία σε αυτό τον ιό, πιθανώς λόγω της ομοιότητάς του με άλλους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούσαν. Εκείνος ο ιός (που ονομάζεται A/H1N1pdm09) καλύπτεται τώρα από το ετήσιο εμβόλιο γρίπης για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι προστατεύονται».

Για τα περιστατικά μετάδοσης του ιού, ο κ. Μόσιαλος σημειώνεται ότι το επιστημονικό άρθρο αναφέρει δύο περιπτώσεις που όμως «δεν κατέληξαν σε περαιτέρω μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο».

«Η μελέτη επίσης όμως αναφέρει πως ανιχνεύτηκαν αντισώματα στο στέλεχος G4 στο 4,4% των 230 ατόμων που μελετήθηκαν σε τυχαία νοικοκυριά, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει περίπου στο 10% σε αυτούς που εργάζονται με χοίρους».

Στο ερώτημα, λοιπόν, εάν αντιμετωπίζουμε «την αρχή μιας διπλής πανδημίας, COVID-19 και γρίπης», ο κ. Μοσιάλος απαντά: «Όχι άμεσα».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος G4 μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, παρότι κυκλοφορεί στους χοίρους από το 2016. Το ίδιο το επιστημονικό άρθρο δεν περιγράφει μια άμεση απειλή για το ευρύ κοινό, παρά τα πρωτοσέλιδα σε διάφορα ΜΜΕ και τις αναφορές στα τηλεοπτικά δελτία» επισημαίνει.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε «πως αυτός ο ιός θα πρέπει να μεταλλαχθεί για να εξαπλωθεί εύκολα σε ανθρώπους, και αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ». Σε κάθε περίπτωση, «έχουμε την τεχνογνωσία να φτιάχνουμε εμβόλια για ιούς της γρίπης. Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο εποχιακό εμβόλιο» σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.

Και καταλήγοντας τονίζει:

«Αυτή είναι λοιπόν η ιστορία του στελέχους G4. Αξίζει μεν να παρακολουθείται από τους ειδικούς της δημόσιας υγείας, αλλά δεν υπάρχει άμεση απειλή για μια νέα πανδημία».

Πηγή: sputniknews.gr