Tue. Sep 28th, 2021

Κορινθία: «Κρανίου τόπος» έγινε το δάσος του Σαρωνικού (video-φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κάτοικοι στις Κεχριές, το Γαλατάκι, Ξυλοκέριζα και τα Αθίκια μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η επέλαση της φωτιάς.

Οι φλόγες έφθασαν σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι της Φανερωμένης, χωρίς ευτυχώς να προξενήσουν ζημιές. Όπως δήλωσε ο Ηγούμενος: «η φωτιά έφθασε εδώ στην ευθεία στα χίλια μέτρα – ήταν καίρια η αντίδραση της Πυροσβεστικής» και ο υπεύθυνος φύλαξης συμπληρώνει πως: «μας είπαν από την Πυροσβεστική σε δέκα λεπτά να εκκενώσουμε το μοναστήρι, όπως κι έγινε».

Δύσκολη ήταν και η περασμένη νύχτα για τους κατοίκους στην Κορινθία που ζουν τον πύρινο εφιάλτη από το μεσημέρι της Τετάρτης, που πάλευαν με τις μάνικες και τα λάστιχα μέχρι αργά το βράδυ.

Η μεγάλη φωτιά το μέτωπο της οποίας ξεπέρασε τα 30 χιλιόμετρα, βρίσκεται πλέον σε ύφεση μετά από πενήντα και πλέον ώρες. Μόνο κάποιες μικρές εστίες στα ανατολικά των Κεχριών, συνεχίζουν να απασχολούν τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Ελικόπτερα συνεχίζουν τις ρίψεις νερού στις μικρές εστίες που εξακολουθούν να καίνε σε ορεινά σημεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής πέντε κοινοτικά διαμερίσματα του δήμου Κορινθίων, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τα χωριά Ξυλοκέριζα, Σοφικό, Αθίκια, Γαλατάκι και Ξυλοκέριζα.

«Έχουν καταστραφεί αγροτικές καλλιέργειες, έχει γίνει μεγάλη ζημιά στο δάσος και υπάρχει και κίνδυνος πλημμυρών», δήλωσε ο Βασίλης Νανόπουλος, δήμαρχος Κορινθίων.

Ο Δήμος Κορινθίων ανακοινώνει πως εδώ και λίγη ώρα όλα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος έδωσε εντολή άρσης όλων των εκκενώσεων Δημοτικών Διαμερισμάτων, οικισμών και κατασκηνώσεων. Οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικίες τους το ίδιο και τα παιδιά στους χώρους κατασκηνώσεων. Αίρονται επίσης όλες οι απαγορεύσεις στην κίνηση των οχημάτων όπως αυτές είχαν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές.Οι ανωτέρω ενέργειες αποφασίστηκαν στην διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της κρίσης η οποία ολοκληρωθηκε πριν από λίγο.Για οποιαδήποτε αλλαγή ή εξέλιξη θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.


Επιτροπή την οποία όρισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου αρχίζει ήδη την καταγραφή στην ανατολική Κορινθία των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, σε κάθε επίπεδο, τόσο για την αποζημίωση ιδιωτών, όσο και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η καταγραφή στην ανατολική Κορινθία, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με εισήγηση της Περιφέρειας, εκτιμάται -όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας- να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όταν και αναμένεται να παραδοθεί στον περιφερειάρχη το σχετικό πόρισμα.

Οσον αφορά το μέτωπο της πυρκαγιάς, η κατάσταση σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου, θεωρείται ότι βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, καθώς δεν υφίστανται πλέον ισχυροί άνεμοι που καθιστούσαν ακόμα δυσχερέστερο το έργο της πυρόσβεσης.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΓΕΙΣΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή των Κεγχρεών στην Κορινθία.

Η διαδικασία, μετά από σχετική εντολή του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, εφαρμόζεται στην περιοχή της Κορινθίας που επλήγη από την πρόσφατη δασική πυρκαγιά και στόχο έχει την υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ “το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους”.

Ανατριχίλα προκαλούν οι εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι φωτορεπόρτερ Vas-Val από Αθίκια, Αγ. Ιωάννη και Αλαμάνο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής

Συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη φωτιά που έκαιγε όλη νύχτα στα Αθίκια και Αλαμάνο, προκαλώντας μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, αλλά και σε περιουσίες. Το πυροσβεστικό σώμα να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσει. Αυτήν την ώρα επιχειρούν 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.