Fri. Dec 3rd, 2021

Θωρακίζεται το Λιμενικό με δεύτερο ταχύπλοο περιπολικό σκάφος και 155 tablets για τη διενέργεια ελέγχων

Η προσπάθεια για περαιτέρω εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος θα συνεχιστεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την τελετή παραλαβής του δεύτερου ταχύπλοου περιπολικού σκάφους από το Λιμενικό Σώμα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον προαύλιο χώρο του υπουργείο Ναυτιλίας.

Το συγκεκριμένο σκάφος είναι το δεύτερο που παραδίδεται από τα συνολικά 10 τα οποία αποτελούν δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), μέσω της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και συγκεκριμένα του ιδρύματος Ωνάση.

«Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη, ξεχωριστή τιμή, να παραλαμβάνουμε το δεύτερο σκάφος-προσφορά του ιδρύματος Ωνάση. Ενός ιδρύματος που έχει συνδεθεί με έναν κορυφαίο Έλληνα εφοπλιστή ο οποίος μεγαλούργησε στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, έκανε υπερήφανη την Ελλάδα, συνέδεσε το όνομά του με το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, με τον ελληνικό εφοπλισμό. Κάτι που αναδεικνύει -και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας- ότι η ναυτιλία αποτελεί το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας», δήλωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι μέσα σε έναν χρόνο το Λιμενικό Σώμα έχει ενισχυθεί με 38 πλωτά σκάφη, με 54 οχήματα, ενώ μέσα στο 2020 θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παραλαβή 24 νέων σκαφών και 100 νέων οχημάτων.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι τα στελέχη του Λιμενικού υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα, με τόλμη με σθένος αλλά και με ανθρώπινη ευαισθησία τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.

Δήλωσε επίσης ότι το Λιμενικό Σώμα με αποφασιστικό τρόπο αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας αλλά γενικά την Ευρώπη. Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές είπε ότι τους τελευταίους 4 μήνες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019 έχουν μειωθεί κατά 85%.

Ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους δωρητές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για την πολύτιμη αρωγή και τη διαχρονική στήριξη που προσφέρουν στο Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και διευκρίνισε ότι το ταχύπλοο περιπολικό σκάφος 1055 θα διατεθεί στη Λιμενική Αρχή Καλύμνου.

Προσέθεσε δε ότι «το συγκεκριμένο σκάφος, λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων του, θα πολλαπλασιάσει την επιχειρησιακή ισχύ του Λιμενικού Σώματος στην ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου».

Κατά την παραλαβή τελέστηκε αγιασμός του σκάφους παρουσία, εκτός των ανωτέρω, και του εκπροσώπου του ιδρύματος Ωνάση, Γιώργου Καραγεωργίου, πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Olympic Shipping and Management S.A.

Με 155 tablets ενισχύεται το λιμενικό σώμα για τη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής

Οι έλεγχοι από φέτος θα είναι συστηματικοί αλλά και αποτελεσματικοί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την εκδήλωση παραλαβής 155 tablets από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα καταγράφουν ηλεκτρονικά τόσο τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των θαλάσσιων σπορ και μέσων θαλάσσιας αναψυχής αλλά και τους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται από όλες τις Λιμενικές Αρχές.

Ο κ. Πλακιωτάκης αφού ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη για την πολύτιμη συνεισφορά του προκειμένου το φετινό καλοκαίρι να είναι πιο ασφαλές, τόνισε ότι τα στελέχη του λιμενικού σώματος θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται ενώ οι τυχόν παραβάσεις θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.

«Κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο χάνεται ένας άνθρωπος κάθε 90 δευτερόλεπτα στη θάλασσα ενώ στην πατρίδα μας κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 350 συνάνθρωποί μας από πνιγμό. Από το 1980 έως σήμερα έχει χαθεί ο πληθυσμός μίας μικρής πόλης.», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας προσθέτοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στις παραλίες και στις θάλασσες ήταν και είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του υπουργείου.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε επίσης ότι η σχέση μας με το υγρό στοιχείο θέλει μέτρο και υπευθυνότητα γιατί πολλές φορές η χαρά και η διασκέδαση μπορεί να μετατραπεί σε οδύνη και σε θανάσιμο κίνδυνο.

Είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας υλοποιεί δράσεις προκειμένου το φετινό καλοκαίρι να είναι ασφαλέστερο από κάθε προηγούμενο.

«Για όλους εμάς στην κυβέρνηση η ασφάλεια των πολιτών είναι πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν είναι μόνο ασφαλής προορισμός σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό, αλλά και αναφορικά με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Τόνισε ότι μια χώρα που επενδύει τόσα πολλά στη θάλασσά της, η ασφάλεια σε αυτήν είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης του κλάδου.

Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του πληροφοριακού συστήματος του Γραφείου Ψηφιακής Διαχείρισης και Ελέγχου Θαλάσσιων Δραστηριοτήτων & Ασφάλειας στη Θάλασσα με τον εξοπλισμό 155 tablet ειδικών προδιαγραφών που θα καταγράφει ηλεκτρονικά τόσο τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των θαλάσσιων σπορ και μέσων θαλάσσιας αναψυχής όσο και τον έλεγχο συμμόρφωσής τους στους κανόνες ασφαλείας, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιούνται από όλες τις Λιμενικές Αρχές.

Ο υπουργός επικρατείας ευχαρίστησε την Κοινωνία της Πληροφορίας για την άμεση ανταπόκριση ενώ συνεχάρη υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας για την άρτια δουλειά που έχουν κάνει ως τώρα, αλλά ιδίως για την ψηφιοποίηση των Φύλλων Αστυνομικού Ελέγχου, που βρίσκονται ήδη ενσωματωμένα και έτοιμα προς χρήση στα tablet. Επίσης ευχαρίστησε τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports, ο οποίος δημιούργησε και παρέδωσε στο Δημόσιο το πληροφοριακό σύστημα.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Safe Water Sports Παναγιώτης Πασχαλάκης τόνισε ότι σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο οργανισμός με το υπουργείο Ναυτιλίας και με την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης με στόχο την περαιτέρω ψηφιοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών που διενεργούν τα λιμεναρχεία όλης της χώρας.

Τόνισε ότι στόχος είναι οι έλεγχοι που γίνονται κάθε χρόνο στις παραλίες και αφορούν τη ναυαγοσωστική κάλυψη και τις επιχειρήσεις των θαλασσίων σπορ και των σκαφών αναψυχής να είναι ψηφιακοί ενώ οι έλεγχοι τόνισε θα έχουν ένα επιπλέον αντίκτυπο στην ασφάλεια των λουομένων και την ασφάλεια των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι το 2015 όταν ξεκίνησε η συνεργασία του οργανισμού με το υπουργείο Ναυτιλίας γίνονταν περίπου 2.500 έλεγχοι ετησίως ενώ τώρα έχουν φθάσει σε 15.000 ελέγχους σε ετήσια βάση που δείχνει μια αριθμητική και ποιοτική βελτίωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ