Mon. May 10th, 2021

Την επίταξη κλινών ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη ζήτησε το Υπ. Υγείας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η μία μετά την άλλη γεμίζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ με τελεσίγραφό του το Υπουργείο Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη ζητάει να εκχωρήσουν 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με covid-19, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξει ανταπόκριση.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Εξελίξεις αναμένονται στο ζήτημα, καθώς το τελεσίγραφο για απάντηση μέχρι τις 9 απόψε έχει εκπνεύσει και όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, οι ιδιοκτήτες κλινικών αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με το επιχείρημα ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19. Το επόμενο βήμα είναι η επίταξη των κλινών. Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν: «Με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζητά από τις Κλινικές της Θεσσαλονίκης την εθελοντική διάθεση 200 νοσηλευτικών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με COVID 19. Το έγγραφο σας στάλθηκε με email και πρέπει να απαντηθεί έως τις 20.00 απόψε, άλλως θα προβούν σε αναγκαστική επίταξη».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους.

Ακόμα και τώρα αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη με ιατρούς και νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τη δραματική κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι απαιτείται: «Ένταξη στον σχεδιασμό και στις εφημερίες των ιδιωτικών κλινικών και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Υπό ενιαίο συντονισμό δημοσίας αρχής. Υπάρχει πια, έστω καθυστερημένα το σχετικό νομικό πλαίσιο. Και αν χρειασθεί να επιταχθούν».

To KKE

«Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της», σημειώνει και προσθέτει:»Έπρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες ποιων μονάδων και με τι προσωπικό. Γι΄ αυτό έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως επέλεξε να τους αναγνωρίσει την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους την ώρα που άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία «κατανόηση» από τους κλινικάρχες, να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».

To MεΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες; Άμεση επίταξη χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις.

Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη για τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα; Δύο εξηγήσεις υπάρχουν: είτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ας μας πουν τι από τα δύο εξ ίσου εφιαλτικά σενάρια ισχύει, για να σταθμίσουν και οι πολίτες το μέγεθος και το είδος της ευθύνης.

Να επιταχθούν άμεσα χωρίς και καμία διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές όλες οι διαθέσιμες ΜΕΘ που υπάρχουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να ενταχθεί όλος ο ιδιωτικός τομέας υγείας στον ευρύτερο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία στη χώρα.
Καμμία περαιτέρω εγκληματική χρονοτριβή, και κυρίως καμία υπέρογκη και σκανδαλώδη αποζημίωση για τους κλινικάρχες: επίταξη XΘΕΣ».