Thu. Apr 15th, 2021

Έρευνα: Αλγόριθμος προβλέπει ποια ζώα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν νέο κορονοϊό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στη Βρετανία χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να βρει πού θα μπορούσε να προκύψει ο επόμενος κορονοϊός. Ο αλγόριθμος υπολογιστών τους πρόβλεψε πολύ περισσότερους πιθανούς ξενιστές νέων στελεχών ιών από ό, τι είχαν εντοπιστεί προηγουμένως.

Οι Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μηχανική μάθηση για να προβλέψουν τις συσχετίσεις μεταξύ 411 στελεχών του κορονοϊού και 876 πιθανών ειδών ξενιστών θηλαστικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications», ο κοινός σκαντζόχοιρος (Erinaceus europaeus), το κουνέλι (Oryctolagus cuniculus) και η οικιακή γάτα (Felis catus) είναι πιθανοί ξενιστές για νέους κορονοϊούς. Η ασιατική κίτρινη νυχτερίδα (Scotophilus kuhlii) είναι επίσης ένας γνωστός ξενιστής κορονοϊού που είναι κοινός στην ανατολική Ασία αλλά δεν έχει μελετηθεί αρκετά.

Η πιθανή κλίμακα της αναπαραγωγής του κορονοϊού στα άγρια ​​και στα οικόσιτα ζώα μπορεί να έχει υποτιμηθεί, λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Η πρόβλεψη των ζώων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι η πηγή μιας μελλοντικής επιδημίας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σε ανθρώπινους πληθυσμούς.

Μπορεί να υπάρχουν 30 φορές περισσότερα είδη ξενιστών από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν νέα στελέχη του SARS-CoV-2, αναφέρει η ομάδα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 φορές περισσότεροι συσχετισμοί μεταξύ θηλαστικών και στελεχών κορονοϊού από ό, τι έχουν δείξει μέχρι στιγμής εμπειρικές παρατηρήσεις. Επιπλέον, εκτιμούν ότι υπάρχουν πάνω από 40 φορές περισσότερα είδη θηλαστικών με τέσσερα ή περισσότερα στελέχη κορονοϊού από ό, τι είχε παρατηρηθεί προηγουμένως.

Για παράδειγμα, η μοσχογαλή και η πεταλοειδής νυχτερίδα πιθανόν φιλοξενούν 32 και 68 διαφορετικούς κορονοϊούς, αντίστοιχα. Ο σκαντζόχοιρος και το κουνέλι έχουν προηγουμένως επιβεβαιωθεί ως ξενιστές για άλλα είδη κορονοϊών αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, προσθέτει η ομάδα.

Ορισμένα θηλαστικά τα οποία μελέτησαν οι επιστήμονες όπως η πεταλοειδής νυχτερίδα και ο παγκολίνος, έχουν ήδη συνδεθεί είτε με τον ιό SARS-CoV-1, ο οποίος προκάλεσε τον SARS το 2003, αλλά και τον SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19.

Τα στοιχεία δείχνουν ήδη ότι ο SARS-CoV-2 προέρχεται από την πεταλοειδή νυχτερίδα, αν και είναι πιθανό ο ιός να μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του παγκολίνου. Εν τω μεταξύ, η μοσχογαλή έχει αποδειχθεί ότι φέρει τον SARS-CoV-1, τον κορονοϊό που σκότωσε 775 άτομα και μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της επιδημίας το 2003.

Οι νέοι κορονοϊοί μπορει να εμφανιστούν όταν δύο διαφορετικά στελέχη μολύνουν ένα ζώο, προκαλώντας τον ανασυνδυασμό του ιικού γενετικού υλικού. Ο SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι ένα πρόσφατο μείγμα, ή ένας γενετικός ανασυνδυασμός των κορονοϊών. Ως αποτέλεσμα αυτού του ανασυνδυασμού, μία από τις πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τα γονιδιώματα των κορονοϊών και τους συσχετισμούς ξενιστών- ιών. Αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν προκαταλήψεις για ορισμένα είδη ζώων, γεγονός που δυσκολεύει την πρόβλεψη.

«Τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην στρατηγική πρόληψης και αντιμμετώπισης και να παρέχουν ένα ζωτικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για μελλοντικούς νέους κορονοϊούς», λένε οι Βρετανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παραδέχτηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μάλλον δεν θα καταφέρουν να ανακαλύψουν πώς ο κορονοϊός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους. Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και του Ινστιτουτου Παστέρ της Σαγκάης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από νυχτερίδες, αλλά μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος ενδιάμεσος ξενιστής.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Lancet» καθόρισε επίσης τα νυχτερίδες ως τον πιο πιθανό αρχικό ξενιστή του ιού μετά τη λήψη δειγμάτων από τους πνεύμονες εννέα ασθενών στη Γουχάν. Η ομάδα πρότεινε ότι οι νυχτερίδες μετέδωσαν την ασθένεια σε έναν «ενδιάμεσο» ξενιστή που βρισκόταν στην αγορά θαλασσινών της Χουανάν στη Γουχάν προτού μεταφερθούν στον «τελικό ξενιστή», τον άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: Dailymail, BBC