Thu. Jul 29th, 2021

«Έφυγε» η αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώ Πυργάκη (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Έφυγε από τη ζωή το αηδόνι του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη, η οποία τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Τον Μάιο, η Φιλιώ Πυργάκη είχε χάσει, για τον ίδιο λόγο και τον σύζυγό της Μίμη.

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδάει σε γλέντια από την ηλικία των 14 ετών από το 1953. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών. Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς. Υπολογίζεται ότι έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 διαφορετικούς δίσκους όλων των μορφών.

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα απο την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α) και ετσι κυκλοφόρησε σε παρα πολυ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία.

Η Δισκογραφία

  • 1950 – Γλέντι Στα Κλαρίνα
  • 1960 – Φιλιώ Πυργάκη Live №. 2
  • 1974 – Φιλιώ Πυργάκη
  • 1979 – Τσελιγκοτράγουδα
  • 1980 – Κοντά Στις Ρίζες Μας №. 2
  • 1982 – Τα καμπήσια
  • 1983 – Τα Ελατόκλαρα
  • 1983 – Το Ξεκίνημα
  • 1985 – Mια βραδιά στο πανηγύρι
  • 1987 – Μια βραδιά με την Φυλλιώ (Live)
  • 1989 – Της Ρούμελης Οι Σταυραετοί
  • 1991 – Μες του Χελμού τα Έλατα
  • 1994 – Ανταριασμένα Μου Βουνά
  • 1997 – Τραγούδια Από Τις 45 Στροφές
  • 2002 – Βουνά Για Χαμηλώσετε
  • 2002 – Χρυσός Αετός
  • 2003 – Τα Καλύτερα Καλαματιανά – 24 Αυθεντικά Δημοτικά Τραγούδια
  • 2003 – Τα Καλύτερα Τσάμικα – 23 Αυθεντικά Δημοτικά Τραγούδια
  • 2006 – Επιτραπέζια τραγούδια της τάβλας
  • 2007 – Η Φωνή Που Αντέχει Στο Χρόνο
  • 2008 – Τα Πατροπαράδοτο
  • 2012 – Παλιοζωή Περαστική
  • 2019 – Καλώς Ανταμωθήκαμε