Τε. Απρ 24th, 2024

25 Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Κοινοποίηση ειδήσεων

ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ.

Ο Σεβασμός διεκδικεί τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, σε χρώματα… Κορινθιακά.

Ένα ηχηρό μήνυμα για έμπρακτο σεβασμό, με την υπογραφή σημαντικών καλλιτεχνών και ανθρώπων από τον χώρο της διανόησης, δόθηκε μέσα από την εικαστική έκθεση «Ηθοποιός σημαίνει Φως».

Σε κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η εικαστική έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών, με τίτλο «Ηθοποιός σημαίνει φως», η οποία έλαβε χώρα από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο EUROPEAN CENTRE ATHENS και με πρωτοβουλία της ιστορικού τέχνης, Μαρίνας Γκόντα.

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Μάνου Χατζηδάκι και τη μοναδική ερμηνεία του Δημήτρη Χορν στη θεατρική παράσταση «Οδός Ονείρων», η έκθεση άνοιξε τις πύλες της, με σκοπό να γιγαντώσει το μήνυμα για έναν κόσμο που λούζεται στο φως, στην καθαρότητα και τον σεβασμό. Ως κύριος εκφραστής του μηνύματος για έναν καλύτερο κόσμο κυριαρχεί αυτή τη φορά το θέατρο, που μέσα από έργα Ελλήνων εικαστικών, λάμπει ξανά και παίρνει την πρωταγωνιστική θέση που του αξίζει.

Γιατί παρά την κρίση που βίωσε, λόγω του κορωνοϊού αλλά και των αλλεπάλληλων καταγγελιών που έφερε στο προσκήνιο το κίνημα #MeToo, η τέχνη του θεάτρου παραμένει στο κέντρο, για να αποδεικνύει την ψυχαγωγική της αξία και την τελετουργική της διάσταση.

Ο Σεβασμός ως Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού – Η ιδέα που αναβιώνει.

Ενώ κεντρικό μήνυμα της έκθεσης είναι η ανάγκη για έναν θεατρικό κόσμο λουσμένο από φως, στην εκδήλωση ξεπηδά μια ακόμη ιδέα. Όχι καινούργια, αλλά σίγουρα όχι ξεχασμένη, η ιδέα αυτή βρίσκει τελικά τη θέση της σε μια εποχή που φαίνεται να την έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

Ο λόγος για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Πράξης Σεβασμού & Προσφοράς στον Συνάνθρωπο», μια ιδέα που γεννήθηκε το 2004 από τη σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη, ενώ η ίδια σκηνοθετούσε την παράσταση «το Λουρί του Σωκράτη» και που σήμερα επιδιώκεται η νομική της κατοχύρωση στο οικουμενικό γίγνεσθαι.

Η γέννηση της ιδέας και η συμβολή της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ

Η ελπίδα και η ανάγκη για έναν κόσμο που επιζητά τον σεβασμό, μέσα από πράξεις, βρήκε χώρο στην εικαστική έκθεση «Ηθοποιός σημαίνει φως», μέσα από οπτικοακουστικό υλικό των πεπραγμένων της παράστασης «το λουρί του Σωκράτη». Πρόκειται για έργο που γράφθηκε από τον Δημήτρη Ποταμίτη και παίχτηκε στο θέατρο Τζένη Καρέζη τον Μάιο του 2004.

Με ερμηνευτές παιδιά σχολικής ηλικίας και διαθέτοντας αμιγώς φιλανθρωπικό χαρακτήρα, η παράσταση σημειώνει μεγάλη επιτυχία και τα έσοδά της διατίθενται στο ορφανοτροφείο «ΕΛΛΑΣ» της Ακτής Ελεφαντοστού. Το «παρών» δίνουν σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ άλλων, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ Μέρω Κεσεσίογλου, η οποίααγκαλιάζει την πρόταση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Σεβασμού & Προσφοράς, ανοίγοντας τη συζήτηση για την επίσημη εδραίωσή της στα «παγκόσμια πρακτικά».

Το ιστορικό της ιδέας – Γιατί έμεινε για χρόνια «στο συρτάρι».

Για πολλά χρόνια η ιδέα αυτή μένει στο συρτάρι, καθώς η Κ. Γιαμπουράνη αποφασίζει ότι δεν έχει έρθει ακόμα η κατάλληλη στιγμή για να υλοποιηθεί και να ακουστεί δυνατά το μήνυμα του Σεβασμού.

Το 2016, ωστόσο, με αφορμή μια σημαντική εκδήλωση, που είχε ως κεντρικό άξονα την τουριστική ενδυνάμωση της Κορινθίας, η ιδέα τίθεται και πάλι στο προσκήνιο. Με πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής ομάδας «Μεταμόρφωση» και την υποστήριξη της Θεοδώρας Φιλάνδρα, τακτικού μέλους της Ανωνύμου Εταιρείας της Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), πραγματοποιείται ένα ταξίδι στη Διώρυγα της Κορίνθου, με συμμετέχοντες όλων των ηλικιών.

«Ένα ταξίδι μετουσίωσης στον χρόνο και στην ιστορία», όπως το είχε αποκαλέσει η Κατερίνα Γιαμπουράνη, δικηγόρος και εκπρόσωπος της «Μεταμόρφωσης», το οποίο θέλει την τέχνη και το θέατρο αρωγό στο σήμερα, στον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και γίνεται το έναυσμα για να τοποθετηθεί ξανά η ιδέα του Σεβασμού στο τραπέζι και να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις για την εδραίωσή της.

Το πάντρεμα της έκθεσης με την έννοια του σεβασμού.

Σήμερα, λοιπόν, η μακρινή αλλά και διαχρονική ιδέα του Σεβασμού ξαναβρίσκει τη θέση της, μέσα από την εικαστική έκθεση που όμως φαίνεται ότι τελικά δεν αφορά μόνο στον κόσμο του θεάτρου. Η ανάγκη για «φως» ανοίγει διάπλατα, όπως τα στόματα της σύγχρονης κοινωνίας και ζητά, καταγγέλλει, παρηγορεί και δικαιώνει τους αδικημένους. Όχι με τον ρόλο δικαστή, αλλά στο πλαίσιο μιας κοινωνικής δικαιοσύνης που για καιρό είχε κρυφτεί πίσω από θύματα,  πίσω από τεχνητά «πρέπει» και εκκωφαντικά «καθίστε φρόνιμα».

Στο πλαίσιο της ανάγκης για καθαρότητα, όχι μόνο στον επαγγελματικό χώρο αλλά και σε οποιαδήποτε καθημερινή μας πράξη, βρίσκει έδαφος η πρόταση καθιέρωσης της «Παγκόσμιας Ημέρας Σεβασμού & Προσφοράς στον Συνάνθρωπο» και στην εικαστική έκθεση «Ηθοποιός σημαίνει φως». Με οπτικοακουστικό υλικό και στιγμιότυπα από την θεατρική παράσταση του 2004 «το λουρί του Σωκράτη», η ιδέα του σεβασμού συνδέεται με το σήμερα και αποκτά μια νέα διάσταση.

Το μήνυμα της Παναγιώτας Μπλέτα.

Μέσα από το μήνυμά της, το οποίο ενσωματώθηκε και προβλήθηκε ως μέρος της εικαστικής έκθεσης, η συγγραφέας και διανοήτρια Παναγιώτας Μπλέτα, έδωσε νέα πνοή στην ιδέα του σεβασμού και στην έννοια που αυτός αποκτά στο σήμερα.

Χαιρετίζοντας κι η ίδια το εγχείρημα εδραίωσης της νέας αυτής Παγκόσμιας Ημέρας, δίνει το δικό της, μοναδικό στίγμα, σημειώνοντας:

«Ο σεβασμός αποτελεί το θεμέλιο λίθο της ελευθερίας του ανθρώπου. Ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, τα ζώα, τη φύση γενικότερα είναι ίσως η σημαντικότερη αξία στον κώδικα αξιών μας. Ο σεβασμός προς το εαυτό μας και τους άλλους είναι η γέφυρα από την ατομικότητα στην συλλογικότητα, είναι η βασική προϋπόθεση της προσφοράς. Σεβασμός  δεν σημαίνει να υπακούμε τους άλλους, ούτε και να συμφωνούμε με τους άλλους, ούτε όμως και να επιβαλλόμαστε στους άλλους. Σεβασμός σημαίνει  να εκτιμούμε την διαφορετικότητα των άλλων και να τους αναγνωρίζουμε ισότιμα δικαιώματα. Ο σεβασμός δεν εμπεριέχει φόβο, ανασφάλεια, εμπεριέχει αγάπη, εμπεριέχει εμπιστοσύνη στο «ΕΜΕΙΣ». Για αυτό μόνο με σεβασμό πρέπει να φτιάχνεται η δικαιοσύνη, για να μπορεί να εγγυάται την ελευθερία μας. Για αυτό μόνο με σεβασμό πρέπει να φτιάχνεται η ειρήνη, για να μπορεί να τρέφει την ελευθερία μας.

Καμιά χώρα δεν μπορεί να πάει μακριά εάν έχει έλλειμμα σε αυτή την υπέρτατη αξία. Κανένας λαός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς το οξυγόνο του σεβασμού.

Μόνο με σεβασμό αυτός ο πλανήτης θα εξακολουθεί να γυρίζει…».

Διεθνής Ημέρα εξάλειψης της Βίας των Γυναικών.

Αναλογιζόμενοι τη φετινή χρονιά, με τις καταγγελίες για βία στον χώρο του θεάτρου και τις 13 γυναικοκτονίες που έλαβαν χώρα για το έτος 2021 στη χώρα μας, δεν μιλάμε πλέον για εορτασμό, αλλά για θρήνο. Φέτος, λοιπόν, το βάρος που πέφτει στην ήδη ποτισμένη με σκοτάδι διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας των γυναικών γίνεται μεγαλύτερο, γίνεται εντονότερο και δεν μπορεί πλέον να σηκωθεί. Αλλά ούτε και να κρυφτεί κάτω από πατριαρχικά χαλιά, όσο καλοκεντημένα κι αν είναι.

Γι’ αυτό, ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με τις μανάδες, τους πατεράδες, τους φίλους και τους γείτονες που έχασαν αυτά τα κορίτσια από κοντά τους, από κοντά μας, και πορευόμαστε με την ελπίδα για σεβασμό, αλληλεγγύη και δύναμη.

Δύναμη για να διώξουμε ό,τι σαθρό και ψεύτικο μάς τρώει το μέσα μας, αλληλεγγύη σε κάθε αδικημένο που χρειάζεται την υπεράσπισή μας και σεβασμό σε κάθε μοναδικότητα που υπάρχει γύρω μας. Με την ελπίδα η νέα χρονιά να μην έχει νέα μνημόσυνα δολοφονημένων γυναικών.

Ευχαριστίες

Η  Καλλιτεχνική Ομάδα «Μεταμόρφωση» ευχαριστεί θερμά τον  εκθεσιακό  χώρο EUROPEAN CENTRE ATHENS και ιδιαιτέρως τις Κωνσταντίνα Γελαδάκη και Μαρίνα Γκόντα. Θερμές ευχαριστίες επίσης στην Παναγιώτα Μπλέτα, στους λαμπρούς καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν την έκθεση με τα έργα τους αλλά και στο κοινό που επέδειξε τέτοιο ζήλο για την έκθεση, παρά τις αντιξοότητες λόγω του κορωνοϊού.

Ιωάννα Δούρη – Επικοινωνιολόγος, με ειδικότητα στην Πολιτιστική Διαχείριση και μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Επικοινωνία & Ρητορική των Μέσων.

Φωτογραφία από το εκθεσιακό χώρο  ΕUROPEAN CENTRE ATHENS

Στην φωτογραφία   εικονίζονται με  σειρά   από  Αριστερά  προς   τα   Δεξιά  οι: Γιώργος   Καρβουντζής    Σκηνοθέτης ,  Παναγιώτα Μπλέτα  ,      Συγγραφέας-  Διανοήτρια   ,   Παναγιώτης   Γούλιαρης   ,εξωτερικός   συνεργάτης  της  « Μεταμόρφωσης »  και   Κατερίνα Γιαμπουράνη  ,  Δικηγόρος  –  Εκπρόσωπος   της   Καλλιτεχνικής   ομάδας  «Μεταμόρφωση».