Δε. Αυγ 15th, 2022

Στους 90 οι νεκροί από τις πυρκαγιές – Υπέκυψε ακόμη ένας εγκαυματίας (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.Ακόμη ένας εγκαυματίας, ένας 85χρονος που νοσηλευόταν στην εντατική του Ευαγγελισμού, υπέκυψε την Κυριακή 5/8 στα τραύματά του, ανεβάζοντας σε 90 τον αριθμό των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 4/8 κατέληξε και μία 55χρονη εγκαυματίας που επίσης νοσηλευόταν στο ίδιο νοσοκομείο. Στη λίστα των νεκρών περιλαμβάνονται και οι δύο μη αναγνωρισμένες σοροί -με διαθέσιμο DNA- που δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ άλλο ένα άτομο έχει δηλωθεί ως αγνοούμενο. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 37 εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 7 στην εντατική, ενώ ένα παιδί παραμένει στο νοσοκομείο Παίδων σε καλή κατάσταση.

Στο μεταξύ, αγώνα για να αποκαταστήσουν πλήρως τις υποδομές και να καθαρίσουν την περιοχή και τα μπαζωμένα ρέματα, εξακολουθούν να δίνουν σε Μάτι και Νέο Βουτζά συνεργεία και εθελοντές, οι οποίοι παραμένουν στο πλευρό των κατοίκων από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας.

Προτεραιότητα είναι η ανακούφιση αυτών που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και η διερεύνηση σε βάθος της επιχείρησης που έγινε, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην ΕΡΤ. Ο κ. Σπίρτζης γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί ο νέος εθνικός σχεδιασμός για την πολιτική προστασία, ενώ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει τομές στο θέμα της άναρχης δόμησης και να συγκρουστεί με συμφέροντα. Σημειώνεται ότι από αύριο Δευτέρα ξεκινάνε οι κατεδαφίσεις των πρώτων 61 αυθαίρετων σε Μάνδρα, Πεντέλη, Λαύριο, Ανάβυσσο και Πόρτο Ράφτη.

Εξάλλου, συνεχίζεται η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων από τους πυρόπληκτους στην Αττική, για τη χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης, αλλά και τις πρόσθετες αποζημιώσεις για καταστροφές σε κτήρια, περιβάλλοντα χώρο και οικοσκευή. Συνολικά έχουν κατατεθεί 2.394 αιτήσεις των πυρόπληκτων κατά τις πέντε πρώτες ημέρες της σχετικής διαδικασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, συνεχίστηκε και χθες Σάββατο 4 Αυγούστου 2018, η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής. Μετά και τη χθεσινή πέμπτη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, κατατέθηκαν δύο χιλιάδες τριακόσιες ενενήντα τέσσερις (2.394) συνολικά αιτήσεις. Από τις 2.394 αιτήσεις, οι 869 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 874 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 446 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 205 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.Από τις 281 αιτήσεις της χθεσινής 5ης ημέρας, οι 104 κατατέθηκαν στο Δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 126 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 31 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 20 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Πηγή: ΕΡΤ1